Του ΔΗΜΗΤΡΗ ΓΚΑΝΟΥΛΗ
Πριν μερικά χρόνια ο καθηγητής του πανεπιστημίου του Στάνφορντ στην Καλιφόρνια, (η επίσημη ονομασία στα αγγλικά Leland Stanford Junior University), dr. Gerald Kramptri, στην αναπτυξιακή βιολογία σε εργασία του λέει τα παρακάτω: «οι συνεχείς ανάγκες μεταβολών σε φυσικό περιβάλλον που άλλαζε μαζί με τις κλιματικές συνθήκες και η αυξανόμενη ανάγκη προσαρμογής στις νέες καταστάσεις της εξελικτικής πορείας, οδήγησαν στην ανάπτυξη της νοημοσύνης των προϊστορικών προγόνων μισό εκατομμύριο με πενήντα χιλιάδες χρόνια πριν. Σύμφωνα πάντα με όσα διατείνεται ο καθηγητής, ο άνθρωπος έφτασε στο ζενίθ της διανοητικής του ικανότητας σε μία χρονική περίοδο 2.000 με 5.000 ετών πριν από τις ημέρες που ζούμε σήμερα. Κι από τότε παρατηρείται και καταγράφεται μία σταθερή αργή πτωτική πορεία στην ανθρώπινη νόηση και τις ικανότητές της!
Κι όπως επίσης λέει ο ίδιος, θα έβαζε στοίχημα ότι εάν ένας μέσος πολίτης της αρχαίας Αθήνας βρισκόταν ξαφνικά μεταξύ των σημερινών ανθρώπων, τότε θα καταλάμβανε μία περίοπτη θέση ανάμεσα στους πιο έξυπνους ανθρώπους του κόσμου μας. Διαθέτοντας αυξημένες ικανότητες επεξεργασίας δεδομένων και εξεύρεσης λύσεων, ζηλευτή μνήμη και μεγάλη έμπνευση, ευρεία γκάμα δυνατοτήτων αλλά και ιδεών, οξεία κρίση για κάθε σημαντικό ζήτημα και ξεκάθαρες θέσεις. Και ολοκληρώνει με τη δυσοίωνη πρόβλεψη ότι αν τελικά υπάρχει η ανθρωπότητα σε τρεις χιλιάδες χρόνια από σήμερα -και δεν αυτοκαταστραφεί ή εξαλειφθεί από φυσικά αίτια- ο βαθμός της νοημοσύνης της θα είναι απογοητευτικά περιορισμένος -για να μην πούμε συρρικνωμένος».
Ξέρετε ότι το κινητό σας επηρεάζει και την λειτουργία του εγκεφάλου σας –κυριολεκτικά; Ετοιμαστείτε, αυτό είναι καλό.
Τα περισσότερα πράγματα που συμβαίνουν στη ζωή σου εξαρτώνται από τον εγκέφαλο. Η δύναμη του μυαλού δεν παύει να ξαφνιάζει! Ο μορφωμένος διψάει για περαιτέρω γνώση. Ο αμαθής προτιμάει να κηρύττει στους άλλους και να μην παραδέχεται τα λάθη του. Είναι ο άνθρωπος που έχει τις «εύκολες λύσεις» στο τσεπάκι. Αυτός που αναλαμβάνει «πολιτικές ευθύνες» και νομίζει ότι ξεμπερδεύει έτσι, ενώ στην ουσία δεν έχει κάνει τίποτα. Αυτός που επιμένει πως ξέρει καλύτερα λόγω της θέσηςπου κατέχει. Είναι όμως αυτοί οι θρασείς, οι ημιμαθείς που καταλήγουν να μας διοικούν. Καιρός λοιπόν να ξεχωρίσουμε τους αδαείς αμαθείς από τους θαραλέους ελλογους. Εκτός του ότι δεν διαθέτουν μυαλό και γνώση, παραπληροφορούν.