Με αφορμή την επιχειρούμενη εγκατάσταση κεραίας κινητής τηλεφωνίας (σταθμός βάσης) στην πόλη μας, κοντά στο 3ο Δημοτικό Σχολείο Καλαμπάκας και θέλοντας να ενημερώσουμε και να ευαισθητοποιήσουμε τους συμπολίτες μας, κάνουμε γνωστές τις απόψεις ειδικών επιστημόνων, που έχουν ερευνήσει τις επιπτώσεις της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας που εκπέμπεται από το σύστημα της κινητής τηλεφωνίας.
Το κινητό τηλέφωνο είναι η κοντινότερη πηγή ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας στο σώμα μας. Η χρήση του έχει συνδεθεί με αρκετά προβλήματα υγείας. Οποιοσδήποτε από εμάς μπορεί να διαπιστώσει, αν μιλήσει στο κινητό αρκετή ώρα, αίσθηση καψίματος στο δέρμα, κούραση, πονοκέφαλο. Οι μακροχρόνιες συνέπειες τους όμως είναι αυτές που ανησυχούν περισσότερο τους πολίτες, αφού μπορεί να είναι αρκετά οδυνηρές, σύμφωνα με τα αποτελέσματα αρκετών ερευνών.
Οι έρευνες αυτές συσχετίζουν τη χρήση κινητού τηλεφώνου με αρκετά προβλήματα υγείας, όπως διαταραχές ύπνου, πονοκέφαλοι, ημικρανίες, προβλήματα στην ακοή και την όραση, βλάβες στον αιματο-εγκεφαλικό φραγμό, βλάβες στο DNA, στα έμβρυα και στην αναπαραγωγή, νευροεκφυλιστικές ασθένειες, π.χ Alzheimer, μείωση της αντικαρκινικής ορμόνης μελατονίνη (γεγονός που συσχετίστηκε με αύξηση κατά 2,5 φορές της συχνότητας εμφάνισης καρκίνου στον εγκέφαλο ), επιτάχυνση της καρκινογένεσης σε λευχαιμικά κύτταρα.
Όσοι μένουν κοντά σε σταθμό βάσης επιβαρύνονται ακόμη περισσότερο, αφού δέχονται καθημερινά σημαντικές ποσότητες ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας, καθώς η τελευταία παραμένει ισχυρή σε μικρή απόσταση από την κεραία, ακόμη και έως 300 μέτρα, ενώ εξασθενεί όσο μεγαλώνει η απόσταση. Για το λόγο αυτό είναι απόλυτα δικαιολογημένη η αντίδραση του κόσμου στην τοποθέτηση κεραιών δίπλα στα σπίτια του. Πρόκειται καθαρά για παράγοντα υποβάθμισης της ποιότητας του περιβάλλοντος με αρνητικές συνέπειες στην υγεία.
Πολλοί υποστηρίζουν ότι οι συστηματικοί χρήστες κινητών τηλεφώνων κινδυνεύουν περισσότερο από τους κατοίκους που ζουν κοντά σε κεραίες βάσης. Θα συμφωνούσαμε, εάν δεν υπήρχε η εξής διαφορά: ο κάτοικος που είναι σε απόσταση αναπνοής από κεραία βάσης δέχεται την ακτινοβολία μέχρι και είκοσι τέσσερις ώρες το 24ωρο χωρίς δική του επιλογή.
Παραθέτουμε πιο αναλυτικά έρευνες σχετικά με τις επιπτώσεις της κινητής τηλεφωνίας στην υγεία:
-Το 2002, έρευνες του Φιλανδού καθηγητή, Darius Leszcynski, της Υπηρεσίας Ασφαλείας από Ακτινοβολίες και Πυρηνικά, έδειξαν για πρώτη φορά στον άνθρωπο ότι τα κινητά τηλέφωνα ενεργοποιούν εκατοντάδες πρωτεϊνών σε κύτταρα αρτηριών, με αποτέλεσμα την υπολειτουργία του αιματο-εγκεφαλικού φραγμού και την είσοδο σε αυτόν τοξικών ουσιών. Ανάλογα αποτελέσματα είχαν δείξει και άλλες προηγηθείσες μελέτες . Η αδιαμφισβήτητη σχέση μεταξύ βλάβης στον εγκέφαλο και της ακτινοβολίας κινητού τηλεφώνου δείχθηκε σε ποντικούς από τον καθηγητή Νευροχειρουργικής Leif Salford, στο Πανεπιστήμιο Lund της Σουηδίας. Έδειξε ότι ακτινοβολία 16.000 φορές χαμηλότερη από το «αβλαβές» επίσημο όριο έκθεσης του ανθρώπου προκαλεί διαρροή πρωτεϊνών μέσα από τον αιματο-εγκεφαλικό φραγμό σε πάνω από το 50% των ποντικών. Ο εκτεθειμένος εγκέφαλος είναι διάσπαρτος με μαύρες κηλίδες από τις πρωτεΐνες που έχουν διαρρεύσει από τα γειτονικά αιμοφόρα αγγεία και επίσης δείχνει σημάδια σημαντικών νευρωνικών βλαβών.
-Σε άλλες μελέτες του καθηγητή Leif Salford διαπιστώθηκε ότι η ακτινοβολία των κινητών τηλεφώνων θα μπορούσε να καταστρέψει εγκεφαλικά κύτταρα σε νέους ανθρώπους και να οδηγήσει στην πρώιμη εμφάνιση ασθενειών, όπως του Alzheimer. Διαπίστωσε νέκρωση εγκεφαλικών κυττάρων σε νεαρούς ποντικούς ηλικίας 12-26 εβδομάδων, που τα νευρικά τους κύτταρα βρίσκονται σε στάδιο ανάπτυξης ανάλογο με αυτό των εφήβων και των μικρών παιδιών.
-Το σώμα μας αποτελείται από 50.000 τρισεκατομμύρια κύτταρα και δημιουργεί 1 δισεκατομμύριο νέα κύτταρα κάθε ώρα. Το αν αυτά τα κύτταρα θα είναι φυσιολογικά ή καρκινογόνα εξαρτάται και από το αν είναι κατεστραμμένο το DNA τους. Στις ΗΠΑ, ο Δρ. Henry Lai από το Πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον διαπίστωσε καταστροφή του DNA μετά από έκθεση ποντικού σε ποσότητα ακτινοβολίας κινητού τηλεφώνου πιο κάτω ακόμα και από το «ασφαλές» επίπεδο έκθεσης (SAR ή Ειδικός Ρυθμός Απορρόφησης) που ισχύει στις ΗΠΑ.
-Η καταστροφή του DNA από την ακτινοβολία του κινητού τηλεφώνου μπορεί να οδηγήσει σε βλαβερές μεταλλάξεις στα γονίδια, που μεταφέρονται από γενεά σε γενεά. Αυτό το παρατήρησαν οι Δρ. Magras και Xenos σε ποντίκια που παρουσίασαν μόνιμη στειρότητα μετά από έκθεση επί 5 γενεές σε ακτινοβολία ισόποση με αυτή που εκτίθενται οι χρήστες κινητών και ζουν κοντά σε κεραίες κινητής τηλεφωνίας. Αξίζει δε να σημειωθεί ότι το ποσό της ακτινοβολίας στο οποίο εκτέθηκαν τα ποντίκια ήταν 500 φορές χαμηλότερο από το μέγιστο επιτρεπτό όριο έκθεσης του ανθρώπου σήμερα .
Τα παιδιά είναι οι πιο ευάλωτες ομάδες:
-Από το 1997, αυστραλιανή μελέτη συμπέραινε ότι τα παιδιά απορροφούν ακτινοβολίες μικροκυμάτων σε ρυθμό 3,3 φορές μεγαλύτερο από τους ενήλικες. Στην Μεγάλη Βρετανία το 2000, μια έκθεση της κρατικής επιτροπής Independent Expert Group on Mobile Phones, γνωστή και ως «Έκθεση Stewart», επισήμανε την ανησυχία της για τις επιπτώσεις της ακτινοβολίας των κινητών τηλεφώνων στα παιδιά, λόγω του ότι το νευρικό σύστημά τους είναι υπό ανάπτυξη. Επιπλέον, τα οστά του κρανίου τους είναι λεπτότερα από των ενηλίκων και επομένως επιτρέπουν την απορρόφηση περισσότερης ακτινοβολίας από τον εγκέφαλο. Στο ίδιο συμπέρασμα κατέληγε και βρετανική ερευνητική ομάδα για παιδιά κάτω των 16 ετών. Θα πρέπει να συνεκτιμηθεί επίσης ότι το αμυντικό ανοσοποιητικό σύστημα των παιδιών -που η αποτελεσματικότητά του αποδομείται από την ακτινοβολία του κινητού τηλεφώνου- είναι λιγότερο ανεπτυγμένο από αυτό ενός ενήλικα και επομένως αδυνατεί να αντιμετωπίσει τα προβλήματα υγείας που προκαλούνται από μακροχρόνια έκθεση σε τέτοια ακτινοβολία.
Το πρόβλημα με τις ηλεκτρομαγνητικές ακτινοβολίες είναι υπαρκτό και σοβαρό. Απειλεί σοβαρά της υγεία μας και πιο πολύ την υγεία των παιδιών μας. Για να μην γίνουμε όλοι πειραματόζωα, ας ενώσουμε τις δυνάμεις μας, για να μην επιτρέψουμε την εγκατάσταση μιας ακόμη κεραίας μέσα στην πόλη μας. Υπάρχουν λύσεις. Όλοι μαζί μπορούμε να τα καταφέρουμε.