Κάποιες φορές μπορεί να αναρτάς πληροφορίες για άλλα άτομα στο διαδίκτυο (π.χ. σε κάποια ιστοσελίδα, ιστολόγιο – blog, υπηρεσία κοινωνικής δικτύωσης), όπως φωτογραφίες των φίλων σου από εκδρομές και πάρτυ ή βίντεο που τράβηξες με το κινητό σου. Θυμήσου ότι για να το κάνεις αυτό πρέπει οπωσδήποτε να έχεις πάρει προηγουμένως την έγκριση (ή αλλιώς τη συγκατάθεση) των ατόμων αυτών!
Η εικόνα του προσώπου που αποτελεί στοιχείο της προσωπικότητάς του προστατεύεται απόλυτα. Το άτομο εμφανίζεται δημόσια μόνον όταν και όπου θέλει, έτσι και η εικόνα του δεν ανήκει στο κοινό αλλά μόνον στο πρόσωπο το οποίο την παριστάνει. Καταρχήν, δεν επιτρέπεται η λήψη της εικόνας ενός προσώπου (φωτογράφηση, κινηματογράφηση, προβολή), η παρουσίαση της φωτογραφίας του σε τρίτους και η αναπαραγωγή ή η διάθεση της στο κοινό είτε με έκθεση σε κοινή θέα.
Εξαίρεση αποτελεί η εικόνα των δημοσίων προσώπων, ωστόσο και αυτή προστατεύεται στην ιδιωτική τους ζωή. Η αποτύπωση ή εμφάνιση ή προβολή της εικόνας κάποιου, χωρίς τη συναίνεση του (ή σε περίπτωση ανηλίκου προσώπου, χωρίς τη συναίνεση του προσώπου που ασκεί, τη γονική μέριμνα του ανηλίκου), προσβάλλει την προσωπικότητα του, δηλαδή το δικαίωμα του στην εικόνα του. Δεν χρειάζεται να προσβάλλεται, συγχρόνως, και άλλο αγαθό της προσωπικότητας του εικονιζόμενου, όπως η τιμή του, με την κατά μειωτικό τρόπο εμφάνιση της φυσιογνωμίας του ή το απόρρητο της ιδιωτικής ζωής του με την εμφάνιση σκηνών από αυτήν. Αν συμβεί και το εικονιζόμενο πρόσωπο εμφανίζεται κάτω από συνθήκες που μειώνουν την τιμή και την υπόληψη του, ή που παραβιάζουν το απόρρητο της ιδιωτικής του ζωής, τότε προσβάλλονται περισσότερα στοιχεία της προσωπικότητας του και η προσβολή είναι σημαντικότερη.
Στα προσωπικά δεδομένα εντάσσονται και φωτογραφίες ενός προσώπου. Η δημοσίευση τέτοιων φωτογραφιών στο διαδίκτυο, δηλαδή με ανάρτηση τους σε διαδικτυακούς τόπους (όπως στην ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης – διαδικτυακό τόπο επικοινωνίας «Facebook»), αποτελούν μορφές επεξεργασίας (διάδοσης) των προσωπικών δεδομένων. Το πρόσωπο του οποίου η φωτογραφία εμφανίζεται στο διαδίκτυο χωρίς την άδεια ή τη συναίνεσή του, ακόμη κι αν δεν εμφανίζεται κατά τρόπο μειωτικό ούτε συνοδευόμενη από σχόλια, έχει το δικαίωμα να ζητήσει να αποσυρθεί η φωτογραφία του.
Το ίδιο δικαίωμα προστασίας έχει το πρόσωπο ακόμη και στις φωτογραφίες που ανάρτησε στο λογαριασμό του στο facebook, είτε αυτές είναι προσβάσιμες μόνο σε εκείνα τα πρόσωπα που το ίδιο το άτομο είχε, κατόπιν σχετικού αιτήματος τους, αποδεχθεί ως φίλους του και τους επέτρεπε την πρόσβαση στα στοιχεία που το ίδιο είχε αναρτήσει στο προφίλ του, είτε οι φωτογραφίες είναι ελεύθερα προσβάσιμες σε οποιονδήποτε χρήστη του ιστοτόπου κοινωνικής δικτύωσης, εφόσον το προφίλ του ατόμου δεν είναι κλειδωμένο.
Γιώργος Βαΐου
Πηγές: Αρχή Προστασίας Δεδομένων
Δημήτριος Γ. Τσαγκαλίδης & Συνεργάτες
Δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω