Γράφει ο Καθηγητής Νικόλαος Κατοίκος
Είναι ήδη γνωστοί οι συνεχείς και μακροχρόνιοι αγώνες μου για τη σωτηρία και την επέκταση του Πρασίνου στην Καρδίτσα (επί 40 χρόνια με σημαντική ανταπόκριση) και στην Καλαμπάκα (επί 13 χρόνια με μηδενική ανταπόκριση ώς τώρα από τους αιρετούς του Δήμου).
Στην Καλαμπάκα το Πράσινο άκριτα καταστρέφεται, ενώ στην Καρδίτσα, στα Τρίκαλα και αλλού αυξάνει. Παρά ταύτα, το ποσοστό Πρασίνου τών πόλεών μας για εξασφάλιση ποιοτικής ζωής είναι πολύ μικρό. Ιδού τί γράφει ο Δασολόγος Γεώργιος Ρουβολής.
Ν.Κ.
ΟΙ ΣΚΕΨΕΙΣ ΤΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΡΟΥΒΟΛΗ
Εκδόθηκε πρόσφατα με τον ανωτέρω τίτλο το Βιβλίο τού έγκριτου Φιλολόγου Ν. Κατοίκου, Καθηγητού μου κατά την υποψηφιακή μου περίοδο. Το διάβασα λέξη προς λέξη, όπως κάνουν τα πρωτάκια το αναγνωστικό. Κάθε λέξη είναι ένα λιθαράκι, που στρώνει τον δρόμο τής αγωνίας, για τη διατήρηση και την επέκταση του Πρασίνου στην Καρδίτσα.
Κύριε Καθηγητά, εσύ δεν αγαπάς απλώς τα δέντρα, τα λατρεύεις…! Αισθάνεσαι την αναπνοή τους, αφουγκράζεσαι τη φωνή τους…! Τα δέντρα είναι ζωντανοί οργανισμοί, φυτρώνουν, αναπνέουν, αναπτύσσονται, καρποφορούν, ζουν, πεθαίνουν.
Τεκμηρίωσες την αγωνία σου με τις επιστημονικές απόψεις τού Καθηγητού τής Δασολογίας κ. Σπύρου Ντάφη, που υπήρξε και Καθηγητής μου. Ήταν ο Πατριάρχης τής Δασολογικής Επιστήμης, όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά και Διεθνώς. Σε όλα τα Διεθνή Δασολογικά Ινστιτούτα μνημονεύονται τα επιτεύγματά του.
Στο βιβλίο του «Καλλιεργητική τού Δάσους» αρχίζει με τη φράση: «Ο πολιτισμός του ανθρώπου άρχισε με την κοπή τού Πρώτου δέντρου και θα τελειώσει με την κοπή τού Τελευταίου». Με επιστημονικές μεθόδους απέδειξε τη φυσική αποκλάδωση των δέντρων. Τα δέντρα απορρίπτουν μόνα τους τα κλαδιά που δεν τους χρειάζονται (ξερά). Δεν επιτρέπεται το κλάδεμα των πράσινων κλαδιών τους. Όταν κόβουμε τα χέρια (κλαδιά) αυτού του ζωντανού οργανισμού, το οδηγούμε σε αργό και βασανιστικό θάνατο.
Το λίγο Πράσινο που διαθέτει η πόλη μας το οδηγούμε σε αφανισμό με τις λανθασμένες αποφάσεις και ενέργειες των εκάστοτε Αρχών! Είναι ελάχιστο το Πράσινο, απαράδεκτο για μία Επαρχιακή πόλη.
Σύμφωνα με μελέτες Γάλλων και Γερμανών επιστημόνων, που έχουν αναγνωριστεί διεθνώς, για να ζήσουν φυσιολογικά οι άνθρωποι, η πόλη χρειάζεται 30 τ. μ. οργανωμένου αστικού Πρασίνου ανά κάτοικο.
Η Καρδίτσα με πληθυσμό 40.000 κατοίκους περίπου χρειάζεται 1.200.000 τ.μ. δηλαδή 1.200 στρέμματα Οργανωμένου αστικού Πρασίνου, ενώ σήμερα έχει μόνο το Παυσίλυπο με σαράντα πέντε στρέμματα Πρασίνου, δηλαδή το 1/30 του κανονικού. Ενδεικτικά αναφέρω ότι η Αθήνα έχει 8%, η Θεσσαλονίκη 12%, η Σόφια 42%, η Ν. Υόρκη 35% αστικό Πράσινο.
Προτού να είναι αργά, πρέπει να αυξήσουμε στην πόλη μας το αστικό Πράσινο.
Ακολουθήστε το tameteora.gr στο Google News!