Ο Όλυμπος είναι ο βασιλιάς των ατυχημάτων. Τα περισσότερα συμβαίνουν είτε διότι όσοι πηγαίνουν στο βουνό υπερεκτιμούν τις δυνατότητές τους είτε διότι πιστεύουν ότι στο βουνό επικρατούν οι ίδιες συνθήκες με την παραλία.Αυξημένα είναι τα ορειβατικά ατυχήματα κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, αφού αυτή την περίοδο είναι πολύ περισσότεροι οι επισκέπτες των ελληνικών βουνών, μάλιστα αρκετοί από αυτούς είναι άπειροι και δεν λαμβάνουν τα μέτρα που πρέπει.
Πάντως, όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, οι ομορφιές των βουνών της Ελλάδας κρύβουν παγίδες. Οι ερασιτέχνες ορειβάτες που πηγαίνουν για πεζοπορία, αποδεικνύεται ότι είναι ανέτοιμοι για το εγχείρημα- που τα τελευταία χρόνια έγινε της μόδας. Από τα στοιχεία της μελέτης προκύπτει ότι τα περισσότερα ατυχήματα στα βουνά οφείλονται σε ανθρώπινο λάθος.Η έλλειψη κράνους για παράδειγμα είναι μία από τις συχνότερες αιτίες ατυχημάτων. Έχουν καταγραφεί τουλάχιστον δέκα θάνατοι ορειβατών που προήλθαν από κακώσεις στο κεφάλι, θάνατοι που πιθανότατα θα είχαν αποφευχθεί αν φορούσαν κράνος. Ακόμη όμως κι αν διαθέτουν τον απαιτούμενο εξοπλισμό, οι ορειβάτες δεν πρέπει να υπερεκτιμούν τις δυνατότητές τους.
Στις εξορμήσεις στο βουνό δεν συμμετέχουν πλέον μόνο έμπειροι ορειβάτες και πεζοπόροι. Αντιθέτως, συχνά συμμετέχουν περιστασιακοί ορειβάτες χωρίς να έχουν προετοιμαστεί και ενημερωθεί επαρκώς για τις απαιτήσεις της δραστηριότητας που σπεύδουν να ακολουθήσουν. Πολλοί δε είναι αυτοί που δεν διαθέτουν ούτε τον στοιχειώδη εξοπλισμό ή ρουχισμό. Ειδικά τους θερινούς μήνες αυξάνεται ο αριθμός όσων επιχειρούν να ανεβούν στο βουνό χωρίς να έχουν ρωτήσει καν πώς πρέπει να ντυθούν. Όπως λένε αθλητές που ασχολούνται συστηματικά με ορεινά σπορ, δεν λείπουν και τραγελαφικές εμφανίσεις, με επίδοξους πεζοπόρους που εμφανίζονται με φανελάκια,φόρμες από το παζάρι, σαγιονάρες, τσόκαρα και δεν λείπουν φυσικά και οι σκαλιστές γκλίτσες…
ΓΙΩΡΓΟΣ ΒΑΪΟΥ / Πηγή: Ελληνική ομάδα διάσωσης
Ακολουθήστε το tameteora.gr στο Google News!