H Ρεάλ Μαδρίτης κατέκτησε το final four της Euroleague κερδίζοντας στον μεγάλο τελικό της διοργάνωσης την Φενερμπαχτσέ με 85-80.
Πριν καν ξεκινήσει η σεζόν, έμαθε να ζει με τα προβλήματά της. Έχασε τον ηγέτη της, Σέρχιο Γιουλ, στα μέσα του Αυγούστου κι εν συνεχεία είδε όλα τα αστέρια της να τραυματίζονται για πιο μικρά ή πιο μεγάλα χρονικά διαστήματα. Κατέληξε στην 5η θέση της regular season, κατάφερε να αποκλείσει όμως τον Παναθηναϊκό με μειονέκτημα έδρας. Πήγε στο Βελιγράδι παίζοντας κόντρα στο «κολασμένο» κοινό της Φενέρμπαχτσε. Κι όμως, η Ρεάλ ξεπέρασε κάθε εμπόδιο που της τέθηκε στη διαδρομή μέχρι το τέλος και κατέκτησε το 10ο ευρωπαϊκό τρόπαιο της ιστορίας της και 2ο με τον Πάμπλο Λάσο στο τιμόνι της.
Στον μεγάλο τελικό, βρήκε απέναντί της την ομάδα του σπουδαίου πολυνική Ζέλικο Ομπράντοβιτς και είδε τον Νικολό Μέλι να κάνει ματς καριέρας. Ωστόσο, είχε απάντηση σε κάθε πρόβλημα που της έβαλαν οι αντίπαλοί της δείχνοντας πως η δουλειά του Λάσο είναι εξαιρετική, ακόμη κι αν έχει αμφισβητηθεί πολλάκις. Ο Ντόντσιτς ήταν σταθερά «παρών», ο Κοζέρ μίλησε στα κρίσιμα και η άμυνά της ήταν σταθερά «ατσάλινη» για τα δεδομένα της οδηγώντας την στην σπουδαία επιτυχία. Φωνάζει η Φενέρ για φάουλ του Τόμπκινς στο καθοριστικό επιθετικό ριμπάουντ που πήρε λίγο πριν το τέλος.
Ο Λάσο, με το ξεκίνημα, επιστράτευσε τρία γκαρντ (Ντόντσιτς, Καμπάτσο, Κοζέρ) για «ασφάλεια κατοχών» απέναντι στο ψηλό σχήμα της Φενέρμπαχτσε. Πρώτο στοιχείο του αγώνα ήταν τα δύο γρήγορα φάουλ του Βέσελι, αλλά ο Ντουβερίογλου ήταν X-factor με συνεχόμενες επιθετικές λύσεις για το 9-13 στο 6′. Οι Μαδριλένοι όμως βρήκαν τρίποντα κατά σειρά από Κοζέρ, Ρούντι και Γιουλ για το προσπέρασμα (18-15). O Σλούκας έδωσε μία ανάσα στη Φενέρ, αλλά νέα «βόμβα» διά χειρός Ράντολφ διαμόρφωσε το 21-17 του πρώτου δεκαλέπτου.
Με κεκτημένη ταχύτητα και αποτελεσματικό Ρούντι εμφανίστηκε στη δεύτερη περίοδο η Ρεάλ φτάνοντας γρήγορα στο +7 (27-20, στο 13′). Το «Italian job» με τον Μέλι (11π.), όμως, εφαρμόστηκε άψογα για την Φενέρ που αντέδρασε και μείωσε άμεσα (31-30, στο 16′). Οι Μαδριλένοι «κόλλησαν» εκ νέου στην άμυνα αλλαγών των Τούρκων που είχαν… Σλούκα και πέρασαν μπροστά με 35-37, ενώ το ημίχρονο έληξε με 38-40 έπειτα από τρίποντα του Κάρολ και του Έλληνα γκαρντ.
Ο Κοζέρ έβαλε την «σπίθα» για το δυναμικό ξεκίνημα της Ρεάλ στο δεύτερο ημίχρονο (45-40, στο 22′), αλλά ο Μέλι «χτύπησε» ξανά με σερί πόντους για το 47-45. Το ματς… άναψε με συνεχόμενα, εκατέρωθεν καλάθια και τον Ντόντσιτς να πατά φρένο στο transition εκτελώντας για το 55-50. Οι άμυνες έσφιξαν, ως όφειλαν, και το αποτέλεσμα ήταν να ωφεληθεί η ομάδα του Λάσο που είχε σταθερά πρωταγωνιστή τον Κοζέρ για το +8 (63-55) της τρίτης περιόδου.
Με αντίστοιχη ορμή κι αποφασιστικότητα μπήκαν στο τέταρτο δεκάλεπτο οι Μαδριλένοι με την διαφορά να διατηρείται σταθερή (66-58, στο 32′). O Μέλι έδωσε νέα «ανάσα» με τρίποντο, αλλά λίγο αργότερα ο Βέσελι έκανε αχρείαστο, αντιαθλητικό φάουλ που άλλαξε τα δεδομένα αφού οδήγησε σε σουτ του Κάρολ για την πρώτη διψήφια διαφορά (71-61, στο 34′). Και πάλι ο Μέλι ήταν ο παίκτης που κατέβασε ελαφρώς τη διαφορά (74-66, στο 37′), ενώ ο Γιουλ αποβλήθηκε με 5ο φάουλ 2:40 πριν τη λήξη. Ο Ιταλός είχε 1/2 βολές και ο Ντίξον πέτυχε δύσκολο καλάθι για το -5 (74-69). Ο Ταβάρες έμεινε ψύχραιμος από τη γραμμή με 2/2 για το 76-69, ενώ ακολούθησε άστοχο λέι απ του Ουαναμέικερ.
Η Φενέρ έκανε την ύστατη προσπάθεια ανατροπής και μείωσε σε 80-75, ενώ ακολούθησαν 1/2 από τον Κάρολ για το 81-75. Ο Ντίξον έβαλε τρίποντη «βόμβα» για το 81-78, 22″ πριν το τέλος, με τον Κοζέρ να έχει 0/2 βολές στη συνέχεια. Ο Τρέι Τόμπκινς ωστόσο ήταν εκεί για το επιθετικό ριμπάουντ, για το οποίο όμως έκανε φάουλ, και έβαλε καλάθι για το 83-78. Ο Μέλι μείωσε από κοντά για το 83-80, αλλά ο Κοζέρ ήταν ψύχραιμος στη νέα επίσκεψή του στις βολές για το 85-80. Αυτό ήταν και το τελικό σκορ.
Τα δεκάλεπτα: 21-17, 38-40, 63-55, 85-80