Το 1995 η διάσημη Γαλλίδα Ελληνίστρια και Ακαδημαϊκός κ. Ζακλίν Ντε Ρομιγί τιμήθηκε με το Διεθνές Βραβείο Ωνάση για τη σημαντική
συνεισφορά της στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό. Η σπουδαία αυτή γυναίκα ήλθε στην Αθήνα, για να παραλάβει το σημαντικό αυτό βραβείο. Κατά την
παραμονή της στην Ελλάδα είπε και τα εξής στις συνεντεύξεις που έδωσε σε εφημερίδες και σε ραδιοτηλεοπτικά μέσα:
1. «Ο Ελληνικός πολιτισμός έχει κάτι το εξαιρετικό: Τη δύναμη της επικοινωνίας! Αυτή είναι η πραγματικά εξαιρετική, η μοναδική συμβολή τής Ελλάδας στους άλλους πολιτισμούς, που έμαθαν από τον ελληνικό πολιτισμό τον τρόπο να εξηγούν και να συγκρίνουν, δηλαδή να επικοινωνούν μεταξύ τους».
2. «Σε όλη μου τη ζωή αντλούσα ευτυχία από την αδιάκοπη επαφή μου με τα έργα τής Αρχαίας Ελλάδας. Και αισθανόμουν γι’ αυτό ένα χρέος απέναντι στη χώρα σας».
3. «Σε μια εποχή με τόσα δυστυχισμένα νιάτα στον κόσμο, αυτή η επαφή με τους Αρχαίους Έλληνες ήρωες δίνει στους νέους δύναμη να προχωρήσουν στη ζωή τους! Τους δίνει ευτυχία! Τους βοηθάει να ζήσουν!». Γι’ αυτό και «πρέπει ο κόσμος να αρχίσει ξανά να μαθαίνει Ελληνικά. Είναι πραγματική ευτυχία, είναι χαρά».
4. «Θα επικαλεστώ δύο κυρίως λόγους, για τους οποίους πρέπει να μάθει κανείς ελληνικά: Την πνευματική κατάρτιση και την ηθική κατάρτιση. Ως προς το πρώτο, εννοώ ότι μέσω τής ελληνικής γλώσσας μαθαίνει κανείς την επαφή με τη σκέψη. Η λιτότητα της γλώσσας οδηγεί στη σαφήνεια των εννοιών. Ο δεύτερος λόγος αφορά στη νεολαία. Οι εικόνες τού αρχαιοελληνικού μύθου αναμειγνύουν το θείο με το ανθρώπινο. Μεταδίδουν στον νέο εμπειρία ζωής. Η θητεία μου ως Καθηγήτριας μού το επιβεβαίωσε με τον καλύτερο τρόπο.
Δεν είναι ίσως τυχαίο το γεγονός ότι από τη στιγμή που άργισαν να εξαφανίζονται τα Ελληνικά από τα Πανεπιστήμια, όλα πηγαίνουν από το κακό στο χειρότερο… Δεν θα ήθελα να τα συνδέσω άμεσα, αλλά αποτελούν συγκυρία. Η σκέψη και η ηθική εκκινούν από τη στιγμή που ένας λαός επιθυμεί να εξηγήσει και να καταλάβει».
ΣΗΜ. Ο πατέρας τής Ρομιγί ήταν Καθηγητής τής Φιλοσοφίας και η μητέρα της μια πολύ μορφωμένη γυναίκα. Η Ρομιγί δίδαξε στο περίφημο «Κολέγιο της Γαλλίας» και υπήρξε η πρώτη γυναίκα Ακαδημαϊκός στη Γαλλία.
Έχει γράψει 30 βιβλία, από τα οποία τα 28 αναφέρονται στην Αρχαία Ελλάδα. Πέθανε σε ηλικία 97 ετών στις 18-12-2010.