Γράφει ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΨΑΡΡΗΣ
Πριν από δέκα περίπου χρόνια άνοιξε η όρεξη κάποιων «Πράσινων Επενδυτών» να βγάλουν χρήματα και αποφάσισαν να επενδύσουν στην «Πράσινη Ανάπτυξη», όπως είναι καλή ώρα οι ανεμογεννήτριες, στα «παρθένα» βουνά της χώρας μας. Στόχος τότε ήταν η «Τριγγία» και το «Χιόλι».
Τώρα στόχος των επενδυτών με τις κρατικές και Ευρωπαϊκές επιδοτήσεις είναι όλες, σχεδόν, οι βουνοκορφές της Πίνδου και ιδιαίτερα του Ασπροποτάμου. Έχουν ζητήσει άδεια για εγκατάσταση 300 (τριακοσίων) ανεμογεννητριών στον ευρύτερο χώρο του Ασπροποτάμου.
Το 2012, αν θυμάμαι καλά, πήγα, ως πρόεδρος (για ένα ‘’φεγγάρι’’) της Ορειβατικής Λέσχης Καλαμπάκας (Ο.Λ.Κ.) στο «Χιόλι», δυο φορές μάλιστα, με υπαλλήλους του τμήματος Περιβάλλοντος της Νομαρχίας (Αντιπεριφερείας) Τρικάλων για να δουν οι άνθρωποι ιδίοις όμασι, την οικολογική καταστροφή που θα συντελούνταν στην περιοχή εκείνη.
«Χιόλι» λέγεται μια κορυφογραμμή μήκους 2 χιλιομέτρων (1854 μ. υψόμετρο) που βρίσκεται ανάμεσα στα χωριά Στεφάνι, Αμπελοχώρι, Ματονέρι, Καλομοίρα, Καστανιά. (Φαίνεται καλά από την Εθνική οδό Τρικάλων-Ιωαννίνων μετά από το Ορθοβούνι). Δίπλα του είναι η κορυφή «Όμορφη Ράχη» ή «Μοράβα» ή «Κυνηγός».
Τότε όλοι γνωμοδότησαν αρνητικά. Την εποχή εκείνη είχα γράψει μερικά άρθρα διαβάζοντας και τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (Μ.Π.Ε.) για το θέμα αυτό. Δεν μπορεί στο όνομα της Πράσινης Ανάπτυξης και του κέρδους (και… είναι πολλά τα λεφτά Άρη) να καταστρέψουμε τα πανέμορφα δάση των βουνών αλλά και τα ίδια τα βουνά. Υπάρχουν αλλού περιοχές που μπορούν να εγκατασταθούν ανεμογεννήτριες χωρίς να προξενήσουν τόσο μεγάλη ζημιά στο περιβάλλον. Γιατί σώνει και καλά στα ψηλά βουνά του Ασπροποτάμου; ΟΙ Δανοί, οι Γερμανοί, οι Ολλανδοί… έχουν τις ανεμογεννήτριες στον κάμπο και στη θάλασσα, δεν τις έχουν στα Πυρηναία Όρη ή στις Άλπεις.
Δουλεύουν αυτά τα τέρατα των 120 + μέτρων σε υψόμετρα 2.000 μέτρων; Πως θα μεταφερθούν εκεί τα υλικά (μηχανήματα); Η φτερωτή (τμήμα) έχει μήκος 55 μέτρα. Πόσο πλάτος πρέπει να έχει ο δρόμος και ειδικά οι στροφές (καμπυλότητα) για να περάσουν τα ειδικά φορτηγά για να τις μεταφέρουν; Για να συναρμολογηθεί μια ανεμογεννήτρια χρειάζεται χώρος επίπεδος τόσος όσο ένα γήπεδο ποδοσφαίρου. Πόσα τέτοια γήπεδα θα γίνουν στις πλαγιές και στις κορυφές των βουνών; Εκατό, διακόσια, τριακόσια; Τα χώματα από τις εκσκαφές, με τις βροχές και τις διαβρώσεις θα πηγαίνουν στον Πηνειό, στον Ασπροπόταμο, στον Άραχθο, στην Θάλασσα. Θα είμαστε μια ωραία ατμόσφαιρα. Το πολύ-πολύ ο Ασπροπόταμος να γίνει Μαυροπόταμος!
Για να στηθεί αυτός ο γίγαντας (ανεμογεννήτρια) στα πόδια του χρειάζονται εκατοντάδες κυβικά μέτρα τσιμέντου και δεκάδες τόνοι σίδερου. Δηλαδή εκτός από τις πόλεις θα τσιμεντοποιήσουμε και τα βουνά; Μετά από 20-25 χρόνια, τόσα είναι τα χρόνια ζωής-απόδοσης των ανεμογεννητριών, τι θα γίνουν αυτά τα άγρια θηρία ύψους όσο μια πολυκατοικία 45 ορόφων; Μήπως τα πάρουν οι τσιγγάνοι για παλιοσίδερα; Αδύνατον! Θα μείνουνε εκεί αμανάτι, γιατί κοστίζει το γκρέμισμά τους αλλά και η μεταφορά τους, για να βλέπουν τα έργα μας τα παιδιά μας, τα εγγόνια μας…
Για να μεταφερθεί το όποιο παραγόμενο ηλεκτρικό ρεύμα χρειάζεται διασύνδεση μεταξύ των ανεμογεννητριών και γραμμή (γραμμές) μεταφοράς. Πάλι νέοι δρόμοι και κόψιμο δέντρων.
Στα βουνά δεν έχουμε συνεχή άνεμο αλλά ριπές ανέμου. Αυτά τα «διαβολομηχανήματα» δε δουλεύουν ούτε στην άπνοια, ούτε στα πολλά μποφόρ. Άρα η παραγόμενη ηλεκτρική ενέργεια δεν είναι συνεχής αλλά διακοπτόμενη. Επομένως συμπληρωματική. Αν δεν δουλέψει το κάρβουνο, μένουμε και στο σκοτάδι. Αν αποθηκευόταν κάτι μπορούσε να γίνει. Πράγμα πρακτικά ανέφικτο. Άλλο οι μπαταρίες ηλεκτρικού αυτοκινήτου και άλλο μπαταρία ανεμογεννήτριας.
Τελειώνοντας, το ρεύμα από τις ανεμογεννήτριες είναι φτηνό ή ακριβό; Μη φτιάξουμε ένα βελόνι σκουριασμένο και καταστρέψουμε ολόκληρο υνί.
Έχω ανέβει με την ΟΛΚ αλλά και με άλλους συλλόγους και παρέες σχεδόν σε όλες τις κορυφές του Ασπροποτάμου. Αν μπουν ανεμογεννήτριες θα ξαναπάω; Τι να κάνω να ανέβω, να δω αν δουλεύουν; Να δω τις ορεινές πέρδικες; Να δω τα πρόβατα που θα σταλίζουν στον ίσκιο τους; Λένε και γράφουν και τέτοια…
Οι φωτογραφίες με το πανό που παραθέτω είναι τραβηγμένες από τότε στην «Όμορφη Ράχη» (δίπλα στο «Χιόλι», στην Γκιώναλη-Τριγγία και πάνω από τον Κλεινό.
Πάντα ψηλά (και χωρίς ανεμογεννήτριες)!
Ακολουθήστε το tameteora.gr στο Google News!
Σωστός αλλά… Όταν η περιοχή εντάχθηκε στο natura 2000, ορισμένοι κορόιδευαν. Πριν κάτι χρόνια κάποιος έβαλε μπουλντόζα και άνοιξε δρόμο. Κανείς δεν γνώριζε, κανείς δεν είδε… την ίδια ώρα γινόταν θέμα στις ειδήσεις του ΣΚΑΪ! Για τη λαθραλιεία πέστροφας κουβέντα. Πόσα κλουβιά κατάσχονται κάθε χρόνο; Έχετε δίκαιο, αλλά να τα λέμε όλα…
Εγώ κατάγομαι απο τη δυτική Μακεδονία. Θα μου επιτρέψετε να εκφέρω και μια αιρετική σκέψη ή αν θέλετε ένα παράπονο. Γιατί θα πρέπει η δυτ. Μακεδονία να σηκώνει το βάρος της ενέργειας στην Ελλάδα; Είχαμε εργοστάσια λιγνίτη, μειώνονται τα κοιτάσματα, φτιάχνουν καινούργιες εναλλακτικές μονάδες… φυτεύουν στις κορυφές ανεμογεννήτριες (Βαρνουντας, Ασκιο, Βερμιο…). Γιατί θα πρέπει να υποβαθμίζεται μόνιμα το περιβάλλον, η αισθητική του τοπίου και πάνω απο όλα η υγεία μας για άλλα 50 χρόνια προκειμένου άλλες περιοχές να αρνούνται πεισματικά τη συνεισφορά τους στις ενεργειακές ανάγκες; (Και όλοι πληρώνουμε το ίδιο ρεύμα!) Η απάντηση είναι;;;; Επειδή μπορούν; Πολιτικό μέσο; … Κατανοώ οτι ο καθένας θέλει τον τόπο του να διατηρησει για τις επόμενες γενεές ανέγγιχτο … απο τους δυτικό Μακεδόνες ποιος αφαίρεσε αυτό το ευγενές δικαίωμα; Δεν μπορώ να γνωρίζω αν τελικά θα τοποθετηθούν ανεμογεννήτριες στον Ασπροπόταμο… Αυτό όμως που θα θέλα είναι να γνωρίσω καλύτερα αυτά τα υπέροχα βουνά. Να ακολουθήσω τις διαδρομές τους, να ανέβω στις κορφές. Γγνωρίζω καλά πως σε αγγαρεύω κ. Γιάννη αλλα θα σου ζητήσω σαν παλιός ορειβάτης με φωτογραφικές ευαισθησίες που είσαι (σόρυ για το παλιός) να μοιραστείς μαζί μας εικόνες παλιές και νεότερες απο ορειβατικές αποδράσεις. Ξενάγησε μας στις κορφές που γνωρίζεις καλά… δίδαξε τους νεώτερους…
…αν κατάλαβα καλά ο κύριος τέως πρόεδρος (για ένα ‘’φεγγάρι’’) της Ορειβατικής Λέσχης έχει και προτάσεις να κάνει για να λυθεί το θέμα.
“… Αν δεν δουλέψει το κάρβουνο, μένουμε και στο σκοτάδι..”
αρκεί να μην ενοχληθούν τα μέλη της Ορειβατικής Λέσχης.
…δεν είμαστε καθόλου καλά…
Κύριε Ηλία Κουτσούκο, έχω λύσεις να προτείνω. Σε ξερονήσια και σε λοφάκια άγονα κοντά στη θάλασσα. Στην Κρήτη, π.χ. στη Σητεία, υπάρχουν πολλές, μικρές βέβαια ανεμογεννήτριες, σε λοφίσκους και ραχούλες άγονες που ξεκινάνε από τη θάλασσα. Δεν τις έχουν στον Ψηλορείτη. Το πρόβλημα με τις ανεμογεννήτριες είναι ότι όταν δεν φυσάει δεν θα παίρνουμε ηλεκτρικό ρεύμα. Γι’ αυτό αναφέρθηκα στο «κάρβουνο» και στο «σκοτάδι», που από όλο το άρθρο απομονώσατε. Εγώ δεν έχω πρίζα να δίνει ρεύμα. Και το Φυσικό Αέριο ορυκτό είναι. Έχω κι άλλες λύσεις, να τοποθετηθούν στο δρόμο Λαρίσης-Τρικάλων-Καλαμπάκας. Σε κάθε 500 μ. και μία. Θα μπουν έτσι 160. Έχω κι ακόμα καλύτερη λύση, να μπουν σε βράχους των Μετεώρων. Έτσι θα γίνει πιο όμορφο το τοπίο και θα παίρνουμε τσάμπα ρεύμα εμείς οι Καλαμπακιώτες και οι Καστρακινοι. Τα μέλη της ΟΛΚ γιατί τα κατηγορείτε; Επειδή αγαπούν το περιβάλλον όπως γράφει το καταστατικό τους; Θα θέλατε πολύ να τα φτάσετε. Τώρα αν “δεν είσαστε καθόλου καλά”, λυπάμαι, δεν είμαι γιατρός και δεν μπορώ να βοηθήσω.