Υπάρχουν γιορτές που περνούν και χάνονται στη ροή του χρόνου κι υπάρχουν άλλες που ριζώνουν τόσο βαθιά στη συλλογική μνήμη ,ώστε γίνονται αναπόσπαστο κομμάτι της ταυτότητας ενός τόπου.
Μια τέτοια ζωντανή ολόφωτη και αυθεντική έκφραση της λαϊκής ψυχής είναι τα Πασχαλόγιορτα στην Καλαμπάκα , ένα ετήσιο κάλεσμα επιστροφής στις ρίζες , στα ήθη ,στα τραγούδια και στους κύκλους των παραδοσιακών χορών.
Στην ιστορική περιοχή Πουλιάνα, εκεί όπου το εξωκλήσι του Αγίου Δημητρίου στέκει ταπεινό και γαλήνιο ανάμεσα στους βράχους των Μετεώρων, κάθε 2η και 3η μέρα του Πάσχα, το χώμα ξαναθυμάται!
Άνδρες και γυναίκες ,νέοι και παλαιότεροι, με το γιορτινό φως στα μάτια, σμίγουν για να γιορτάσουν όχι μόνο την Ανάσταση του Χριστού , αλλά και την αέναη Ανάσταση της ελληνικής ψυχής!
Τα «Πασχαλόγιορτα» είναι μυσταγωγία. Είναι η επιβίωση των δημοτικών τραγουδιών, των κύκλιων χορών, των αυθόρμητων μοιρολογιών της χαράς και της ζωής! Είναι το σταθερό νήμα που ενώνει τις γιαγιάδες με τις εγγονές τους, τους παλιούς με τους νεότερους, τις γενιές που πέρασαν με εκείνες που έρχονται!
Η ανταπόκριση του κόσμου κάθε χρόνο είναι συγκινητική. Δεν πρόκειται για κοινό, αλλά για συμμέτοχους σε ένα δρώμενο που σπάει τα όρια της παράδοσης και γίνεται βίωμα!
Το Πάσχα στην Καλαμπάκα δεν τελειώνει με το «Χριστός Ανέστη». Συνεχίζεται με τον βηματισμό του χορού, με τη μελωδία των πασχαλινών τραγουδιών που αντηχούν ανάμεσα στους βράχους σαν αρχαίο κάλεσμα!
Όπως έγραψε ο Φώτης Κόντογλου, «η παράδοση δεν είναι κάτι που φυλάγεται σε μουσεία, είναι ο ζωντανός τρόπος που αντιλαμβάνεται ο λαός το θείο, το ωραίο και το αληθινό»!
Και τα Πασχαλόγιορτα στην Καλαμπάκα αποδεικνύουν με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο ότι η παράδοση μπορεί να είναι πιο ζωντανή από ποτέ, όταν ποτίζεται με μεράκι ,αγάπη και σεβασμό!
ΠΟΥΛΙΑΝΑ: Μια τοποθεσία που γίνεται σημείο αναφοράς.
Άγιος Δημήτριος: Ένα εκκλησάκι που γίνεται καταφύγιο ψυχής.
Χορός και Τραγούδι: Η καθαρότερη γλώσσα του λαού μας.
Σε μια εποχή που όλα μοιάζουν εφήμερα ,η Καλαμπάκα μας δείχνει τον δρόμο της αντοχής μέσα στον χρόνο.
Τα Πασχαλόγιορτα δεν είναι παρελθόν, είναι το μέλλον του πολιτισμού μας , αν θέλουμε να έχει ρίζες και φτερά μαζί!!!
Γράφει ο Κώστας Πρεβέντης
