Η διεθνής κοινότητα το 1992 καθιέρωσε τον εορτασμό της Παγκόσμιας Εβδομάδας Μητρικού θηλασμού 1 έως 7 Αυγούστου, ενώ στην Ελλάδα γιορτάζεται κάθε χρόνο από τη 1 έως 7 του μηνός. Έτσι κάθε χρόνο την πρώτη Κυριακή του Νοεμβρίου διενεργείται δημόσιος ταυτόχρονος θηλασμός σε πολλές πόλεις όπως και στα Τρίκαλα, όπου και συμμετάσχω (σχετική φωτογραφία 2019). Για την διαφύλαξη της δημόσια υγείας, λόγω covid 19, αυτό φέτος δεν κατέστη δυνατόν.
Ως θηλάζουσα μητέρα τριών τέκνων νιώθω ευλογημένη που κατάφερα να διασχίσω αυτόν τον δρόμο της απόλυτης ευτυχίας, καθώς τα οφέλη του θηλασμού είναι πλείστα όσα, τόσο για το μωρό-νήπιο όσο και για τη μητέρα. Με το μητρικό θηλασμό δίνουμε στο παιδί μας τη φυσική του τροφή, τη στοργή και την παρηγοριά που έχει ανάγκη σε κάθε στιγμή. Θέλω να τονίσω όμως ότι όσες μητέρες θηλάζουν τα παιδιά τους, ούτε τα αγαπούν περισσότερο, ούτε είναι καλύτερες μητέρες από αυτές που δεν κατάφεραν ή δεν επιθυμούν να θηλάσουν. Όργανο μέτρησης μητρικής αγάπης δεν υπάρχει!
Μανούλες, κλείστε τ’ αυτιά σας «στις Σειρήνες» που διαδίδουν λάθος μηνύματα για ποικίλους αυτονόητους λόγους, ώστε να σας αποτρέψουν από τη διαδικασία του θηλασμού.
Ο θηλασμός αποτελεί φυσικό, αναγκαίο και υγιές μέρος της ανθρώπινης ζωής. Μου είναι αδιανόητο εν έτει 2020 να υπάρχουν γυναίκες που ¨άκουσον άκουσον¨ αναγκάζονται να θηλάσουν τα μωρά τους κρυμμένες σε τουαλέτες και άλλα απόκρυφα μέρη σα να είναι ντροπή!
Εσείς θα τρώγατε ποτέ εκεί;
Αυτός που σοκάρεται από την πιο φυσική μητρική πράξη είναι αυτός που πρέπει να αποβάλλει τα κόμπλεξ και τα ταμπού της κοινωνίας, ώστε επιτέλους να απενοχοποιηθεί ο δημόσιος θηλασμός. Κανένας δεν έχει δικαίωμα να ισοπεδώνει την προσωπικότητα της θηλάζουσας μητέρας, να της στερεί την ελευθερία κίνησης και συμμετοχής στα κοινά.
Τα παιδιά μας επιβάλλεται να θηλάζουν όπου και όποτε το ζητήσουν ελεύθερα, αβίαστα και απρόσκοπτα. Ωστόσο πάντα θηλάζουμε διακριτικά και με σεβασμό.
Ο θηλασμός δεν είναι επίδειξη αλλά ΔΙΚΑΙΩΜΑ.
Θηλάζουμε γιατί είναι στη φύση μας.
Με εκτίμηση
Ειρήνη Μακρή-Αδάμου
Συγγραφέας
Μου φαίνεται αδιανόητο στον εικοστό πρώτο αιώνα που ζούμε να είναι ταμπού ο θηλασμός των βρεφών. Καλό κουράγιο στις μητέρες ελληνίδες που έχουν την τύχη να μεγαλώνουν τα βρέφη τους εστω και κάτω από αυτές τις συνθήκες.