Το νομοσχέδιο για την αδειοδότηση των τηλεοπτικών συχνοτήτων αποτελεί το απαραίτητο βήμα για τη ρύθμιση του καθεστώτος λειτουργίας των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης. Έπειτα από τόσα χρόνια, η θέσπιση διαφανών κανόνων λειτουργίας του ραδιοτηλεοπτικού τομέα συνιστά μια ισχυρή δημοκρατική τομή που θα βάλει τέλος στο υπάρχον καθεστώς ασυδοσίας.
Επιτέλους, θα ρυθμιστεί η διαδικασία αδειοδότησης των παρόχων περιεχομένου, μέσω δημοπρασίας, για την αποκατάσταση της νομιμότητας στη λειτουργία των καναλιών, όπως επιτάσσει το σύνταγμα και οι αποφάσεις του συμβουλίου της επικρατείας. Θα μπουν κανόνες για τη διασφάλιση παροχής δικτύου ψηφιακού σήματος σε όλη την επικράτεια και θα ενισχυθεί η διαδικασία της διανομής του και ο υγιής ανταγωνισμός της παροχής του, με τη δημιουργία της ΕΡΤnet A.E. Εξαιρετικά σημαντικό είναι ότι ιδρύεται το Εθνικό Κέντρο Οπτικοακουστικών Μέσων και Επικοινωνίας για τη διάσωση της ιστορίας μας, σε ψηφιακή μορφή, που αποτελεί κληρονομιά για τις επόμενες γενιές. Εδώ προστίθενται πλήθος από σημαντικά στοιχεία και καινοτομίες που περιλαμβάνονται στο παρόν νομοσχέδιο.
Αποτελεί λοιπόν ένα νομοθέτημα που έπρεπε να έχει γίνει από καιρό και που βρίσκεται στη διαβούλευση από το καλοκαίρι. Προφανώς είναι στη γνώση και στην κρίση του ελληνικού λαού πριν από τις εκλογές. Η ελληνική κυβέρνηση δημιουργεί επιτέλους ένα σαφές και κρυστάλλινο τοπίο στη διαχείριση των τηλεοπτικών συχνοτήτων, που αποτελούν δημόσιο αγαθό.
Επιπλέον, το επιχείρημα που ακούστηκε από κάποιους ότι το σήμα είναι ψηφιακό και ο καθένας μπορεί να εκπέμπει, χωρίς κανόνες και χωρίς να το γνωρίζει ο ελληνικός λαός, είναι σαθρό. Τίποτα δεν αναιρεί την αναγκαιότητα δημιουργίας θεσμικού πλαισίου.
Εμείς επιθυμούμε τη λειτουργία των καναλιών, ως βιώσιμες επιχειρήσεις, που θα έχουν κύρια δράση τους την ενημέρωση, τη ψυχαγωγία και τον πολιτισμό. Δεν πρέπει να επιτρέψουμε να συνεχιστεί το τρίγωνο της αμαρτίας και της διαπλοκής μεταξύ του μιντιακού χώρου, πολιτικών συμφερόντων, των εργολάβων και των τραπεζών.
Γιατί οι τράπεζες συνέχισαν να δανείζουν υπερχρεωμένα μίντια? Για να δώσει μία τράπεζα ένα δάνειο πρέπει να περιμένει πίσω το κεφάλαιο της και το τόκο. Όταν κάποιος είναι υπερχρεωμένος, όπως το ελληνικό κράτος, όπως το παραλάβαμε πριν 10 μήνες, η δανειοδότηση σταματάει. Τι είναι αυτό λοιπόν, που παρακινούσε τόσα χρόνια το τραπεζικό σύστημα να δανείζει προνομιακά τους υπερχρεωμένους οργανισμούς των καναλαρχών; Η απάντηση είναι προφανής.
Επίσης, κατηγορηθήκαμε ότι μαζεύουμε πολλή εξουσία στο πρόσωπο ενός ατόμου. Αν μπείτε στο κόπο να διαβάσετε το νομοσχέδιο θα δείτε ότι η αρμοδιότητα του υπουργού επικρατείας περιορίζεται κυρίως στην οριοθέτηση του αριθμού των αδειών. Κάτι που βρίσκεται στην άμεση αρμοδιότητα του αντίστοιχου υπουργείου σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Ιταλία, το Βέλγιο και η Φινλανδία. Η διαδικασία θα γίνει ανοικτά, με γνωμοδοτήσεις οργάνων και τη συμμέτοχη του υπουργείου οικονομικών. Από την διαδικασία θα αποκλειστούν προφανώς εκείνοι οι οποίοι έχουν δικαστικούς περιορισμούς λόγω διαφθοράς. Θέλουμε να ρίξουμε άπλετο φως σε μία κατάσταση που βρισκόταν τόσο καιρό στο σκοτάδι και να διαμορφώσουμε ένα υγιές τηλεοπτικό τοπίο με θετικό αποτέλεσμα για την κοινωνία.
Όσον αφορά τους περιφερειακούς σταθμούς πρέπει να δημιουργηθεί και εδώ ένα καθαρό τοπίο για τις άδειες τους, που θα μεριμνά για στις ιδιαιτερότητες κάθε περιοχής. Οφείλουμε να διασφαλίσουμε ότι θα προστατευτούν τα δικαιώματα των εργαζόμενων στους σταθμούς.
Τέλος, υπάρχουν στοιχεία που καταδεικνύουν τη ζημιά που έχει υποστεί το Ελληνικό Δημόσιο από το κλείσιμο της ΕΡΤ και την αναγκαστική συνεργασία της με την Digea. Θα είμαστε εδώ και θα παλέψουμε με όλα τα μέσα, ώστε να αποκατασταθεί η χαμένη εμπιστοσύνη του λαού στο πολιτικό σύστημα, που χάθηκε με καθαρή ευθύνη των κομμάτων που κυβέρνησαν τη χώρα τα τελευταία 40 χρόνια και θα δώσουμε αγώνα ενάντια στα υπόγεια συμφέροντα και σε κάθε ανομία.
Χρήστος Σιμορέλης
Βουλευτής Τρικάλων με το ΣΥ.ΡΙΖ.Α