Του ΧΡΗΣΤΟΥ ΤΣΙΤΣΑΡΗ *
Από τότε που ξέσπασε η οικονομική κρίση, φαίνεται πως η βασική αρχή της οικονομικής πολιτικής των Η.Π.Α. της Ε.Ε, είναι όλες οι κυβερνήσεις να προσφέρουν μια τεράστια «σανίδα σωτηρίας» μετρητών και εγγυήσεων προς τις τράπεζες.
Οι επιλογές που έχει η Ε.Έ. είναι να διασώσει την Ελλάδα ή να διασώσει τις τράπεζες.
Η τρόικα όπως δείχνουν τα πράγματα έχει ως πρώτο πλάνο σωτηρίας τις τράπεζες και το ευρώ και σε δεύτερο την Ελλάδα.
Η μνημειακή σύμβαση έχει από την αρχή στόχο τον ενεχυριασμό δημόσιας περιουσίας, αλλά και την ακίνητη περιουσία που τα τελευταία χρόνια οι Έλληνες επένδυσαν πολλά λεφτά παίρνοντας στεγαστικά δάνεια ή όσοι είχαν χρήματα αγόραζαν ένα διαμέρισμα.
Τα μνημόνια ήταν και είναι ένα καλοστημένο σχέδιο, για ν’ αντιμετωπιστεί η παγκόσμια χρεοκοπία και να ωφεληθούν οι τράπεζες.
Όλοι αυτοί είναι τα μεγάλα αφεντικά του ελληνικού χρέους και όπως φαίνεται όλοι αυτοί επέβαλαν το Μνημόνιο έτσι ώστε και να μη χάσουν τα δανεικά τους και να έχουν μια χώρα σε ομηρία.
Οι ελληνικές κυβερνήσεις ψήφισαν τα Μνημόνια κι ότι αυτά έφεραν προκειμένου να μη θιγούν οι τράπεζες, αλλά έτσι θίγουν τα κεκτημένα των εργαζομένων και βάζουν χέρι στις τσέπες των μισθωτών.
Πέρασε και το τρίτο μνημόνιο που στην ουσία δεν πρόκειται να σώσει τη χώρα. Το βέβαιο είναι ότι τα πράγματα θα γίνουν ακόμα χειρότερα, αφού δε γίνεται να παίρνεις δάνειο, για να αποπληρώσεις άλλο δάνειο και να περιμένεις ότι τα οικονομικά σου θα πάνε καλύτερα.
Όλα γίνονται για τη διασφάλιση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας και για την ενίσχυση της βιωσιμότητας του τραπεζικού συστήματος.
Έτσι οι τράπεζες θα πάρουν έως 25 δισ. ευρώ για την αντιμετώπιση ενδεχόμενων αναγκών για την ανακεφαλαιοποίηση βιώσιμων τραπεζών και το κόστος εξυγίανσης μη βιώσιμων.
Από τη στιγμή που ξεκίνησε η κρίση το 2008, οι τράπεζες άρχισαν να αποσπούν από τις διαδοχικές κυβερνήσεις δεκάδες δισεκατομμύρια ως κρατικές ενισχύσεις για την ανακεφαλαιοποίησή τους και τη στήριξή τους.
Με τον τρόπο αυτό, άνοιξε ο τρελός χορός των ενέσεων ρευστότητας προς τις τράπεζες από το ελληνικό Δημόσιο χωρίς αυτό να αποκομίζει κανένα όφελος ούτε για τα κρατικά ταμεία, αλλά ούτε καν για την πραγματική οικονομία, τις επιχειρήσεις και τους πολίτες.
Με όλα τα μνημόνια, ο λαός λεηλατήθηκε και σώθηκαν οι τράπεζες και όλοι αυτοί που θέλουν να αρπάξουν κοψοχρονιά τις δημόσιες επιχειρήσεις και τα «φιλέτα» της ακίνητης δημόσιας περιουσίας. Και ο ελληνικός λαός θα ξεπληρώνει τα δανεικά μέχρι το 2050, ενώ σήμερα απειλούν με κατασχέσεις ακόμη και τις πρώτες κατοικίες των εξαντλημένων από τα αντιλαϊκά μέτρα οικογενειών με τα «κόκκινα» δάνεια.
«Όποτε υπάρχουν στη μέση πολλά λεφτά, δεν πρέπει να εμπιστεύεσαι κανέναν».
Agatha Christie
* Ο Χρήστος Τσίτσαρης είναι πτυχιούχος Πολιτικών και Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Ακολουθήστε το tameteora.gr στο Google News!