Η Ρόμα πίεσε για να προλάβει συγκεκριμένες ημερομηνίες, η Νάπολι τη βόλεψε επισπεύδοντας την αποταμίεση των 36 εκατομμυρίων ευρώ και η μεταγραφή του Κώστα Μανωλά έγινε η πιο δαπανηρή Έλληνα ποδοσφαιριστή στην ιστορία. Παράλληλα δε η 12η του εφετινού καλοκαιριού στην Ευρώπη.
Πάντως η αναζήτηση και η καταγραφή των ποσών ποσά έχουν ξοδευτεί κατά καιρούς για άλλους αμυντικούς, κεντρικούς ή πλάγιους, θα σε κάνει να συμφωνήσεις πως οι “παρτενοπέι” αγόρασαν κοψοχρονιά τον διεθνή στόπερ των “τζιαλορόσι”. Πρόσφατο είναι το παράδειγμα του Άγγλου Άαρον Ουάν-Μπισάκα που έφυγε έναντι 50 εκατ. λιρών για τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ από την Κρίσταλ Πάλας, ενώ μονάχα ο Ολλανδός Βίρτζιλ Φαν Ντάικ κόστισε στη Λίβερπουλ παραπάνω από τα διπλά των όσων ο Αουρέλιο ντε Λαουρέντις προσέφερε στους Ρωμαίους για να “σπάσει” τη ρήτρα του Μανωλά και να συνθέσει το κορυφαίο -ενδεχομένως- δίδυμο στη Serie A παρέα με τον Καλιντού Κουλιμπαλί, συνεκτιμώντας αξία, ποιότητα και προοπτική που από κοινού αθροίζουν.
Ο Φαν Ντάικ είναι ο ένας εκ των δύο, για χάρη του οποίου δαπανήθηκαν τουλάχιστον 80 εκατομμύρια ευρώ. Ο έτερος είναι ο Μαρσεγέζος με τις ισπανικές ρίζες, Λούκας Ερνάντες, για οποίο η Μπάγερν δεν δίστασε να πληρώσει πανάκριβα την Ατλέτικο Μαδρίτης. Κάθε άλλους της λίστας, στην οποία θα βρεις τεράστια ονόματα, σύγχρονα ή παλιότερα, κόστισε λιγότερα από 70 εκατομμύρια. Ο Κώστας Μανωλάς είναι 21ος!
1. Βίρτζιλ Φαν Ντάικ – 84.5 εκατ. ευρώ
Από τη Σαουθάμπτον στη Λίβερπουλ
Οι “άγιοι” πόνταραν στην ανάγκη που είχαν οι “κόκκινοι” για έναν στόπερ κλάσης, δεν μπορείς να πεις πάντως πως ο Ολλανδός δεν άξιζε ή δεν έβγαλε ως τώρα τα λεφτά του.
2. Λούκας Ερνάντες – 80 εκατ. ευρώ
Από την Ατλέτικο Μαδρίτης στην Μπάγερν Μονάχου
Οι Βαυαροί έμαθαν να ψωνίζουν από την Ισπανία και στο πρόσωπο του πολυθεσίτη Γάλλου μπακ βρήκαν έναν ποδοσφαιριστή που μπορεί με ευχέρεια να γίνει στόπερ χάρη στα 182 εκατοστά του ύψους του.
3. Εϊμερίκ Λαπόρτ – 65.2 εκατ. ευρώ
Από την Αθλέτικ Μπιλμπάο στη Μάντσεστερ Σίτι
Ο Πεπ Γκουαρδιόλα δεν επέλεξε τυχαία τον Γάλλο -με τις βασκικές ρίζες- στόπερ. Μετά τον πρώτο χρόνο του στο Μάντσεστερ θα είναι ακόμη πιο ωφέλιμος.
4. Μπενζαμέν Μεντί – 57.5 εκατ. ευρώ
Από τη Μονακό στη Μάντσεστερ Σίτι
Δεν έχει παίξει πολύ την πρώτη διετία του στους “πολίτες”, αλλά δεν αμφισβητείται η ποιότητά του.
5. Κάιλ Γουόκερ – 57 εκατ. ευρώ
Από την Τότεναμ στη Μάντσεστερ Σίτι
Ο 29χρονος μπακ διαθέτει στοιχεία που τον κάνουν χρήσιμο σε κάθε σύνολο. Ο Γκουαρδιόλα δεν χρησιμοποιεί μονάχα κλασάτους αμυντικούς, αλλά και μπακ που κάνουν τη δουλειά.
6. Άαρον Ουάν-Μπισάκα – 55.7 εκατ. ευρώ
Από την Κρίσταλ Πάλας στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ
Είναι πλέον ο “ακριβός” Άγγλος που δεν έχει αγωνιστεί στη μεγάλη εθνική. Οι “κόκκινοι διάβολοι” πήραν το ρίσκο με τον 22χρονο.
7. Τζον Στόουνς – 55.6 εκατ. ευρώ
Από την Έβερτον στη Μάντσεστερ Σίτι
Μετράει ήδη τρεις σεζόν στην ομάδα του Γκουαρδιόλα και είναι ένας εξ’ αυτών που έχουν κερδίσει την εμπιστοσύνη του, καθώς ανήκει στο εκτεταμένο ροτέισον που γίνεται στο κέντρο της άμυνας, ανάλογα με τις ανάγκες.
8. Νταβίντ Λουίζ – 49.5 εκατ. ευρώ
Από την Τσέλσι στην Παρί Σεν Ζερμέν
Είμαι σίγουρος πως και εσείς πολλά τα θεωρείτε τα χρήματα που ξόδεψε το καλοκαίρι του 2016 η Παρί Σεν Ζερμέν. Διότι ο Βραζιλιάνος είναι καλός σε πολλά, αλλά τέλειος σε τίποτα.
9. Φερλάν Μεντί – 48 εκατ. ευρώ
Από τη Λιόν στη Ρεάλ Μαδρίτης
Αν καταφέρει να μπει στα παπούτσια του Μαρσέλο, η “βασίλισσα” έχει να κερδίσει πολλά σε αγωνιστικό επίπεδο.
10. Έντερ Μιλιτάο – 46.8 εκατ. ευρώ
Από την Πόρτο στη Ρεάλ Μαδρίτης
Ο Ζιντάν ευελπιστεί πως στο πρόσωπο του Βραζιλιάνου μπορεί να βρει έναν νέο Πέπε σε βελτιωμένη έκδοση. Διότι εκτός από δυναμικός, είναι και καλός με την μπάλα στα πόδια.
11. Ρίο Φέρντιναντ – 46 εκατ. ευρώ
Από τη Λιντς στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ
To καλοκαίρι του 2002 που άφηνε το “Έλαντ Ρόουντ” για το “Όλντ Τράφορντ”, στα 24 του μόλις, ήξεραν άπαντες πως θα γίνει σπουδαίος και τρανός.
12. Νικολάς Οταμέντι – 44.6 εκατ. ευρώ
Από στη Βαλένθια στη Μάντσεστερ Σίτι
Ο Αργεντινός πήγε στο Μάντσεστερ πριν από τον Γκουαρδιόλα, αλλά εξακολουθεί να παίζει εκεί, απόδειξη της προσαρμοστικότητας του στις εκάστοτε συνθήκες.
13. Τιάγκο Σίλβα – 42 εκατ. ευρώ
Από τη Μίλαν στην Παρί Σεν Ζερμέν
Κορμοστασιά, κλάση, στιλ. Ο Βραζιλιάνος ταιριάζει ακριβώς στο “status quo” της νεόπλουτης Παρί Σεν Ζερμέν.
14. Λιλιάν Τιράμ – 41.5 εκατ. ευρώ
Από την Πάρμα στη Γιουβέντους
Σε μια εποχή που οι αμυντικοί δεν είχαν ανάλογη αξία, ο Γάλλος δεν ήταν καθόλου “φθηνός”, γιατί μπορούσε να προσφέρει σε διαφορετικές συνθήκες κάθε φορά.
15. Σκόντραν Μουστάφι – 41 εκατ. ευρώ
Από τη Βαλένθια στην Άρσεναλ
Ψάχνοντας για έναν ηγέτη στα μετόπισθεν, θα συμφωνείς πως το καλοκαίρι του 2016 οι Λονδρέζοι ξόδεψαν πολλά για τον Γερμανό, πληρώνοντας υπεραξία.
16. Ντάβινσον Σάντσες – 40.8 εκατ. ευρώ
Από τον Άγιαξ στην Τότεναμ
Οι Ολλανδοί ξέρουν να κοστολογούν ακριβά τα περιουσιακά στοιχεία που απέκτησαν με… ψίχουλα, πόσο μάλλον ο Άγιαξ τον Κολομβιανό. Είχε βέβαια να ανταγωνιστεί δύο πολύ καλούς Βέλγους.
17. Ζοάο Κάνσελο – 40.4 εκατ. ευρώ
Από τη Βαλένθια στη Γιουβέντους
Κατά την πρώτη σεζόν του στο Τορίνο ο Πορτογάλος ακραίος προσπάθησε να προσαρμοστεί στις αυξημένες απαιτήσεις. Όχι πως αγωνίστηκε λίγο.
18. Λεάντρο Μπονούτσι – 40 εκατ. ευρώ
Από τη Γιουβέντους στη Μίλαν
Η ημέρα που ο Ιταλός στόπερ έγινε προδότης για τους τιφόζι των “μπιανκονέρι”. Γύρισε βέβαια σύντομα, ζητώντας ταπεινά συγγνώμη.
19. Λουκ Σο – 37.5 εκατ. ευρώ
Από τη Σαουθάμπτον στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ
Αν φαντάζονταν στη Γιουνάιτεντ πως ο Άγγλος αριστερός μπακ θα έβγαζε τόσα προβλήματα, δεν θα έσπρωχναν τόσο χρήμα. Παλεύει πάντως να σταθεί στα πόδια του.
20. Τίλο Κέρερ – 37 εκατ. ευρώ
Από τη Σάλκε στην Παρί Σεν Ζερμέν
Καλύπτει πολλές θέσεις, με αποτέλεσμα η αξία του να ανεβαίνει διαρκώς. Από τα 18 εκατομμύρια χρηματιστηριακής αξίας πέρυσι, η τιμή του διπλασιάστηκε.
21. Κώστας Μανωλάς 36 εκατ. ευρώ
Από τη Ρόμα στη Νάπολι.
Ο Έλληνας στόπερ είναι πλέον ο black jack των στόπερ. Μέχρι να το εκτοπίσει κάποιος.
Ακολουθήστε το tameteora.gr στο Google News!