Του ΚΕΡΑΣΙΩΤΗ ΣΕΡΑΦΕΙΜ,
Μαθηματικού – π. Διευθυντή 2ου ΕΠΑ.Λ Γαλατσίου,
Επίτιμου Προέδρου Ο.Λ.Τ.Ε.Ε
Η πανδημία του COVID-19κράτησε εκπαιδευτικούς και μαθητές στο σπίτι και την δια ζώσης εκπαίδευση να αντικαθίσταται με την από απόσταση εκπαίδευση. Νηπιαγωγεία, Δημοτικά, Γυμνάσια, Λύκεια και Πανεπιστήμια προσαρμόστηκαν στην πορεία με τις όποιες δυσκολίες στις μεθόδους της εκπαίδευσης από απόσταση, χωρίς όμως στις περισσότερες των περιπτώσεων να γίνεται αυτό με μεγάλη επιτυχία.
Οι δυσκολίες που παρουσιάστηκαν στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση αφορούν την έλλειψη του κατάλληλου ηλεκτρονικού εξοπλισμού σε μαθητές και εκπαιδευτικούς, η έλλειψη επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών (και των μαθητών) σε μεθόδους εκπαίδευσης από απόσταση, η απουσία κουλτούρας εκπαίδευσης από απόσταση σε μαθητές και εκπαιδευτικούς, αλλά το βασικότερο όλων που αφορά την Τεχνική Επαγγελματική Εκπαίδευση (ΤΕΕ), η παντελής έλλειψη του κατάλληλου εκπαιδευτικού υλικού (ηλεκτρονικά βιβλία, ηλεκτρονικές διαδραστικές εργαστηριακές ασκήσεις – εργαστήρια προσομοίωσης).
Το εκπαιδευτικό υλικό της Τεχνικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης θα πρέπει να αναθεωρηθεί και να σχεδιαστεί εξ αρχής στην κατεύθυνση των σύγχρονων βιβλίων ειδικοτήτων που θα υποστηρίζονται από το αντίστοιχο ηλεκτρονικό βιβλίο, να υπάρχουν για όλες τις ειδικότητες, ηλεκτρονικές διαδραστικές εργαστηριακές ασκήσεις και ηλεκτρονικά διαδραστικά εργαστήρια προσομοίωσης. Όλα αυτά δεν αφορούν μόνο την εκπαιδευτική διαδικασία της εκπαίδευσης από απόσταση, αλλά και την κανονικότητα της δια ζώσης εκπαίδευσης.
Είναι πλέον γνωστό ότι ο εργαστηριακός εξοπλισμός στην ΤΕΕ έχει αργούς ρυθμούς ανανέωσης και αντικατάστασης με σύγχρονα εργαστήρια, με αποτέλεσμα να υστερεί ως προς την τεχνολογία που εφαρμόζεται στην καθημερινότητα στην αγορά εργασίας. Το ίδιο συμβαίνει με τα βιβλία και τις εργαστηριακές ασκήσεις των ειδικοτήτων.
Θεωρώ ότι κρίνεται αναγκαία η ύπαρξη αναγκαίου ηλεκτρονικού εκπαιδευτικού υλικού που θα καλύπτει την θεωρία, τις εργαστηριακές ασκήσεις, τα εργαστήρια προσομοίωσης, που θα μπορούν να ανανεώνονται εξ ολοκλήρου ή και μερικώς, ώστε να καλύπτονται βασικά σύγχρονα γνωστικά εκπαιδευτικά αντικείμενα των ειδικοτήτων και η εκπαίδευση των μαθητών – σπουδαστών να είναι υψηλού επιπέδου αλλά και συμβατή με την τρέχουσα εξέλιξη των επαγγελμάτων.
Οι μαθητές να μην αποφοιτούν από τα σχολεία της ΤΕΕ με τεχνολογικές γνώσεις προηγούμενων δεκαετιών, αλλά με τεχνολογικές γνώσεις της εποχής των και του μέλλοντος.
Έτσι καταξιώνεται και η ΤΕΕ στην κοινωνία, οι μαθητές αναγνωρίζουν την αξία της εκπαίδευσής των με όλα τα θετικά για τους εαυτούς των, την κοινωνία και την εθνική οικονομία.
Το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής (Ι.Ε.Π) μπορεί να φέρει σε πέρας αυτό το έργο, αρκεί να υπάρχουν οι κατάλληλοι άνθρωποι, ειδικοί εκπαιδευτικοί με γνώσεις και όραμα, που θα σχεδιάσουν τα νέα αναλυτικά και ωρολόγια προγράμματα με γνώμονα τα όσα προαναφέρθηκαν.
Η ΤΕΕ χρειάζεται γενναία στήριξη και όχι μπαλώματα με παρωχημένα σχέδια προηγούμενων δεκαετιών.
Οι εκπαιδευτικοί της ΤΕΕ κάνουν την περίοδο της πανδημίας τεράστιες προσπάθειες να διδάξουν τα εργαστηριακά μαθήματα μέσω της εκπαίδευσης από απόσταση παρ’ όλες τις ελλείψεις σε κατάλληλο υποστηρικτικό διδακτικό υλικό και ηλεκτρονικών μέσων. Δεν είμαι όμως βέβαιος κατά πόσο καταφέρνουν να διδάξουν τα εργαστηριακά μαθήματα με την από απόσταση εκπαίδευση.
Η πολιτεία από την πλευρά της, πρέπει τώρα να στηρίξει τους εκπαιδευτικούς περισσότερο από κάθε άλλη φορά σε ότι χρειάζονται και χρειάζονται πολλά για να τα καταφέρουν και να κρατήσουν όρθια την Τεχνική Επαγγελματική Εκπαίδευση.
Μια πρώτη και άμεση κίνηση καλής θέλησης προς την κατεύθυνση αυτή, είναι η οικονομική ενίσχυση των εκπαιδευτικών για την αγορά σύγχρονου ηλεκτρονικού εξοπλισμού για την από απόσταση εκπαίδευση, ακολουθώντας το παράδειγμα της Κύπρου και άλλων ευρωπαϊκών χωρών όπου ενισχύθηκαν οικονομικά οι εκπαιδευτικοί τους για το σκοπό αυτό.
Η στήριξη και η ενίσχυση των εκπαιδευτικών από την πολιτεία στην πράξη δείχνονται όχι αλλιώς.
Ακολουθήστε το tameteora.gr στο Google News!