Αγαπητέ αναγνώστη, αγαπητή αναγνώστρια,
Συμπλήρωσα στις 14 Φλεβάρη 2021 σαράντα χιλιάδες ώρες διάβασμα και το γεγονός αυτό θα ήθελα να το μοιραστώ μαζί σας. Ένα μεγάλο ευχαριστώ στους χιλιάδες αναγνώστες της στήλης. Το τι σκέφτονται μερικοί για το άτομό μου δεν με απασχολεί καθόλου. Το μόνο που θεωρώ σημαντικό είναι το πώς εγώ βλέπω τον εαυτό μου, ξέρω ποιος είμαι, ξέρω την αξία της δουλειάς μου. Με σεβασμό, εκτίμηση και ευγένεια προς όλους σας. Μια αγκαλιά αγάπης.
Βιογραφίες, ιστορία, πολιτική, λογοτεχνία, ψυχολογία, φυσική, μεταφυσική, ιατρική, βοτανολογία, φιλοσοφία, βιβλία που με έχουν απασχολήσει. Κάθε πρωί που ξυπνάω τρώω για πρωινό τον φόβο πριν προλάβει ο φόβος να με κατασπαράξει. Ο φόβος γεννάει σκληρότητα και έτσι ευνοεί τις ιδέες εκείνες που δικαιολογούν την σκληρότητα αυτή.
Κανένας άνθρωπος, ούτε λαός, ούτε έθνος δεν μπορούν να ενεργούν ανθρωπιστικά ή να σκέφτονται λογικά κάτω από την επίδραση του μεγάλου φόβου. Για το λόγο ακριβώς αυτό είναι οι δειλοί πιο σκληροί από τους ανδρείους και πιο επιρρεπείς στις δεισιδαιμονίες.
Όταν λέω ‘’ανδρείους’’ εννοώ τους γενναίους από κάθε άποψη και όχι μόνο στην αντιμετώπιση του θανάτου. Πολλοί άνθρωποι έχουν το θάρρος να πεθάνουν αντρίκια δεν έχουν όμως το θάρρος να πουν ή να σκεφτούν ακόμα πως ο αγώνας στον οποίο τους λένε να προσφέρουν την ζωή τους δεν είναι άξιος γι’ αυτή τη θυσία. Η ενέργεια που χρησιμοποιείται για τη σκέψη φαίνεται πως είναι χημικής προέλευσης. Π.χ. η ανεπάρκεια του ιωδίου μπορεί να μεταβάλει έναν έξυπνο άνθρωπο σε βλάκα. Όλη η εμπειρία μας δείχνει ότι αυτό που θεωρούμε πνευματική ζωή συνδέεται με τη συγκρότηση του εγκεφάλου μας και την οργανωμένη ενέργεια του σώματός μας.
Θα πρέπει όλοι μας να φροντίζουμε να έχουμε μια καλή ζωή. Καλή ζωή είναι εκείνη που εμπνέεται από αγάπη και καθοδηγείται από γνώση. Όσο καλή και αν είναι μια καλή ζωή μπορούμε να φανταστούμε μια καλύτερη. Όμως ούτε αγάπη χωρίς γνώση, ούτε γνώση χωρίς αγάπη μπορούν να δημιουργήσουν μια καλή ζωή.
Τον Μεσαίωνα όταν εμφανίζονταν επιδημία σε μια χώρα οι ευσεβείς συνιστούσαν στον κόσμο να μαζεύεται μέσα στις εκκλησίες και να προσεύχεται να σωθεί. Το αποτέλεσμα ήταν πως η μόλυνση εξαπλώνονταν με ταχύτητα ανάμεσα στα συνωστισμένα πλήθη πιστών. Αυτό είναι ένα παράδειγμα αγάπης χωρίς γνώση. Σου θυμίζει αυτό κάτι σήμερα;
Ο Β’ Παγκόσμιος πόλεμος μας προσφέρει ένα παράδειγμα γνώσης χωρίς αγάπη. Και στις δυο περιπτώσεις το αποτέλεσμα είναι μαζικός θάνατος. Αν δεν βάλεις το μυαλό σου να δουλέψει και σου αρκεί να πιστεύεις ό,τι σου λένε οι άλλοι μπορεί να γίνεις επικίνδυνος παρά την καλή σου θέληση.
Όταν λέμε ότι η γνώση είναι συστατικό καλής ζωής δεν εννοούμε την ηθική γνώση, αλλά την επιστημονική και την γνώση των ιδιαίτερων γεγονότων. Οποιοσδήποτε άνθρωπος μπορεί να πει την αλήθεια, χρειάζονται προσόντα για να πεις ψέματα. Σίγουρα τα έχουν όσοι δημιουργούν φόβους στο πλήθος.
Ένας ονόματι Χιγκς φτάνει σε μια μακρινή χώρα, την Ερεβόν. Αφού μένει στην χώρα εκείνη ένα ορισμένο χρονικό διάστημα, φεύγει με ένα αερόστατο. Είκοσι χρόνια αργότερα ξαναέρχεται στο Έρεβόν και βρίσκει πως η χώρα αυτή απόχτησε εντωμεταξύ καινούργια θρησκεία που λατρεύει αυτόν τον ίδιο με το όνομα «ο Γιος του Ηλίου» και τον παρουσιάζει σαν αναληφθέντα στους ουρανούς.
Ήταν ακριβώς οι παραμονές της γιορτής της «Αναλήψεώς» του και ο Χίγκς ακούει από τους καθηγητές Χάνκυ και Πάκνο να συζητούν μεταξύ τους και να λένε ότι ούτε είδαν ποτέ τον Χίγκς αλλά και ούτε θέλουν να τον δουν. Και οι δυο είναι αρχιερείς της θρησκείας του «Γιού του Ηλίου».
Αυτό κάνει τον Χίγκς να αγανακτήσει. Τα βάζει μαζί τους και τους λέει «θα ξεσκεπάσω όλη αυτή τη βλακεία, θα πω στο λαό του Ερεβον πως «ο Γιός του Ήλιου» είμαι ο ίδιος εγώ ο Χίγκς ένας απλός άνθρωπος και πως πέταξα με το αερόστατο». Εκείνοι όμως είπαν «Δεν πρέπει να το κάνεις αυτό γιατί όλη η ηθική αυτής εδώ της χώρας στηρίζεται σε τούτο εδώ το παραμύθι, όταν οι πιστοί μάθουν πως δεν ανελήφθης στους ουρανούς θα γίνουν όλοι τους διεφθαρμένοι».
Ο Χίγκς πείσθηκε και έφυγε χωρίς φασαρία.
Αυτός λοιπόν είναι ο φόβος πως όλοι μας θα γίνουμε κακοί αν δεν ακολουθήσουμε την χριστιανική θρησκεία. Εμένα όμως, και με τα τελευταία γεγονότα με τον κορωνοϊό, μου φαίνεται πως πολλοί από εκείνους που την ακολουθούν είναι εξαιρετικά κακοί. Διότι εδώ χάνονται ανθρώπινες ζωές.
Στους καιρούς των μεγάλων ανακατατάξεων υπάρχει μια φυσική τάση στους ανθρώπους να είναι επιφυλακτικοί, να μιλούν με αόριστες γενικότητες που δεν σημαίνουν τίποτα, να βαδίζουν στην πεπατημένη και να μιλούν με ένα τρόπο ο οποίος κυρίως αποσκοπεί στο να προστατέψουν τον εαυτό τους. Το πρόβλημα όμως με αυτού του είδους την επικοινωνία είναι ότι τελικά προκαλεί έλλειψη εμπιστοσύνης. Οι άνθρωποι γύρω σου θα προτιμούσαν να ακούσουν την αλήθεια για το πώς πραγματικά έχουν τα πράγματα παρά θρησκοληψίες που ίσως επινοήσεις για να αποφύγεις να αντιμετωπίσεις την πραγματικότητα.
Νομίζεις άραγε ότι μπορείς να αντιμετωπίσεις τις προκλήσεις που προκύπτουν από τις ολοκληρωτικές αλλαγές που ζούμε χωρίς να είσαι ειλικρινής, χωρίς να λες την αλήθεια σχετικά με του τι ισχύει και τι δεν ισχύει; Όλοι σήμερα θέλουν να έχουν ανθρώπους γύρω τους που να λένε τα πράγματα με το όνομά τους. Ντόμπρα και ειλικρινά.
Και μια συμβουλή για το πώς ο σοφός αντιμετωπίζει τον ενοχλητικό:Ένας σοφός άντρας περπατούσε μόνος, αλλά τον ενοχλούσε ένας τρελός ο οποίος του πετούσε πέτρες στο κεφάλι. Αφού γύρισε και τον κοίταξε κατά πρόσωπο, του είπε: «Αγαπητέ μου, τις πέταξες πολύ ωραία! Σε παρακαλώ δέξου αυτά τα λίγα φράγκα. Δούλεψες αρκετά σκληρά και αξίζεις κάτι παραπάνω από ένα απλό ευχαριστώ. Κάθε προσπάθεια αξίζει την αμοιβή της. Βλέπεις εκείνο τον άντρα εκεί; Μπορεί να σου δώσει περισσότερα από εμένα. Δώσ’ του λίγες από τις πέτρες σου: θα κερδίσεις έναν καλό μισθό». Δελεασμένος από το δόλωμα, ο τρελός έφυγε για να επαναλάβει τις παλαβομάρες του στον άλλο σοβαρό πολίτη. Τη φορά αυτή δεν πληρώθηκε με χρήματα για τις πέτρες του. Όρμησαν επάνω του υπηρέτες, τον άρπαξαν και τον έδειραν για τα καλά. Τέτοια ενοχλητικά άτομα, χωρίς ίχνος λογικής, υπάρχουν και στις αυλές των βασιλιάδων. Για να κάνεις τα κακαρίσματά τους να σταματήσουν, να τους πείσεις να επιτεθούν εναντίον κάποιου άλλου που μπορεί να τους το πληρώσει με το παραπάνω.
Ακολουθήστε το tameteora.gr στο Google News!