Το Sport24.gr παρουσιάζει την ανασκόπηση του 2017 στον παγκόσμιο αθλητισμό, μέσα από τα μάτια των συντακτών του, οι οποίοι -μεταξύ άλλων- υποκλίνονται στον Γιάννη Αντετοκούνμπο τον Λευτέρη Πετρούνια και την Κατερίνα Στεφανίδη που… υπέγραψαν την αθλητική χρονιά του 2017.
Όταν στα μέσα του Δεκέμβρη του 2016 το ΝΒΑ άνοιξε την ψηφοφορία για το All-Star Game του 2017, ελάχιστοι πίστευαν ότι ο Γιάννης Αντετοκούνμπο θα πρωταγωνιστήσει.
Λένε πως επιτρέπεται να πέσεις, αλλά επιβάλλεται να σηκωθείς. Ο Λευτέρης Πετρούνιας όχι απλά έπεσε, αλλά για πολλά χρόνια βίωνε τη μία απογοήτευση μετά την άλλη αφού έφτανε μία ανάσα από το βάθρο χωρίς να καταφέρει να ανέβει σε αυτό.
Αυτό που ζει την τελευταία διετία η Κατερίνα Στεφανίδη είναι βγαλμένο από τα όνειρα που έκανε όταν ξεκινούσε την ενασχόληση της με το επί κοντώ. Πως αλλιώς μπορεί να ερμηνεύσει κανείς το γεγονός ότι αυτή τη στιγμή έχει στην κατοχή της όλους τους διαθέσιμους τίτλους εκτός από εκείνον της παγκόσμιας πρωταθλήτριας στον κλειστό στίβο διάκριση που θα κυνηγήσει στις αρχές του 2018.
Έτσι κι αλλιώς το 2017 θα ήταν μια σημαντική χρονιά για τον Νίκο Γκάλη. Τον Ιούνιο συμπληρώθηκαν τριάντα χρόνια από το έπος του Ευρωμπάσκετ, το αριστούργημα της ζωής του, ενώ ένα μήνα μετά πάτησε τα 60 κι ας (μας) φαίνεται ακόμη ότι είναι … μόλις 35 και όπου να’ ναι θα επιστρέψει δριμύτερος στα γήπεδα.
Τα πράγματα θα μπορούσαν να ήταν και χειρότερα. Έτσι όμως όπως εξελίχθηκε η κατάσταση, η πρόκριση στην 4αδα του Eurobasket 2017 δεν ήταν κάτι ανέφικτο. Γι αυτό και η τελική γεύση που άφησε η Εθνική μπάσκετ τον περασμένο Σεπτέμβρη ήταν γλυκόπικρη. Όλα άρχισαν ονειρικά, με τον Γιάννη Αντετοκούνμπο να έχει θέσει εαυτόν στη διάθεση του αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος. Ομως ο σούπερ σταρ των Μιλγουόκι Μπακς δεν μπόρεσε να δώσει το παρών στη διοργάνωση λόγω ενοχλήσεων στο πόδι και τα δεδομένα άλλαξαν.
Το ότι η Ελλάδα έχει μπασκετικό ταλέντο το γνωρίζει ο κόσμος όλος. Απλά το υπενθυμίζει σε τακτά χρονικά διαστήματα και με τα αποτελέσματά τους, που την φέρνουν στην κορυφή της Ευρώπης στις μικρές ηλικίες. Η Εθνική Εφήβων το έπραξε το 2015 και δύο χρόνια μετά, με την ίδια βάση παικτών και το ίδιο προπονητικό επιτελείο, ανέβηκε στην κορυφή και στην κατηγορία των Νέων.
Οι Εθνικές ομάδες Νέων ανδρών και γυναικών απέδειξαν ότι το μέλλον τους ανήκει. Δύο φουρνιές με μεγάλα ταλέντα οι οποίες αναμένεται να κρατήσουν την υδατοσφαίριση στη χώρα μας στον… αφρό. Τον Αύγουστο διεξήχθη το παγκόσμιο πρωτάθλημα Νέων Ανδρών στη Σερβία.
Η Εθνική ομάδα ποδοσφαίρου πήρε ορισμένα σπουδαία αποτελέσματα μέσα στο 2017 για τα προκριματικά του Μουντιάλ, όπως το 1-1 με το Βέλγιο στις Βρυξέλλες και η λευκή ισοπαλία με την Βοσνία στη Ζένιτσα, δείχνοντας χαρακτήρα και “μέταλλο”, το οποίο τόσο πολύ είχε λείψει στα εφιαλτικά προκριματικά του EURO 2016.
Όταν ξεκινούσε το Eurobasket του 2017 λίγοι ήταν εκείνοι που έδιναν πιθανότητες στους Σλοβένους να κατακτήσουν την πρώτη θέση. Παραδοσιακά οι Σλοβένοι ήταν ασυνεπείς στα μπασκετικά ραντεβού τους, ακόμα και όταν διοργάνωναν οι ίδιοι τη μεγάλη γιορτή του Ευρωπαϊκού μπάσκετ.
Το τριήμερο 19-21 Μαΐου, η καρδιά του ελληνικού μπάσκετ… μεταφέρθηκε στην Κωνσταντινούπολη. Το Final Four της EuroLeague είχε τέσσερις σπουδαίες ομάδες, την οικοδέσποινα Φενέρμπαχτσε, τις δυο πρωτοπόρους της περσινής κανονικής περιόδου, Ρεάλ Μαδρίτης και ΤΣΣΚΑ Μόσχας, αλλά και τον Ολυμπιακό που όπως δήλωσε ο προπονητής του “ήταν όπως ο καλός μαθητής που διαβάζει με συνέπεια στη διάρκεια της χρονιάς και δεν έχει άγχος όταν φτάνουν οι εξετάσεις”.
«Δεν πρέπει να ξεχνάμε που βρισκόμασταν. Ήμασταν έτοιμοι για το πρωτοδικείο. Σήμερα είμαστε μια συντεταγμένη ομάδα, με κακά αποτελέσματα τα οποία δεν αμφισβητεί κανείς»: λόγια του… επόμενου ιδιοκτήτη της ΠΑΕ Παναθηναϊκός; Όχι. Λόγια του Γιάννη Αλαφούζου, στις 25/09/2012.
Πρωταθλητής Ελλάδας 2016-2017 αναδείχθηκε ο Ολυμπιακός, κατακτώντας τον τίτλο της Super League για 7η σερί σεζόν. Σε μια χρονιά που άρχισε με τον Μάρκο Σίλβα να παραιτείται εν μέσω προετοιμασίας, τον Βίκτορ να έρχεται και να φεύγει μετά τον αποκλεισμό από την Χάποελ Μπερ Σεβά στον 3ο προκριματικό γύρο του Champions League, τον Πάουλο Μπέντο να βάζει την ομάδα στους ομίλους του Europa League και να την οδηγεί σε μια σχετικά άνετη επικράτηση εντός συνόρων στα 2/3 του πρωταθλήματος.
Το 2001 ο ΠΑΟΚ κατέκτησε το Κύπελλο μετά από έναν καταπληκτικό τελικό κόντρα στον Ολυμπιακό. Το 2003, πάλι, το πήρε στο σπίτι του, την Τούμπα, με αντίπαλο τον συμπολίτη Άρη. Η επικράτηση στον τελικό του Βόλου απέναντι στην ΑΕΚ δεν είχε παρόμοια στοιχεία, ωστόσο όλοι οι φίλοι του ΠΑΟΚ θέλουν να το βλέπουν ως ξεχωριστό.
Σε μία χρονιά που χαρακτηρίστηκε από τις μεγάλες αλλαγές σε ψυχολογικό και αγωνιστικό επίπεδο, ο Παναθηναϊκός Supefoods κατέκτησε το νταμπλ με εντυπωσιακό τρόπο! Οι “πράσινοι” μπορεί να μην επέστρεψαν στο Final Four της EuroLeague, αλλά έφτασαν στην κατάκτηση των δύο εγχώριων στόχων σε βάρος του αιωνίου αντιπάλου. Και δη στο ΣΕΦ.
Μπορεί η περσινή αγωνιστική περίοδος να ξεκίνησε με τους καλύτερους οιωνούς για την ανδρική ομάδα βόλεϊ του Ολυμπιακού, όμως το φινάλε ήταν “μια από τα ίδια” σε σχέση με τα τελευταία χρόνια. Αφού πρώτα ήρθε η κατάκτηση του League Cup, ακολούθησε και το Κύπελλο Ελλάδας, με τους Πειραιώτες να δείχνουν έτοιμοι για το εγχώριο τρεμπλ. Ο ΠΑΟΚ όμως ήταν εκείνος που κατάφερε να πραγματοποιήσει μια εντυπωσιακή σειρά στους τελικούς του πρωταθλήματος, κατακτώντας το τρίτο συνεχόμενο πρωτάθλημα της ιστορίας του.
Στην υδατοσφαίριση ανδρών και στις εγχώριες διοργανώσεις, ο Ολυμπιακός κατάφερε στην Α1 να κατακτήσει ένα ακόμη αήττητο πρωτάθλημα. Αυτό που ήταν αναμενόμενο από την αρχή της αγωνιστικής περιόδου, έγινε και πραγματικότητα. Η ομάδα του Θοδωρή Βλάχου, έχοντας μεγάλη διαφορά από τους εντός συνόρων αντιπάλους της, κατέκτησε για πέμπτη συνεχόμενη χρονιά το πρωτάθλημα.
Μοναδική ευκαιρία να γράψει ιστορία έχασε η γυναικεία ομάδα βόλεϊ του Ολυμπιακού, που έφτασε μέχρι τον τελικό του Challenge Cup, αλλά δεν κατάφερε να κατακτήσει το τρόπαιο και να γίνει η πρώτη γυναικεία ομάδα βόλεϊ με ευρωπαϊκό τίτλο.
Ο κόσμος σοκάρεται κάθε φορά που σπάει το ρεκόρ της πιο ακριβής μεταγραφής ποδοσφαιριστή. Η μεταγραφή του Νεϊμάρ στην Παρί δεν θα μπορούσε να αποτελεί εξαίρεση, αλλά αυτή τη φορά το σοκ ήταν μεγαλύτερο από ποτέ. Γιατί το ρεκόρ δεν έσπασε, αλλά διπλασιάστηκε. Όταν ο Μπέιλ έγινε ο πιο ακριβός όλων των εποχών, η λογική έλεγε πως ο επόμενος θα πάει απ’τα 100 στα 110, στα 120, άντε στα 130. Το ρεκόρ έφυγε απ’τα 100 και πήγε στα 225: η πραγματικότητα ήρθε για να μας πει πως “δεν υπάρχει λογική, ζούμε στην εποχή που τα πάντα μπορούν να συμβούν”.
Ξεχάστε αυτά που ξέρατε, ήρθε το VAR. Το βίντεο μπήκε στην ποδοσφαιρική ζωή, πλέον αποτελεί μέσο διαιτησίας των αγώνων και θα τα αλλάξει όλα. Ή μάλλον όχι όλα, απλώς κάποια απ’αυτά. Οι πρώτοι μήνες της νέας ποδοσφαιρικής πραγματικότητας δημιούργησαν τρεις βεβαιότητες.
Αν το 2015 ήταν το έτος κατάπτωσης των “κεφαλών” της FIFA, το 2017 μπορεί να χαρακτηριστεί έτος κατάπτωσης των διαδόχων τους. Ο εκτελών χρέη προέδρου στη μετάβαση από τον Ζεπ Μπλάτερ στον Τζιάνι Ινφαντίνο, Ίσα Χαγιάτου, αποτελεί παρελθόν από την κεφαλή της ποδοσφαιρικής συνομοσπονδίας Αφρικής, αφού ηττήθηκε στις εκλογές μετά από 29 χρόνια.
Η Ρεάλ Μαδρίτης είναι η κορυφαία ομάδα τα τελευταία χρόνια στην Ευρώπη. Ειδικά την τελευταία διετία αποτελεί αναμφισβήτητα το πιο επιτυχημένο club. Η back to back κατάκτηση του Champions League είναι από μόνο του ένα τεράστιο γεγονός, καθώς καμία άλλη ομάδα δεν έχει καταφέρει κάτι αντίστοιχο, από την στιγμή που η διοργάνωση έλαβε αυτή τη μορφή. Μονάχα μία. Η “Βασίλισσα” της Ευρώπης!
Οι “μερέχνες” του Ζινεντίν Ζιντάν, αρχικά δεν εντυπωσίασαν με την απόδοση τους, σε ένα όμιλο αρκετά βατό για τους ίδιους. Κατέκτησαν την πρωτιά μπροστά από την Μπορούσια αλλά σε γενικές γραμμές η απόδοση τους δεν ικανοποιούσε. Αυτό συνέβη και στο παιχνίδι με την Νάπολι για τους “16” της διοργάνωσης όπου πέρασε… σβηστά, με νίκες και στα δύο ματς. Κάπου εκεί ξύπνησε το “θηρίο” που λέγεται Κριστιάνο Ρονάλντο. Ο Πορτογάλος super star, που είχε μείνει σε… ρηχά νερά μέχρι εκείνη τη φάση, πήρε από το χεράκι τη “Βασίλισσα” και την έφτασε μέχρι το τελευταίο σκαλοπάτι της διαδρομής.
Στις αρχές Δεκεμβρίου, με την ολοκλήρωση των ομίλων του Champions League, η Αγγλία έκανε ένα ρεκόρ, ένα πολύ ιδιαίτερο ρεκόρ, καθώς έγινε η πρώτη χώρα με 5 ομάδες στους “16”. Αυτό συνέβη λόγω της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, δηλαδή λόγω της κατάκτησης του Europa League από τους “κόκκινους διαβόλους” την περασμένη σεζόν, κάτι που τους έδωσε εισιτήριο για τους ομίλους του Champions League, μαζί με τους 4 συλλόγους που είχαν τερματίσει στην 4άδα της Premier League.
Το 2017 ήταν η χρονιά που οι δύο κορυφαίοι τενίστες του σήμερα, ο Ραφαέλ Ναδάλ και ο Ρότζερ Φέντερερ, έκαναν το μεγάλο comeback. Προερχόμενοι από μία στείρα τριετία και πενταετία αντίστοιχα, κυρίως λόγω τραυματισμών, κατέκτησαν αμφότεροι από δύο τίτλους Γκραν Σλαμ (Ρολάν Γκαρός και US Open για τον Ισπανό, Αυστραλιανό Όπεν και Γουίμπλεντον για τον Ελβετό).
Οι περισσότεροι φίλοι του american football χαρακτήρισαν το Super Bowl LI ως τον κορυφαίο τελικό στην ιστορία του NFL. Και όχι άδικα. Οι New England Patriots πραγματοποίησαν τη μεγαλύτερη ανατροπή στην ιστορία του πρωταθλήματος, παίρνοντας τη νίκη με 34-28 επί των Atlanta Falcons στην παράταση και κατέκτησαν για πέμπτη φορά στην ιστορία τους τον τίτλο.
Η αλήθεια είναι όλα δεν ξεκίνησαν τόσο σοβαρά. Ο Floyd Mayweather βλέποντας τη δημοφιλία του Conor McGregor να εκτοξεύεται άρχισε το παιχνίδι στα media για να διεξαχθεί μεταξύ τους αγώνας. Αυτό το παιχνίδι της “πρόκλησης” κράτησε περίπου μισό χρόνο και τελικά, έπειτα από διαπραγματεύσεις πολλών εκατομμυρίων, οι δύο πλευρές τα βρήκαν για να γίνει το ματς ανάμεσά τους στις 26 Αυγούστου του 2017.
Το 2017 ήταν μία σημαντική χρονιά για τον Λιούις Χάμιλτον, που αν στράβωνε, θα μπορούσε να παίξει κομβικό ρόλο στο μέλλον του στη Formula 1. Προερχόταν από ήττα από τον Νίκο Ρόσμπεργκ, χωρίς μάλιστα να έχει την δυνατότητα να πάρει το αίμα του πίσω, αφού ο Γερμανός αποσύρθηκε από την ενεργό δράση.
To 2017 αποτελεί χρονιά-ορόσημο στην ιστορία του στίβου, αφού ολοκλήρωσε την σπουδαία καριέρα του ο κορυφαίος σπρίντερ όλων των εποχών. Ο Γιουσέιν Μπολτ, κάτοχος του παγκοσμίου ρεκόρ στα 100μ. με 9.58 και στα 200μ. με 19.19 έδωσε τις τελευταίες παραστάσεις του στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του Λονδίνου τον περασμένο Αύγουστο. Ωστόσο, ο (υπερ)αθλητής που έδωσε ξανά λάμψη στον στίβο, σε μία περίοδο που είχε περιέλθει σε ανυποληψία, δεν τελείωσε όπως ο ίδιος, αλλά κι οι φίλοι του αθλητισμού, θα επιθυμούσαν.
Εκτός απ’ τον Γουσέιν Μπολτ, “αντίο” στα κουλουάρ είπε ακόμη μία σπουδαία προσωπικότητα του στίβου. Ο χρυσός Ολυμπιονίκης των μεσαίων αποστάσεων, Μο Φαρα ήθελε να αποχαιρετήσει τους Βρετανούς με ένα ακόμα νταμπλ στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του Λονδίνου. Τα πράγματα ξεκίνησαν ιδανικά για εκείνο αφού στην πρώτη κούρσα της διοργάνωσης, στα 10.000 μέτρα υπερασπίστηκε το χρυσό μετάλλιο που είχε κατακτήσει πριν από δύο χρόνια στο Πεκίνο, τερματίζοντας σε χρόνο 26:49.51, τον καλύτερο για το 2017.
Δεν ήταν λίγοι οι παγκόσμιας κλάσης ποδοσφαιριστές που τερμάτισαν την ποδοσφαιρική τους καριέρα μέσα στο 2017. Χωρίς αμφιβολία, η πιο ηχηρή αποχώρηση από την ενεργό δράση ήταν αυτή του Φραντσέσκο Τότι. Ο “καπιτάνο” της Ρόμα, έπειτα από 619 συμμετοχές και 250 γκολ στη Serie A αποχαιρέτησε το ποδόσφαιρο επίσημα στις 17 Ιουλίου, ενώ στο τελευταίο ματς του πρωταθλήματος κόντρα στην Τζένοα δεν είχε κλάψει μόνο ο Κώστας Μανωλάς, είχαν κλάψει και οι πέτρες!
Ο χρόνος είναι αμείλικτος για όλους. Κι αυτό αποδείχθηκε το 2017, όπου αρκετοί παίκτες αποφάσισαν να κρεμάσουν τα παπούτσια τους. Άλλοι το έκαναν λόγω ηλικίας (Πάμπλο Πριχιόνι, Πιτ Μάικλ Μάσιμο Μπουλέρι, Ματέο Σοράνια, Πρίμοζ Μπρέζετς, Ρομπέρτας Γιαβτόκας στην Ευρώπη, Πολ Πιτς και Ντέιβιντ Λι στο ΝΒΑ), άλλοι λόγω τραυματισμών (Μαρτίνας Πότσιους, Ντεβιν Σμιθ, Ντούσκο Σαβάνοβιτς, Τζόναθαν Ζαν). Υπάρχουν όμως δύο περιπτώσεις στο άκουσμα των οποίων η νοσταλγία ήταν μεγαλύτερη: Σε αυτές του Πολ Πιρς και του Πάμπλο Πριχιόνι.
Διαβάστε περισσότερα : sport24.gr
Ακολουθήστε το tameteora.gr στο Google News!