Η συζήτηση για το ευρωομόλογο δεν ξεκίνησε προφανώς στην τελευταία σύνοδο κορυφής. Η συζήτηση για τη δημιουργία ευρωομολόγου ως βασικού οικονομικού εργαλείου για τη σταθεροποίηση των επιτοκίων στον δανεισμό των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και στον δανεισμό των κρατών μελών με χαμηλά επιτόκια από πιστωτικά ιδρύματα, ξεκίνησε την περίοδο της κρίσης χρέους στην Ε.Ε.
Τότε η Ελλάδα κι άλλα ευρωπαϊκά κράτη αναγκάστηκαν μέσω μνημονίων να καλύψουν τις οικονομικές τους υποχρεώσεις, υλοποιώντας παράλληλα μια σειρά παρεμβάσεων στην εθνική οικονομία, που κατά την οικονομική ορολογία, θα οδηγούσαν στην εξυγίανση των ΔΕΚΟ και της οικονομίας, με έμφαση όμως στην περιστολή των δαπανών.
Η συζήτηση για τα επιτόκια των κρατικών ομολόγων στην ευρωζώνη, ιδιαίτερα η διαφορά μεταξύ των κρατών της βόρειας Ευρώπης και των κρατών του νότου, κυριαρχούσε την περίοδο της οικονομικής κρίσης με αποτέλεσμα η δημιουργία ευρωομολόγου να αποτελεί ισχυρό επιχείρημα πολλών κρατών για την αντιμετώπιση του ακριβού δανεισμού ορισμένων κρατών και των δυσβάσταχτων υποχρεώσεών τους στον δρόμο της αποπληρωμής αυτών των δανείων.
Η πρόταση για το ευρωομόλογο δεν έγινε αποδεκτή από την πλειοψηφία των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Έτσι οδηγηθήκαμε στη λύση της εφαρμογής πολιτικών λιτότητας που περιλάμβαναν μια σειρά από μεταρρυθμίσεις για να επιτευχθεί η οικονομική προσαρμογή και η μείωση του ελλείμματος σύμφωνα με τους κανόνες της Ε.Ε.
Η προσαρμογή δεν ήταν εύκολη καθώς περιλάμβανε δυσβάσταχτους όρους που προέβλεπαν τα μνημόνια και την εφαρμογή αυτών των όρων στην ελληνική οικονομική πραγματικότητα. Περάσαμε δύσκολα με πολλές στερήσεις και είπαμε ποτέ ξανά.. Τον Αύγουστο του 2018 με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ αφήσαμε πίσω μας τα μνημόνια και χαράξαμε μια νέα πορεία την οποία τάραξε κοινωνικά και οικονομικά η πανδημία. Πέρα από τις ανθρώπινες απώλειες που ήταν το μεγάλο πλήγμα της πανδημίας η κοινωνία μας ήρθε αντιμέτωπη με τη διαχείρισή της στην καθημερινότητα, με ότι αυτό συνεπάγεται…Τα καταφέραμε ώσπου ήρθαμε αντιμέτωπη με την ενεργειακή κρίση κατά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία.
Οι αυξήσεις στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος, του πετρελαίου, της βενζίνης και του φυσικού αερίου τόσο στα φυσικά πρόσωπα όσο και στις επιχειρήσεις έφτασαν σε δυσθεώρητα ύψη με αποτέλεσμα να αποτελούν θηλιά στον λαιμό για όλες τις Ελληνίδες και τους Έλληνες. Επανήλθε τότε στη συζήτηση η πρόταση για τη δημιουργία ευρωπαϊκού ομολόγου από τον τότε αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ Αλέξη Τσίπρα στη σύνοδο του PES, στην Πράγα, τον Οκτώβριο του 2022 για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης.
Η πρόταση για το ευρωομόλογο για την αμυντική θωράκιση των κρατών – μελών της Ε.Ε. είναι καλοδεχούμενη αλλά δεν πρέπει να επικεντρώνεται μόνον στα αμυντικά θέματα και στην αντιμετώπιση του κόστους της αμυντικής θωράκισης των χωρών της Ε.Ε. Η δημιουργία του ευρωομολόγου πρέπει να επεκταθεί και σε άλλους νευραλγικούς τομείς των χωρών ώσπου σταδιακά να αποτελέσει το ομόλογο δανεισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Τσιάκαλος Γεώργιος
Ακολουθήστε το tameteora.gr στο Google News!