Ο διάλογος για την Τεχνητή Νοημοσύνη είναι ζωντανός, δυναμικός και φυσικά διεξάγεται παγκοσμίως. Η συζήτηση γύρω από τη συγκεκριμένη τεχνολογία και τις εφαρμογές της προκαλεί από δέος έως και φόβο. Διαμορφώνεται όμως σταδιακά η αντίληψη ότι αυτή η τεχνολογία μπορεί να διευκολύνει την καθημερινότητα μας και αυτό είναι ένα ιδιαίτερα αισιόδοξο γεγονός. Ειδικά όσο οι πολίτες αντιλαμβάνονται εμπράκτως πώς μπορεί να αναμορφώσει τομείς και να δώσει λύσεις σε παθογένειες ετών.
Ως Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, τον τελευταίο χρόνο έχουμε εισάγει την Τεχνητή Νοημοσύνη στο Ελληνικό Δημόσιο, καθιστώντας τη χώρα μας ένα από τα πρώτα ευρωπαϊκά κράτη που την αξιοποιεί. Άλλωστε, από την πρώτη στιγμή, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε δώσει τη δέουσα σημασία στην Τεχνητή Νοημοσύνη, με τη συγκρότηση Συμβουλευτικής Επιτροπής με ειδικούς εξαιρετικά υψηλού επιπέδου. Η πρώτη εφαρμογή που το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης υλοποίησε ήταν ο «Ψηφιακός Βοηθός» mAigov, που έχει απαντήσει σε σχεδόν 1,3 εκατομμύρια ερωτήσεις πολιτών για θέματα Δημόσιας Διοίκησης γλυτώνοντας ουρές, email, τηλεφωνήματα και πρωταρχικά χρόνο για τους πολίτες. Επίσης, υλοποιήσαμε με το Υπουργείο Τουρισμού τον «Ψηφιακό Βοηθό» mAiGreece, έναν προσωπικό ταξιδιωτικό «συνοδό» για κάθε επισκέπτη της Ελλάδας, ενώ εντάξαμε πιλοτικά εργαλεία ΤΝ στο MyCoast για τη ταχεία και ακριβή ανίχνευση παραβάσεων στις παραλίες. Πρόσφατα αρχίσαμε να την χρησιμοποιούμε και στο Κτηματολόγιο για τον νομικό έλεγχο επιταχύνοντας τις σχετικές διαδικασίες και αναβαθμίζοντας την ασφάλεια δικαίου. Πέρα από τον εκσυγχρονισμό που οι παραπάνω λύσεις ΤΝ συνεπάγονται, δημιουργούν επιπλέον μια κουλτούρα αξιοποίησης της ΤΝ με πολιτοκεντρικό προσανατολισμό.
Η στήριξη του εγχώριου οικοσυστήματος ΤΝ για την ανάπτυξη εφαρμογών προς όφελος των πολιτών αποτελεί προτεραιότητα. Σε αυτή τη κατεύθυνση αναβαθμίζουμε τις υπολογιστικές δυνατότητες της χώρας αποκτώντας ένας από τους ισχυρότερους υπερυπολογιστές στον πλανήτη, τον «Δαίδαλο». Ενδυναμώνουμε τις ψηφιακές δεξιότητες πολιτών και εργαζομένων σε συνεργασία και με την επιχειρηματική κοινότητα. Επενδύουμε στην απόκτηση δεδομένων υλοποιώντας ένα τεράστιο project ψηφιοποίησης αρχείων ανά την επικράτεια. Πολύτιμα δεδομένα θα διαθέτουμε όμως και από το Εθνικό Πρόγραμμα Μικροδορυφόρων. Σύντομα υπογράφουμε και την τελευταία σύμβαση του Προγράμματος για τη δημιουργία ενός κυβερνητικού hub στο οποίο θα αποθηκεύονται τα δεδομένα των δορυφόρων ώστε να τα αξιοποιούν δημόσιοι και ιδιωτικοί φορείς.
Σε ακριβώς αυτή τη δυναμική βασίζεται και η πρόταση μας για τα Ai Factories την οποία υποβάλουμε εντός των επόμενων ημερών. Πρόκειται για μια εξαιρετική ευρωπαϊκή πρωτοβουλία που στοχεύει στη δημιουργία κοιτίδων καινοτομίας ΤΝ. Σε συνεργασία με το ερευνητικό κέντρο «Δημόκριτος» και πανεπιστημιακά ιδρύματα διαμορφώσαμε μια πρόταση που ανταποκρίνεται σε ανάγκες μας. Αφορά την ανάπτυξη ενός ελληνικού γλωσσικού μοντέλου, την αξιοποίηση των δεδομένων της υγείας και τη βιωσιμότητα, την πολιτική προστασία και την προστασία του περιβάλλοντος.
Γίνεται αντιληπτό από το σύνολο του σχεδιασμού μας ότι η ΤΝ έχει κεντρική θέση στην ευρύτερη στρατηγική για την επόμενη ψηφιακή ημέρα της Ελλάδας. Όσο η ΤΝ προοδεύει, τόσο και εμείς οφείλουμε να οξύνουμε τα ηθικά και νομικά μας όρια. Πρόκειται για ζητήματα που απαιτούν διακρατική συνεργασία και τα οποία παρακολουθούμε στενά σε ευρωπαϊκό επίπεδο ώστε να έχουμε ενεργό ρόλο στη διαμόρφωση του κατάλληλου πλαισίου. Η υιοθέτηση από την ΕΕ του πρώτου Κανονισμού για την ΤΝ παγκοσμίως, του AI Act, είναι αισιόδοξο γεγονός.
Επενδύουμε στον υποβοηθητικό ρόλο της ΤΝ για τη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών και διασφαλίζουμε ότι τα δικαιώματά τους θα είναι απολύτως σεβαστά.
ΠΗΓΗ: «Το Βήμα»
Ακολουθήστε το tameteora.gr στο Google News!