Του φιλολόγου Σπυρίδωνος Βλιώρα
Ο κορυφαίος Έλληνας Επιστήμονας Πολιτικός Μηχανικός, Ομότιμος Καθηγητής του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου, αρθρογράφος, συγγραφέας και Ακαδημαϊκός Θεοδόσης Π. Τάσιος έλκει την καταγωγή του από την Καλαμπάκα. Ο συνονοματεπώνυμος παππούς του Θεοδόσης Τάσιος (1880–1955 περίπου), που κατοικούσε δίπλα από την εκκλησία Κοιμήσεως της Θεοτόκου Καλαμπάκας, νυμφεύτηκε γύρω στις αρχές τού 20ού αιώνα την Καλαμπακιώτισσα Κυριακή (Κίτσα) Μπέντα και μαζί της απέκτησε δώδεκα παιδιά, εκ των οποίων επέζησαν τα έξι.
Ο παππούς Θεοδόσης ήταν εμβληματική φυσιογνωμία της Καλαμπάκας. Ως πρωτοχορευτής έσερνε τους χορούς και με την εξαιρετική και δυνατή του φωνή τραγουδούσε τα καλαμπακιώτικα τραγούδια τόσο ωραία, ώστε έλαβε το προσωνύμιο Αηδονάρας (αν και ο αείμνηστος Καλαμπακιώτης Λάζαρος Αρσενίου αναφέρει σε βιβλίο του ότι Αηδονάρας λεγόταν ο πατέρας τού Θεοδόση).
Από τα έξι παιδιά του πρωτότοκος ήταν ο Παναγιώτης και ακολούθησαν η Αγγελική (Αγγέλω) Σπύρου Βλιώρα, ο δάσκαλος Ηλίας, η Αλεξάνδρα Ελευθερίου, ο Βασίλης και η Αναστασία (Τασιά) Μιγδάνη.
Ο πρωτότοκος και μεσογεωπόνος —απόφοιτος της Αβερωφείου Γεωργικής Σχολής της Λάρισας— Παναγιώτης Τάσιος νυμφεύτηκε την Χρυσούλα Οικονόμου και απέκτησαν στις 22 Ιανουαρίου 1930 τον γιο Θεοδόση (Σάκη)–Ρήγα και αργότερα μια κόρη, την Αφροδίτη.