Στην εφημερίδα της Λάρισας «Ελευθερία» παραχώρησε συνέντευξη ο συμπολίτης μας, Κώστας Φαμίσης Επίκουρος Καθηγητής ΣΕΦΑΑ (ΤΕΦΑΑ) Τρικάλων Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και ειδικός στο γνωστικό αντικείμενο « προπονητική ποδοσφαίρου» .
Η συνέντευξη η οποία δημοσιεύτηκε την περασμένη Κυριακή στο φύλλο της “Ελευθερίας” και αναδημοσιεύουμε έχει ως εξής:
O Κων/νος Φαμίσης είναι επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού, στο γνωστικό αντικείμενο της Προπονητικής Ποδοσφαίρου. Κατέχει πανεπιστημιακό τίτλο (βασικό πτυχίο) Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού. Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου από το ΤΕΦΑΑ Αθηνών, καθώς και δεύτερου πανεπιστημιακού πτυχίου σε μεταπτυχιακό επίπεδο από το Πανεπιστήμιο Ιστορίας και Φιλοσοφίας. Επίσης, έχει διδακτορικό δίπλωμα (του απενεμήθη ο τίτλος του «Διδάκτορα στην Παιδαγωγική»). Είναι τελειόφοιτος του Τμήματος Νομικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Διετέλεσε μέλος της FIFA (Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου) ως εξωτερικός επιστημονικός συνεργάτης από το 2002 έως το 2005. Συμμετείχε ως τεχνικός σύμβουλος στην επιτροπή διοργάνωσης παγκοσμίων κυπέλλων. Έχει διατελέσει προπονητής ποδοσφαίρου σε ομάδες Β΄ Εθνικής κατηγορίας (Ολυμπιακός Βόλου, Α.Ο. Τρίκαλα). Έχει δημοσιεύσει περισσότερες από 22 εργασίες σε εθνικά και διεθνή επιστημονικά περιοδικά και έχει πραγματοποιήσει πολλές παρουσιάσεις σε συνέδρια, σεμινάρια και ημερίδες. Έχει συγγράψει με τους συνεργάτες του έξι βιβλία – σημειώσεις στην αγγλική και ελληνική γλώσσα σχετικά με το παιδικό – ερασιτεχνικό και το επαγγελματικό ποδόσφαιρο. Η έρευνά του εστιάζεται σε σύγχρονα θέματα προπονητικού και αγωνιστικού σχεδιασμού. Συμμετείχε σε διεθνή συνέδρια και διαλέξεις. Έχει συνάψει διμερή συνεργασία με δέκα πανεπιστημιακές κοινότητες του εξωτερικού και με αντίστοιχους πανεπιστημιακούς καθηγητές. Σήμερα μιλάει στην «Ελευθερία».
Η συνέντευξη
Είστε επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού, στο γνωστικό αντικείμενο της Προπονητικής Ποδοσφαίρου. Έχετε διατελέσει μέλος της FIFA (Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου) ως εξωτερικός επιστημονικός συνεργάτης. Μπορείτε να μας πείτε το σημερινό ποδόσφαιρο έχει μεγάλες διαφορές με αυτό που παιζόταν πριν λίγα χρόνια;
«Το Παγκόσμιο Κύπελλο 2014 που διοργανώνει η FIFA, στη Βραζιλία είναι κάτι παραπάνω από ένα ποδοσφαιρικό τουρνουά. Είναι απολαυστικό, συγκεντρώνει τους περισσότερους θαυμαστές- φιλάθλους του κόσμου, οι οποίοι διακρίνονται για τις ενθουσιώδεις εκδηλώσεις τους και συχνά για το φανατισμό τους. Είναι η μεγαλύτερη αθλητική διοργάνωση στον κόσμο και πραγματοποιείται μία φορά κάθε τέσσερα χρόνια. Στο πρακτικό – αγωνιστικό πλαίσιο ,υπάρχουν διαφορές. Το σημερινό ποδόσφαιρο, σε παγκόσμιο επίπεδο, έχει μεγάλες διαφορές με αυτό που παιζόταν πριν λίγα χρόνια. Για την ακρίβεια, για πρώτη φορά στην ιστορία των τελικών προκριματικών φάσεων των Μουντιάλ, πολλά ματς κρίθηκαν στην παράταση ή στην διαδικασία των πέναλτι. Αυτό συνεπάγεται ότι όλες οι εθνικές ομάδες ήταν ισοδύναμες, ακόμη και από τα μικρότερα έθνη αγωνίζονταν για να αποδείξουν ότι ανήκουν μεταξύ των μεγάλων δυνάμεων, σε επίπεδο καλής φυσικής κατάστασης, τεχνικής και τακτικής. Αυτό ισχύει για τους ανταγωνιστές, αλλά ισχύει ακόμη πιο πολύ για τους οικοδεσπότες, τα υποτιθέμενα φαβορί και για τα αουτσάιντερ…..
Στο θεωρητικό πλαίσιο, όλες οι ομάδες που συμμετέχουν στα παγκόσμια πρωταθλήματα κάνουν τις ίδιες σκέψεις. Όπως στο φετινό Mundial 2014, όλες ξεκινήσανε με όνειρα και ελπίδες για μια καλή πορεία που επιβεβαιώθηκε ή δεν επιβεβαιώθηκε, ξεπέρασε ή δεν ξεπέρασε τις προσδοκίες των φιλάθλων. Θεωρώ ότι το ίδιο συνέβαινε και στις προηγούμενες διοργανώσεις παγκοσμίων κυπέλλων. Με βάση τις μέχρι τώρα διοργανώσεις υπάρχουν εθνικά συγκροτήματα τα οποία, δείχνουν στοιχεία καλής και δουλεμένης ομάδας που κερδίζουν τον σεβασμό των θεατών και των αντιπάλων και κατακτούν το τρόπαιο».
Ποια είναι σήμερα τα βασικά χαρακτηριστικά που πρέπει να έχει μια ομάδα για να έχει καλή παρουσία σε ένα διεθνές τουρνουά ποδοσφαίρου;
«Όλος ο πλανήτης έχει στραμμένα τα βλέμματα του στη χώρα της Σάμπα, εν όψη του σημερινού τελικού, του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Η επιτυχία μιας εθνικής ομάδας που θα κατακτήσει το κύπελλο, εμποτίζει τους οπαδούς όχι μόνο με προσωπική ικανοποίηση, αλλά και με την αίσθηση της κοινής εθνικής του υπερηφάνειας. Αυτό συνέβαινε στο παρελθόν και θα συμβαίνει και στο μέλλον. Όλες οι Εθνικές Ομάδες των χωρών που κατορθώνουν να προκριθούν στο Μουντιάλ, έχουν αναπτύξει τα βασικά χαρακτηριστικά που πρέπει να έχουν, όπως: Τις σωματικές και ψυχικές αρετές, πίστη, αυτοπεποίθηση, συνεργασία και σεβασμό στο ομαδικό πνεύμα. Οι ομάδες αυτές «ρίχνονται» στον «πόλεμο» της στρογγυλής θεάς προκειμένου να αποκτήσουν ένα προβάδισμα απέναντι στον αντίπαλο. Μεταξύ αυτών φέτος ήταν και η Ελλάδα. Τα χαρακτηριστικά αυτά εν όψει της παγκοσμιοποίησης έχουν βελτιωθεί και παίζουν καθοριστικό ρόλο στην πορεία κάθε ομάδος».
Ποια πρέπει να είναι τα βασικά προσόντα ενός σημερινού σύγχρονου ποδοσφαιριστή; Τι είναι που πρέπει να τον χαρακτηρίζει;
«Τα βασικά χαρακτηριστικά του σύγχρονου ποδοσφαιριστή (σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία από το παγκόσμιο κύπελλο FIFA 2006) είναι:
– Υψηλή τεχνική και τακτική ποδοσφαιρική κατάρτιση
– Δύναμη
– Ταχύτητα
– Ισχυρή ψυχολογία
– Αποφασιστικότητα
– Δημιουργικότητα
– Εξαιρετική αερόβια ικανότητα (VO2maxof 60 to 65)
Τα απαραίτητα προσόντα ενός σύγχρονου ποδοσφαιριστή που θα τον χαρακτηρίζουν ταλέντο είναι:
T-Technique (Τεχνική)
I-Intalligence (Ευφυΐα – Αντίληψη)
P-Personality (Προσωπικότητα)
S-Speed (Ταχύτητα)
Υπάρχει η ποδοσφαιρική ρήση ότι ένα «ταλέντο μπορεί να κερδίσει έναν αγώνα, αλλά η ομαδική δουλειά και η ευφυΐα κερδίζει ένα Παγκόσμιο Κύπελλο».
Μπορείτε να κάνετε μια σύγκριση του ποδοσφαιριστή που συμμετείχε στο Μουντιάλ του 1970 με έναν του Μουντιάλ της Βραζιλίας;
«Αξίζει, πρώτα να σχολιάσουμε τα στατιστικά στοιχεία της FIFA, από το Μουντιάλ 1970 που αναφέρουν πως μόλις το 1-2% των ποδοσφαιριστών παγκοσμίως ήταν επαγγελματίες και η ζωή τους ήταν εξαρτώμενη από το ποδόσφαιρο, με κάποιους από αυτούς να απολαμβάνουν ιδιαίτερες πολυτέλειες. Όλοι οι υπόλοιποι ποδοσφαιριστές παίζανε, για την απόλαυση, την υγεία ή και για κοινωνικούς λόγους. Το ποδόσφαιρο σήμερα έχει γίνει πιο ανταγωνιστικό, πιο ελκυστικό και πιο συναρπαστικό. Γεγονός που κάνει τους τίτλους να κερδίζονται πολύ πιο δύσκολα. Στο Μουντιάλ φέτος, τα έχουμε δει όλα… η Ισπανία να μην περνάει ούτε στους 16…η Ιταλία το ίδιο… η Βραζιλία να διασύρεται από την Γερμανία… η Ολλανδία που ήταν από τα φαβορί για πολλούς, αποκλείσθηκε …
Σήμερα και κυρίως τα τελευταία χρόνια, με βάση τα στατιστικά στοιχεία, τα δεδομένα στον χώρο του ποδοσφαίρου έχουν αλλάξει. Σε πολλές χώρες όπου υπάρχει βαριά ποδοσφαιρική παράδοση, η έννοια «του παίζω ποδόσφαιρο» έχει γίνει τρόπος ζωής. «Το ποδόσφαιρο είναι μπίζνες». Όλοι οι αστέρες της παγκόσμιας ποδοσφαιρικής σκηνής αγωνίζονται για μια θέση στο πάνθεον του παγκοσμίου ποδοσφαίρου».
Τελικά, μήπως το σύγχρονο ποδόσφαιρο είναι περισσότερο μάρκετινγκ και κέρδος και λιγότερο θέαμα και ίσως… ρομαντισμό;
«Το ποδόσφαιρο συνεχίζει την ιστορική του ανάπτυξη και χρειάζεται ορισμένες διορθώσεις, όπως κάθε άλλο κοινωνικό φαινόμενο. «Το ποδόσφαιρο βρίσκεται σε μία διαρκεί εξέλιξη». Η FIFA και η UEFA , αναγνωρίζουν σε παγκόσμιο επίπεδο, σε «205 χώρες και ομοσπονδίες», ότι «όλος ο κόσμος έχει τα ιδία δικαιώματα» στον τύπο, την προβολή, το μάρκετινγκ, το κέρδος και το θέαμα.
Το ποδόσφαιρο είναι: Τέχνη – Επιστήμη – Επιχείρηση.
Είναι αλήθεια ότι το χρήμα έχει διαβρώσει σχεδόν ολοκληρωτικά το παγκόσμιο ποδόσφαιρο. Τα πάντα έχουν γίνει εμπόριο και κάποια από τα παντοτινά ιδεώδη ορισμένων εθνικών ομάδων… όπως η περίφημη φράση «Mesqueunclubnational» το «καμάρι της χώρας», τείνει να γίνει διαφημιστικό σλόγκαν για να γεμίζουν από κόσμο οι μπουτίκ και τα καταστήματα. Οι δρόμοι που ακολουθούνται σε τέτοιες περιπτώσεις είναι δύο… Ή κρατάς τον παραδοσιακό χαρακτήρα σου και το πληρώνεις με αγωνιστικό κόστος ως χώρα ή μπαίνεις και εσύ στο υπόλοιπο «σύστημα», για να διατηρηθείς στον «αφρό» και την Ελίτ του παγκοσμίου ποδοσφαίρου.
Υπάρχει ρομαντισμός. Ναι. Το Παγκόσμιο Κύπελλο είναι εγγενώς μια εθνική εκδήλωση. Έχει συχνά γίνει αντικείμενο εκμετάλλευσης για εθνικιστικούς ή πολιτικούς σκοπούς. Ο εθνικισμός είναι μια ισχυρή δύναμη που, αν αφεθεί ανεξέλεγκτη, μπορεί να γίνει επικίνδυνη, αλλά είναι θεμελιώδης για την κατανόηση του τόπου και του εαυτού μας. Οι διοργανωτές του Παγκοσμίου Κυπέλλου σε συνεργασία με τη FIFA έχουν καταλάβει ότι με την παγκοσμιοποίηση, έχει μειωθεί ο εθνικισμός. Η διάκριση μεταξύ «εμάς» και του «άλλου» είναι θολή. Με βάση τα παραπάνω οι διοργανωτές αφιέρωσαν στους συμμετέχοντες του Παγκοσμίου Κυπέλλου το τραγούδι με τίτλοι «Είμαστε Ένα» (WeAreOne)».