Πριν λίγες ημέρες είδαν το φως της δημοσιότητας τα επίσημα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ από την πρόσφατη απογραφή πληθυσμού.
Αναμφισβήτητα, τα εν λόγω στοιχεία μόνο ενθαρρυντικά δεν είναι. Πανελλαδικώς σημειώθηκε πληθυσμιακή μείωση 3,5 % με τους μισούς Έλληνες να είναι 45 ετών και άνω. Είναι ολοφάνερο πως οι δυσοίωνες προβλέψεις για το δημογραφικό φαίνεται πως παίρνουν σάρκα και οστά. Όσον αφορά τη Θεσσαλία υπήρξε πληθυσμιακή μείωση της τάξης του 6,2%. Πιο συγκεκριμένα,ο πληθυσμός του Δήμου Μετεώρων σημειώνει μείωση σε σχέση με την απογραφή του 2011 κατά 2.701 κατοίκους, η οποία αποτελεί από τις μεγαλύτερες στη χώρα μας βάση ποσοστού.
Η αλήθεια είναι βέβαια πως οι συγκεκριμένοι αριθμοί είναι απλώς μια επιβεβαίωση της πραγματικότητας που βιώνουμε τα τελευταία χρόνια στην περιοχή μας. Η εντεινόμενη αστικοποίηση σε συνδυασμό με τη γήρανση του πληθυσμού έχουν δημιουργήσει συνθήκες ερημοποίησης των οικισμών του δήμου μας αλλά και της Καλαμπάκας.
Οι κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις στο μέλλον θα είναι τεράστιες αν δεν αντιστραφεί η υπάρχουσα κατάσταση. Η ουσιαστική αντιμετώπιση του Δημογραφικού, απαιτεί γενναίες πολιτικές αποφάσεις και ένα συνολικό πλαίσιο μακροχρόνιου σχεδιασμού.
Οι πάγιες προτάσεις του ΠΑΣΟΚ για την κοινωνική κατοικία στους νέους αλλά και τον εκσυγχρονισμό και τη διεύρυνση των δικαιούχων των επιδομάτων τέκνων, κρίνονται ως μείζονος σημασίας.
Η λύση για τα επόμενα χρόνια πρέπει να είναι ένα μείγμα που θα αποτελείται από δύο κατευθύνσεις. Η μια είναι να δοθούν τα κίνητρα ώστε οι νέοι να μείνουν ή και να επιστρέψουν στην επαρχία και η δεύτερη είναι να ενισχυθούν περαιτέρω όσοι επιθυμούν να κάνουν οικογένεια. Ασφαλώς για να επιστρέψουν οι νέοι στην επαρχία θα πρέπει να υπάρξουν θέσεις εργασίας που να ικανοποιούν τις ανάγκες τους. Προτάσεις προς αυτή την κατεύθυνση είναι:
• Η εκμετάλλευση του αγροτικού τομέα εισάγοντας σύγχρονές μεθόδους καλλιέργειας.
• Η ανάπτυξη του κλάδου της μεταποίησης με την εκμετάλλευση του παραγωγικού πλούτου της περιοχής.
• Η προσέλκυση μεγάλων τουριστικών επενδύσεων.
• Τα φορολογικά κίνητρα για τους νέους επιστήμονες που επιστρέφουν στην επαρχία.
Το Tαμείο Aνάκαμψης θα μπορούσε να συμβάλει ώστε να πραγματοποιηθούν σε μεγάλο βαθμό οι παραπάνω προτάσεις. Τίποτα από όλα αυτά βέβαια δεν αποτελούν προτεραιότητα της Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, η οποία συνεχίζει να αντιμετωπίζει όλα τα προβλήματα με επικοινωνιακά τεχνάσματα, αποφεύγοντας κάθε ουσιαστική λύση.
Η χώρα έχει ανάγκη από μια Κυβέρνηση που θα θεωρεί την αντιμετώπιση του Δημογραφικού ως εθνική επιδίωξη για μια πατρίδα ευημερίας, ασφάλειας και προόδου.
ΑΛΕΞΙΟΥ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ
ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΚΑΙ ΜΜΕ ΠΑΣΟΚ ΚΑΛΑΜΠΑΚΑΣ