Του ΔΗΜΗΤΡΗ ΓΚΑΝΟΥΛΗ
Στην ιστορική συνέχεια της η Ελλάδα το έτος 2021 θα χαρακτηρίζεται όχι από τον αγιασμό των υδάτων αλλά από τον αγιασμό των «προβάτων». «Στη μακρά ιστορία των ιδεών και των κοσμοθεωριών οι αντιπαραθέσεις στους στοχασμούς και τους προβληματισμούς των ανθρώπων συχνά παίρνουν μορφή βαρβαρότητας. Η αντιπαράθεση των αντιλήψεων και των θεωριών δεν γίνεται με γόνιμο και δημιουργικό τρόπο, αλλά συχνά επικρατεί η διαστρέβλωση και η κατασυκοφάντηση της αντίπαλης θεώρησης. Προφανώς αυτό αποτελεί στοιχείο έλλειψης επιχειρημάτων και ορθολογισμού και παράγοντα διαστροφής του ουσιαστικού διαλόγου».
Ήξερα από πάντα πως η επιλογή μου να μην πηγαίνω με το ρεύμα, θα έχει πολύ βαρύ τίμημα σε κάθε βήμα της ζωής μου. Τα όρια για μένα υπάρχουν για να μην έχω το δικαίωμα να προσπεράσω τα “θέλω” των άλλων. Φίλη και φίλε τα όρια τα θέτουν άλλοι για σένα; Γουστάρω πολύ και ξέρεις γιατί γουστάρω. Είναι πολύ όμορφη λέξη και κρύβει πίσω της πολύ θάρρος, πολλή τόλμη και πολλή όρεξη για ζωή! Έτσι είμαι εγώ! Έχω μάθει να προσφέρω αυτό που είμαι, χωρίς να έχω μέσα μου πολλές σκέψεις και μετάνοιες. Ίσως κακό να είναι μα έμαθα να μένω παντελώς απροστάτευτος! Εγώ θέλω να ζω και όχι να επιβιώνω!
Ποτέ μου δεν κρατάω την πληροφορία ως τρόπαιο διατυμπανίζοντας ότι διαθέτω την γνώση που κάποιοι άλλοι αδυνατούν να αποκτήσουν. Μονάχα μέσα από τη δημιουργική διαδικασία θα έχουμε ένα ανώτερο πνευματικό και φυσικό μέλλον. Γιατί η γνώση δεν είναι προνόμιο των λίγων, η γνώση ανήκει σε όλους.
Βάλε όμως το μυαλό σου να δουλέψει, γιατί άραγε «αγιασμός των προβάτων»; Όταν βρεις ένα μικρό πουλάκι το ταΐζεις στο στόμα και το βοηθάς. Αυτό το κάνεις από αγάπη. Αν συνεχίζεις όμως να το ταΐζεις για πολύ καιρό εκείνο θα χάσει την έμφυτη ικανότητα να βρίσκει μόνο του την τροφή. Όταν βρεις ένα μικρό ζωάκι το ταΐζεις και το βοηθάς. Έτσι εκδηλώνεις την αγάπη! Αν συνεχίζεις όμως, το κάνεις εξαρτώμενο από τη δική σου προσφορά και παρεμβαίνεις στα φυσικά του ένστικτα.
Όταν έχεις ένα άτομο υπό την προστασία σου και το ταΐζεις και το βοηθάς, έχε το νου σου. Είναι λεπτή η διαφορά ανάμεσα στο «προσφέρω ώστε να αναπτυχθεί» και στο «ευνουχίζω επειδή προσφέρω». Είναι η διαφορά του «αγαπώ και προσφέρω» με το «αγαπώ επειδή προσφέρω».
Αν σε ρωτούσε κάποιος τι θυμάσαι από το έτος 1936 για την Ελλάδα, τι θα έλεγες; Το 1936 είναι συνέχεια του 1935 όπως το 2021 του 2020. Έχουμε την δικτατορία του Μεταξά με την 4 Αυγούστου και τον θάνατο έξι (6) Πρωθυπουργών. Τυχαίο; Δεν νομίζω.
1) Γεώργιος Κονδύλης απεβίωσε στην Αθήνα στις 31/1/1936 από ανακοπή καρδιάς.
2) Ελευθέριος Βενιζέλος απεβίωσε στο Παρίσι από ανακοπή καρδιάς μετά εγκεφαλικό στις 18/3/1936
3) Κωνσταντίνος Δεμερτζής απεβίωσε στην Αθήνα εν ενεργεία πρωθυπουργός από ανακοπή καρδιάς 13/4/1936.
4) Παναγής Τσαλδάρης απεβίωσε από ανακοπή καρδιάς την ώρα του ύπνου 17/5/1936
5) Αλέξανδρος Ζαΐμης απεβίωσε στη Βιένη από ανακοπή καρδιάς. Είχε μεταβεί εκεί για οφθαλμολογική θεραπεία.
6) Αλέξανδρος Παπαναστασίου απεβίωσε 17/11/1936 από ανακοπή καρδιάς
Η έλλειψη παιδείας των Νεοελλήνων είναι αυτή που μετατρέπει ένα αξιόλογο ανθρώπινο δυναμικό σε κατά πλειοψηφία συρφετό μηδενιστών, τομαριστών και μικροαπατεώνων, πιθηκιστών αποσυνθετικών ηθών και συμπεριφορών. Άριστοι πελάτες ψυχιάτρων και παπάδων. Καταναλωτών που πείθονται να αγοράσουν πράγματα που δεν χρειάζονται, με λεφτά που δεν έχουν για να εντυπωσιάσουν ανθρώπους που δεν γουστάρουν.