H παγκόσμια ημέρα Ατόμων με Αναπηρία καθιερώθηκε το 1992 με απόφαση του ΟΗΕ και τιμάται κάθε χρόνο στις 3 Δεκεμβρίου.
Σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, το 15% του παγκόσμιου πληθυσμού πάσχει από κάποια μορφή αναπηρίας.
Άμεσα συνυφασμένος με τους ανθρώπους αυτούς είναι ο Προσβάσιμος Τουρισμός, δηλαδή το δικαίωμα σε όσους πάσχουν από κάποια αναπηρία να απολαμβάνουν το προνόμιο των διακοπών.
Το ευρωπαϊκό δίκτυο για τον προσβάσιμο τουρισμό, λοιποί τουριστικοί φορείς και επιχειρήσεις, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ο Προσβάσιμος Τουρισμός είναι η ταχύτερα αναπτυσσόμενη επιχειρηματική ευκαιρία στην τουριστική βιομηχανία.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κύκλος εργασιών που προκύπτει από αυτή τη μορφή τουρισμού είναι αναλογικά ιδιαίτερα αυξημένος, καθώς αυτά τα άτομα συνοδεύονται και χρειάζονται παροχή υπηρεσίας υψηλού κόστους. Τα μεγέθη αυτά ενισχύονται και από την τάση γήρανσης του πληθυσμού.
Στο πλαίσιο απόκτησης νοοτροπίας, φιλικής προς τα άτομα αυτά, πρέπει να επιδείξουμε την ευαισθησία και την ενσυναίσθηση που χρειάζεται, έχοντας ως πρότυπο για τη χώρας μας την περιοχή της Σκανδιναβίας, η οποία μπορεί να μην διαθέτει τον ήλιο και τη θάλασσα της Ελλάδας αλλά είναι πρωταθλήτρια στον τουρισμό για ΑΜΕΑ.
Τέλος, δεν πρέπει να ξεχνάμε «το δικαίωμα όλων των ανθρώπων για ίση μεταχείριση και απονομή δικαιοσύνης στα Θέλω τους αλλά κυρίως στα Πρέπει».
Σπυρίδων Δημ. Νικολογιάννης
Οικονομολόγος MSc in Tourism & Banking
Σωστός!
Tα περί πρόσβασης πες τα σε αυτούς που παρκάρουν μονίμως στις διαβάσεις πεζών, στις ράμπες πεζοδρομίων και πάνω στις διασταυρώσεις.
Πες τα και στους δημοτικούς και λοιπούς αστυνόμους που τα βλέπουν και δεν τα τιμωρούν παραδειγματικά.
Κατά τα λοιπά, επαναλαμβάνω, σωστός.