Γράφει ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΓΚΑΝΟΥΛΗΣ
Ο φόβος της αρρώστιας είναι γνωστό ότι αποδυναμώνει τον άνθρωπο πολλαπλά. Η επίδρασή του στη δύναμη, την αισιοδοξία, στον ψυχισμό και το κουράγιο μας είναι βέβαια προφανής.
Στις μέρες μας ο φόβος της αρρώστιας έχει αναπτυχθεί τόσο, που έχει γίνει μεγάλη δύναμη καταστροφής, επειδή ανοίγει την πόρτα σε εκείνα τα πράγματα που τρέμουμε και διευκολύνει το να μας συμβούν. Η σύγχρονη επιστήμη έχει μεγαλώσει την κυριαρχία του τρόμου μέσα από τη διάδοση στο ευρύ κοινό των ανακαλύψεών της, που αποτελούν όμως καθαυτές μισές αλήθειες.
Οι γνώσεις σχετικά με τα βακτήρια και τους διάφορους ιούς και κορωνοϊούς που συνδέονται με την ασθένεια έχουν προκαλέσει τρομακτική ταραχή στο νού αμέτρητων ανθρώπων και ο τρόμος αυτός που δημιουργείται μέσα τους, τους καθιστά πιο ευάλωτους στο να νοσήσουν.
Υπάρχει ένας παράγοντας, τον οποίο η επιστήμη αδυνατεί να εξηγήσει με φυσικούς όρους και αυτός είναι το γιατί ορισμένοι άνθρωποι προσβάλλονται από την ασθένεια, ενώ άλλοι όχι, παρόλο που όλοι υπόκεινται στις ίδιες πιθανότητες νόσησης. Ο υλισμός ξεχνά ότι υπάρχει ένας παράγοντας πάνω από το υλικό επίπεδο, ο οποίος καθορίζει το γιατί η ζωή προστατεύει ή αντίθετα αφήνει ευάλωτο κάποιον άνθρωπο απέναντι στην αρρώστια οποιασδήποτε μορφής.
Ο φόβος με την καταθλιπτογόνο του δράση στον νού μας, δημουργώντας δυσαρμονία στα φυσικά και τα μαγνητικά μας σώματα, στρώνει τον δρόμο για να προσβληθούμε από αρρώστιες. Όταν συνειδητοποιούμε ότι ακόμα και στις χειρότερες επιδημίες μόνο ένα ποσοστό από αυτούς που εκτίθενται στην μόλυνση προσβάλλονται από την επιδημία, και καθώς έχουμε δει ήδη, η πραγματική αιτία της αρρώστιας βρίσκεται στην προσωπικότητά μας και είναι μέσα στα όρια του ελέγχου μας, τότε αντιλαμβανόμαστε ότι μπορούμε να προχωράμε χωρίς τρόμο και άφοβα, γνωρίζοντας ότι το γιατρικό βρίσκεται μέσα μας.
Μπορούμε να βγάλουμε από το νού μας όλους τους φόβους των φυσικών αιτιών σαν αποκλειστικών λόγων για αρρώστια, γνωρίζοντας ότι ένα τέτοιο άγχος μας κάνει ευπρόσβλητους στην αρρώστια και ότι, αν κατευθυνόμαστε προς το να φέρνουμε αρμονία στην προσωπικότητά μας, δεν χρειάζεται να ανησυχούμε για την αρρώστια περισσότερο από όσο τρέμουμε στην ιδέα του να μας χτυπήσει ένας κεραυνός, ένας μετεωρίτης ή δεν ξέρω τι άλλο.
Εκτός από τον τομέα της υγείας όμως η αρρώστια του φόβου επεκτείνεται και διηθεί τη ζωή μας με ένα πλήθος ζητημάτων και καταστάσεων.
Είναι σημαντικό να είμαστε αισιόδοξοι, ρεαλιστές και αγωνιστικοί απέναντι στα προβλήματά μας. Η απόφαση να προσπαθήσουμε να αντιμετωπίσουμε αυτό που μας φοβίζει ήδη από μόνη της αρχίζει να μειώνει τον φόβο και να τον αντικαθιστά με δύναμη και γενναιότητα. Βγαίνουμε έτσι από την κατάσταση της παθητικής αναμονής των όσων φοβόμαστε και μπαίνουμε στον ρόλο του υποκειμένου που δρα.
«Με τη βοήθεια του Θεού», λέμε. Ναι, αλλά ο Θεός δεν εξευμενίζεται από κανέναν ούτε οργίζεται, ούτε μνησικακεί εναντίον κανενός, ούτε τιμωρεί, ούτε εκδικείται, διότι αυτό αντίκειται στην μακαριότητά του και χαρακτηρίζει κατώτερα όντα. Ο Θεός είναι φίλος του ανθρώπου και όχι δυνάστης. Και επομένως, δεν έχεις κανένα λόγο να τον φοβάσαι ούτε και να ελπίζεις τίποτα από Αυτόν.
Στις δυσκολίες της ζωής ο άνθρωπος πρέπει να στηρίζεται στους συνανθρώπους και όχι στον αμέτοχο Θεό. Οι πολυπληθείς βάσιμες ή μη ανησυχητικές διαδόσεις και πληροφορίες μέσω τηλεόρασης αναφορικά με τις καταστροφολογικές προβλέψεις έχουν γεμίσει αν όχι τον συνειδητό, οπωσδήποτε όμως τον ασυνείδητο νου πολλών ανθρώπων με ένα αλλόκοτο είδος φόβου και ανησυχίας που είναι δύσκολο να αντιμετωπιστεί.
Είναι ανατριχιαστικό να ακούς νέους ανθρώπους να απορρίπτουν την επιστήμη και να υπερασπίζονται τον κομπογιανιτισμό. Είναι τραγικό να βλέπεις πόσο αδύναμη είναι πολλές φορές η γνώση απέναντι στην αυτοπεποίθηση της κτηνώδους άγνοιας.
ΥΓ 1: Η μετριοπάθεια είναι προσόν μόνο όταν οι άλλοι αντιλαμβάνονται πως έχεις κι άλλες επιλογές.
ΥΓ 2: Λένε κάποιοι ότι ο Θεός τιμώρησε τον Δήμαρχο, την Ηγουμένη, τον Ηγούμενο και κάποιους άλλους να νοσήσουν από covid-19. Ήλθε όμως η ώρα να αντιληφθούν, ακόμα και οι πιο ηλίθιοι, ότι, όταν έρχονται τα πράγματα δύσκολα, το μυαλό μετράει. Και το μυαλό ή το έχεις ή δεν το έχεις.
Ακολουθήστε το tameteora.gr στο Google News!