Γράφει ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΓΚΑΝΟΥΛΗΣ
Ο Δέκιμος Ιούνιος Γιουβενάλης (55-135 μ.Χ.) ήταν ένας σπουδαίος Ρωμαίος σατιρικής ποίησης. Οι φράσεις άρτον και θεάματα, «Ποιος φυλά τους φύλακες;», καθώς και η φράση «orandum est ut sit mens sana in corpore sano» δηλαδή «ευκταίον εἰ νους υγιής εν σώματι υγιεί» και από αυτό πηγάζει η δήθεν “αρχαία ελληνική” παροιμία, που είναι τόσο γνωστή.
Βεβαίως οι αρχαίοι έλληνες τονίζουν την ενότητα του υγιούς σώματος και του υγιή νού. Μα φαίνεται τους ξεπεράσαμε σε σοφία. Πασχίζοντας να κάνουμε αθάνατο το σώμα αφήσαμε το νου στην μοίρα του. Δεν μας είναι αναγκαίος. Μοιάζει με περιττό βάρος. Όταν σκέφτεσαι, είσαι αναγκασμένος να παίρνεις αποφάσεις, να φέρεις ευθύνες, να κάνεις λάθη. Και όταν αισθάνεσαι τότε να δεις εκτεθειμένος είσαι σε κάθε αποτυχία, κάθε απώλεια, κάθε διάψευση! Ας μη σκέφτεσαι, λοιπόν! Ας μην αισθάνεσαι!
Ζούμε σ’ έναν κόσμο που από τεχνολογικής απόψεως γίνονται θαύματα που μας αφήνουν με το στόμα ανοιχτό σε ψυχολογικό όμως επίπεδο μάλλον βρισκόμαστε αιώνες πίσω. Η επικοινωνία μας δυσανασχετεί, η ενσυναίσθηση μας είναι άγνωστη, η ψυχολογία του βάθους μοιάζει σαν κακό ανέκδοτο. Η τέχνη; Η έκφραση; Διακοσμητικά στολίδια – καταχωνιασμένα ανάμεσα στις αναμφισβήτητες επιθυμίες μας να τρώμε, να καταναλώνουμε να κάνουμε έρωτα. Ο συνάνθρωπος συνιστά είτε μέσο για την εκπλήρωση του σκοπού μας, είτε εμπόδιο που χρειάζεται να υπερπηδήσουμε. Η «κοινωνία» το ίδιο.
Όλοι μας προσδοκούμε το καλύτερο δυνατό για την υγεία μας – και για τον λόγο αυτό προσπαθούμε να τηρούμε μια υπεύθυνη και συνετή στάση απέναντι σε μια κοινωνική κρίση πανδημίας. Μα μια προσπάθεια που δεν συνυπολογίζει τον ψυχολογικό παράγοντα είναι καταδικασμένη. Όσο προφυλάσσουμε το σώμα μας, άλλο τόσο χρειάζεται να προφυλάξουμε την ψυχοσύνθεσή μας. Η μεταδοτικότητα φόβου και αρνητισμού μπορεί να αποβεί εξίσου επικίνδυνη με κάθε μορφή κυριολεκτικού ιού. Είναι στο χέρι μας αν θα συμμετέχουμε στην ψυχολογική πανδημία ή αν θα διατηρήσουμε τη λογική και την ψυχραιμία μας.
Επιλέγω να ζήσω και γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο παίρνω τις προφυλάξεις μου και ενημερώνομαι στο μέτρο του αναγκαίου. Μα επιλέγω να ζήσω ΚΑΛΑ και γι’ αυτό το τελευταίο δεν υπάρχει καμία ετοιμοπαράδοτη συνταγή. Και όταν με το καλό υποχωρήσουν οι πανδημίες και επανέλθουμε στους «κανονικούς» μας ρυθμούς, να ξέρεις η κοινωνία μας θα συνεχίσει να νοσεί. Κι εμείς θα τρέχουμε μονίμως να ξεφύγουμε όχι από ιούς, μα από τους εαυτούς μας.
Είπαν:
«Με το lockdown, μου έχει λείψει πολύ η εκκλησία. Γιατί όπως υπάρχουν τα σουπερμάρκετ για την τροφή του σώματος, έτσι είναι και οι εκκλησίες για την πνευματική τροφή. Και στις εκκλησίες δεν πας επειδή είσαι υγιής. Πας επειδή νοσείς πνευματικά. Θα έπρεπε να είναι ανοιχτές», Άρης Σερβετάλης.
Συμπέρασμα: Άρα οι πνευματικά υγιείς δεν πάνε εκκλησία;
Ο Άρης Σερβετάλης είναι ηθοποιός πρωταγωνιστεί στον ρόλο του Αγίου Νεκταρίου στην ταινία «The man of god” ο άνθρωπος του Θεού.
«Φτάνει πια! Καμία κουβέντα χωρίς ευθύνη από εδώ και πέρα», π. Βασίλειος Θέρμος
Μητρόπολη κατά ‘ασεβάστου’ πολίτη που οδήγησε σε πρόστιμο Ιερό Ναό. efsyn 13/12/20
Ακολουθήστε το tameteora.gr στο Google News!