Ολοκληρώθηκε χθες η ψήφιση του σχεδίου νόμου για την ενσωμάτωση του επικαιροποιημένου κώδικα της WADA για το ντόπινγκ. Με το νομοσχέδιο αυτό ενσωματώνονται στην ελληνική νομοθεσία όλες οι σύγχρονες πρακτικές για την καταπολέμηση της φαρμακοδιέγερσης στον αθλητισμό. Με τις διατάξεις του νομοσχεδίου αυστηροποιούνται οι ποινές αποκλεισμού σε αθλητές και προπονητές και ταυτόχρονα επιβάλλονται πάρα πολύ σοβαρές κυρώσεις σε αθλητικούς συλλόγους και ομοσπονδίες οι οποίες δεν διασφαλίζουν την προστασία των αθλητών τους από πρακτικές φαρμακοδιέγερσης.
Ταυτόχρονα, με το δεύτερο μέρος του νομοσχεδίου επιλύονται μια σειρά από πολύ σημαντικές εκκρεμότητες που ταλαιπωρούν επί χρόνια τον αθλητικό κόσμο. Ανάμεσα στα θετικά μέτρα του νομοσχεδίου είναι η ισχυροποίηση στην διαφάνεια απόδοσης της κρατικής χρηματοδότησης στον αθλητισμό και η καταπολέμηση της απάτης μέσω συλλόγων και ομοσπονδιών «σφραγίδων». Με την δημιουργία του ηλεκτρονικού μητρώου καταγραφής των αθλητικών φορέων αναμένεται να εντοπιστούν και να αποκλειστούν από την κρατική χρηματοδότηση χιλιάδες σωματεία και ομοσπονδίες που δεν έχουν αθλητές και διατηρούνται μόνο για να λαμβάνουν χρηματοδότηση ή για να επηρεάζουν τις πλειοψηφίες στα εκλογικά συστήματα. Παράλληλα, ανάμεσα στα θετικά μέτρα του νομοσχεδίου και η απαλλαγή των πτυχιούχων προπονητών των ΤΕΦΑΑ, ιδιαίτερα στο ποδόσφαιρο, από την παράνομη πρακτική της υποχρεωτικής παρακολούθησης των σεμιναρίων της ΕΠΟ, με αδρά αμοιβή, για να μπορέσουν να ασκήσουν το επάγγελμά τους.
Ο ΣΥΡΙΖΑ με το νομοσχέδιο αυτό υλοποιεί ακόμη ένα βήμα για την κάθαρση του ελληνικού αθλητισμού και για την ριζοσπαστική μεταρρύθμιση της διοίκησής του. Η νομοπαρασκευαστική εργασία στα ζητήματα του αθλητισμού συνεχίζεται και με σύμμαχο όλο τον φίλαθλο κόσμο η Κυβέρνηση θα σπάσει όλα τα αποστήματα του παρελθόντος και θα ξαναφέρει την χαρά και και την καθαρότητα στο παιχνίδι.
Ακολουθεί η ομιλία της Παναγιώτας Δριτσέλη, εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ στο νομοσχέδιο:
Κυρίες και κύριοι βουλευτές,
Συζητάμε σήμερα στην Ολομέλεια ένα εξαιρετικά σημαντικό νομοσχέδιο, το οποίο ισχυροποιεί ουσιαστικά τον ελληνικό αθλητισμό. Με το νομοσχέδιο αυτό ενσωματώνεται στην εθνική μας νομοθεσία ο διεθνής κώδικας αντιντόπινγκ, όπως αυτός επικαιροποιήθηκε πρόσφατα από την Παγκόσμια Ομοσπονδία Αντιντόπινγκ. Το νομοθετικό αυτό βήμα είναι απολύτως απαραίτητο για την απρόσκοπτη συμμετοχή του αθλητισμού της χώρας μας στις διεθνείς αθλητικές διοργανώσεις. Ταυτόχρονα, η ενσωμάτωση των συγκεκριμένων διατάξεων έχει τεράστια πρακτική σημασία για την πρόληψη και την αντιμετώπιση των κρουσμάτων φαρμακοδιέγερσης στον ελληνικό αθλητισμό, σε μία συγκυρία όπου η παγκόσμια αθλητική κοινότητα συγκλονίζεται από συνεχείς αποκαλύψεις για κρούσματα ντόπινγκ σε όλα σχεδόν τα αθλήματα.
Η κυβέρνηση με αυτό το νομοσχέδιο θέτει γερά θεμέλια για την προστασία του αθλητισμού και των αθλητών από πρακτικές ουσιοδιέγερσης, ενώ ταυτόχρονα εξοπλίζει την Πολιτεία με όλα τα απαραίτητα θεσμικά, νομικά και τεχνικά μέσα ώστε η μάχη ενάντια στο ντόπινγκ να δίδεται αποτελεσματικά.
Τέθηκαν από τις ορισμένες πτέρυγες της αντιπολίτευσης ενστάσεις σχετικά με την διαδικασία συζήτησης του νομοσχεδίου. Προφανώς και η σύντμηση των κοινοβουλευτικών διαδικασιών δεν αποτελεί στόχο. Εντούτοις, η ηγεσία της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού έδωσε πραγματική μάχη για να προλάβει να νομοθετήσει εντός των προβλεπομένων από την Παγκόσμια Ομοσπονδία διαδικασιών. Η ελληνική έννομη τάξη είχε να επικαιροποιήσει το πλαίσιο για την καταπολέμηση του ντόπινγκ από το 2006, οπότε και είχε κυρώσει την σύμβαση της UNESCO ενάντια στην φαρμακοδιέγερση. Η κάλυψη αυτού του κενού προϋπέθετε συστηματική και διαρκή εργασία μηνών και συνεχή συνεννόηση με την Παγκόσμια Ομοσπονδία Αντιντόπινγκ.
Ταυτόχρονα όμως, η κυβέρνηση είχε να αποκαταστήσει και την λειτουργία του Εθνικού Συμβουλίου για την Καταπολέμηση του Ντόπινγκ, του οποίου η χρηματοδότηση είχε εξανεμιστεί από την προηγούμενη πολιτική ηγεσία. Σήμερα η χρηματοδότηση του ΕΣΚΑΝ έχει αποκατασταθεί πλήρως μέσω του Κρατικού προϋπολογισμού, ενώ το πλαίσιο που εισάγεται με το παρόν νομοσχέδιο για την καταπολέμηση της ουσιοδιέγερσης αποτελεί μία σύγχρονη και σταθερή θεσμική θωράκιση του αθλητισμού και των αθλητών μας ενάντια στην μάστιγα του ντόπινγκ. Με αυτό το πλήρες οπλοστάσιο ο ελληνικός αθλητισμός θα έχει την ευκαιρία να εκπροσωπήσει απρόσκοπτα την χώρα μας στους φετινούς Ολυμπιακούς Αγώνες και να χαρίσει σε όλο τον φίλαθλο κόσμο καθαρό θέαμα και μεγάλες επιτυχίες.
Ο κώδικας ενάντια στο ντόπινγκ που ενσωματώνουμε σήμερα στην εθνική νομοθεσία εδράζεται σε δύο παράλληλους πυλώνες. Από την μία στηρίζεται στην αυστηροποίηση της αντιμετώπισης των κρουσμάτων φαρμακοδιέγερσης, αποδίδοντας ευθύνες και ποινές σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, χρήστες ουσιών, προπονητές, παράγοντες, συλλόγους, ομοσπονδίες. Από την άλλη δημιουργεί ένα ανεξάρτητο θεσμικό πλαίσιο εξέτασης των υποθέσεων σε πρώτο και σε δεύτερο βαθμό, ενώ το πλαίσιο αυτό συνδέεται και με το διεθνές Αθλητικό Διαιτητικό Δικαστήριο. Με την θεσμική αυτή οχύρωση διασφαλίζονται τα δικαιώματα των αθλητών, ισχυροποιείται η αμεροληψία των διαδικασιών, ενώ ταυτόχρονα διασφαλίζεται πλήρως και η αντικειμενικότητα στην λήψη των αποφάσεων. Παράλληλα, αυξάνεται η αποτελεσματικότητα των ελέγχων μέσω της εισαγωγής νέων τεχνικών εργαλείων, όπως είναι για παράδειγμα η χρήση του βιολογικού διαβατηρίου για τους αθλητές. Με την εισαγωγή των πιο σύγχρονων μεθόδων ανίχνευσης χρήσης απαγορευμένων ουσιών στον αθλητισμό, το ελληνικό θεσμικό πλαίσιο αποκτά όλα τα απαραίτητα σύγχρονα μέσα για την μάχη ενάντια στο ντόπινγκ.
Ο βασικός θεσμικός πυλώνας του επικαιροποιημένου κώδικα αντιντόπινγκ είναι το Εθνικό Συμβούλιο για την Καταπολέμηση του Ντόπινγκ, το ΕΣΚΑΝ ενώ ενεργοποιείται και ο Εθνικός Οργανισμός Καταπολέμησης του Ντόπινγκ, ο ΕΟΚΑΝ. Στο πλαίσιο του ΕΣΚΑΝ συστήνεται εννεαμελής ανεξάρτητη πρωτοβάθμια πειθαρχική επιτροπή για την εξέταση των περιπτώσεων φαρμακοδιέγερσης, σύμφωνα με τις επιταγές της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας για αποσύνδεση των οργάνων από τις εθνικές αθλητικές ομοσπονδίες. Στην επιτροπή αυτή θα μετέχουν τρεις ιατροί, τρεις νομικοί και τρεις άνθρωποι του αθλητισμού. Σε δεύτερο βαθμό αρμόδιο όργανο για την εξέταση των περιπτώσεων ορίζεται το Ανώτατο Συμβούλιο Επίλυσης Αθλητικών Διαφορών, το ΑΣΕΑΔ καθώς και το CAS το διεθνές δηλαδή Αθλητικό Διαιτητικό Δικαστήριο, το οποίο θα μπορεί να εξετάζει πλέον και απευθείας περιπτώσεις φαρμακοδιέγερσης στον ελληνικό αθλητισμό.
Ένα από τα βασικά εργαλεία του νέου θεσμικού πλαισίου είναι η αυστηροποίηση των ποινών. Αυξάνονται σύμφωνα με τις διεθνείς νόρμες τα έτη αποκλεισμού στις περιπτώσεις εντοπισμού κρουσμάτων ντόπινγκ, ενώ εκτός από τους αθλητές και τους προπονητές, οι κυρώσεις θα συμπεριλαμβάνουν, μέσω συγκεκριμένων προβλέψεων και τους φορείς του αθλητισμού δηλαδή αθλητικά σωματεία, ενώσεις και ομοσπονδίες. Σε περιπτώσεις κρουσμάτων ντόπινγκ θα σταματά η κρατική χρηματοδότηση στις ομοσπονδίες, ενώ θα αφαιρούνται και όλες οι οικονομικές και άλλες επιβραβεύσεις της Πολιτείας σε αθλητές και προπονητές.
Προφανώς γνωρίζουμε όλοι μας ότι η φαρμακοδιέγερση στον αθλητισμό εξαρτάται από σύνθετους παράγοντες, αποτελεί δηλαδή ένα πολυπαραγοντικό φαινόμενο, ενώ είναι άρρηκτα συνδεδεμένη και με την άκρατη εμπορευματοποίηση των επαγγελματικών σπορ. Χρέος της Πολιτείας είναι στο πλαίσιο αυτό να θωρακίσει επιστημονικά και θεσμικά όσο καλύτερα μπορεί τον αθλητισμό της χώρας, ώστε να αποτραπούν όσο το δυνατόν περισσότερα κρούσματα γίνεται. Σε αυτή ακριβώς την κατεύθυνση, η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού στηρίζει την επιστημονική έρευνα και τους θεσμούς αντιντόπινγκ, ενισχύοντας όπως προαναφέρθηκε και τον ΕΣΚΑΝ και τα εργαστήρια ελέγχου και ανίχνευσης κρουσμάτων.
Όλη αυτή η προσπάθεια αποτελεί τμήμα της υλοποίησης του προγράμματός μας για την ριζοσπαστική μεταρρύθμιση στον αθλητισμό, για την εξυγίανση και την κάθαρση του επαγγελματικού αθλητισμού καθώς και για την προστασία των δικαιωμάτων των επαγγελματιών αθλητών, των ερασιτεχνών αθλουμένων, των φιλάθλων και της αθλητικής κοινότητας στο σύνολό της. Η καταπολέμηση της φαρμακοδιέγερσης, η μάχη ενάντια στην απάτη στον αθλητισμό και η σύγκρουση με κάθε μορφή δικτύων παράνομης δράσης και βίας είναι οι βασικοί προγραμματικοί μας στόχοι, τους οποίους υλοποιούμε και με αυτή την νομοθετική μας παρέμβαση.
Εκτός όμως από την εναρμόνιση της εθνικής μας νομοθεσίας με τον επικαιροποιημένο κώδικα αντιντόπινγκ της WADA, με το παρόν νομοσχέδιο και ιδιαίτερα με το δεύτερο μέρος του ρυθμίζονται και μια σειρά από σημαντικές εκκρεμότητες που ταλαιπωρούν αθλητές, φιλάθλους, προπονητές καθώς και την διοίκηση του αθλητισμού εδώ και πάρα πολύ καιρό. Με τις διατάξεις του δεύτερου μέρους του νομοσχεδίου ενισχύεται η διαφάνεια στην απόδοση της κρατικής χρηματοδότησης στον αθλητισμό, ρυθμίζονται σημαντικά λειτουργικά προβλήματα στο οργανόγραμμα της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού, κρίσιμα ζητήματα τα οποία εμπόδιζαν την επιτέλεση του έργου της Πολιτείας στην αθλητική πολιτική. Παράλληλα με τις διατάξεις του σχεδίου νόμου ενισχύεται η προσβασιμότητα των ατόμων με αναπηρία στους αθλητικούς χώρους, λύνονται επιτέλους μια σειρά από θέματα σχετικά με την φοίτηση των διακριθέντων αθλητών στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, επιλύονται εκκρεμότητες που αφορούν τις επιβραβεύσεις αθλητών και προπονητών για τις αθλητικές τους επιτυχίες, διευκολύνεται η συμμετοχή των αθλητών με αναπηρία σε μεγάλες αθλητικές διοργανώσεις καθώς και πολλά άλλα σημαντικά και υπερεπείγοντα ζητήματα. Ιδιαίτερη έμφαση δίνουμε στο άρθρο 24 και στην δημιουργία του ηλεκτρονικού μητρώου αθλητικών φορέων, το οποίο θα δημιουργηθεί ταχύτατα από την Γενική Γραμματεία Αθλητισμού. Στο μητρώο αυτό θα περιλαμβάνονται όλα τα στοιχεία σχετικά με την δομή, την δραστηριότητα και τα οικονομικά των φορέων του αθλητισμού, ώστε να είναι δυνατή η παρακολούθηση της κατάστασής τους σε πραγματικό χρόνο. Με την οργανωτική αυτή τομή θα μπορεί η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού να γνωρίζει την αθλητική δραστηριότητα κάθε συλλόγου, κάθε αθλητικής ένωσης και κάθε εθνικής ομοσπονδίας, ώστε να διευκολύνεται έτσι η ακριβοδίκαιη απόδοση της κρατικής χρηματοδότησης σε όλους τους φορείς του αθλητισμού. Με τις διατάξεις του άρθρου 24 δίνεται λοιπόν τέλος στους αθλητικούς φορείς «σφραγίδες» και στην κάθε μορφής κατάχρηση δημοσίου χρήματος. Ελπίζουμε την πρωτοβουλία αυτή να την στηρίξουν όλες οι πτέρυγες της βουλής καθώς με αυτή την βάση δεδομένων μπορεί η Πολιτεία να βοηθήσει επιτέλους τον υγιή αθλητισμό και να θέσει τέρμα σε πρακτικές διαφθοράς και πελατειακών σχέσεων του παρελθόντος.
Σημαντικότατη διάταξη είναι επίσης η ρύθμιση του άρθρου 48 με την οποία κατοχυρώνεται το δικαίωμα στην εργασία στους προπονητές πανεπιστημιακής εκπαίδευσης των αθλητικών τμημάτων της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης της χώρας. Με το άρθρο αυτό μπαίνει επιτέλους τέρμα σε μία απαράδεκτη πρακτική αποκλεισμού των πτυχιούχων επιστημόνων προπονητών, ιδιαίτερα στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο. Όλη η αθλητική κοινότητα επί χρόνια στιγμάτιζε την απαράδεκτη ανοχή της Πολιτείας στις πρακτικές που ήθελαν η άδεια προπονητή να δίδεται μετά από ταχύρρυθμα σεμινάρια συγκεκριμένης αθλητικής ομοσπονδίας αδρά πληρωμένα και όχι με το πτυχίο τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Στα πλαίσια λοιπόν του άρθρου 16 του Συντάγματος, με το άρθρο λοιπόν αυτό κανένας άλλος φορέας δεν δικαιούται να εγκρίνει την αδειοδότηση της άσκησης επαγγέλματος των προπονητών εκτός από το Κράτος.
Κυρίες και κύριοι βουλευτές,
Η κυβέρνηση με το παρόν νομοσχέδιο παρεμβαίνει για ακόμα μία φορά θετικά στον ελληνικό αθλητισμό. Κάνουμε πράξη τις δεσμεύσεις μας για κάθαρση στον επαγγελματικό αθλητισμό και για ουσιαστική στήριξη στην υγιή αθλητική δραστηριότητα. Και στο νομοσχέδιο αυτό σύμμαχός μας είναι και η αθλητική κοινότητα αλλά και η κοινωνία η οποία θέλει να δει επιτέλους έναν αθλητισμό καθαρό, χωρίς ουσίες, χωρίς απάτη, χωρίς βία. Σε αυτή την κατεύθυνση προχωράμε με σταθερά βήματα και με σύμμαχό μας πλέον ένα πλήρες θεσμικό οπλοστάσιο με το οποίο μπορούμε να διασφαλίσουμε την υγιή παρουσία του ελληνικού αθλητισμού και στους Ολυμπιακούς Αγώνες και σε όλες τις αθλητικές διοργανώσεις. Οι Έλληνες αθλητές και οι εθνικές μας ομάδες είμαστε σίγουροι ότι θα χαρίσουν σε όλους μας μεγάλες διακρίσεις και ο ελληνικός αθλητισμός θα λειτουργήσει επιτέλους κρυστάλλινα σε όλα τα επίπεδα. Σε αυτή λοιπόν την προσπάθεια στεκόμαστε δίπλα στις ακατάπαυστες προσπάθειες της ηγεσίας της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού για την αναβάθμιση του αθλητισμού μας και φυσικά στηρίζουμε την παρούσα νομοθετική προσπάθεια.
Σας ευχαριστώ
Ακολουθήστε το tameteora.gr στο Google News!