Το ποδόσφαιρο είναι μέρος της παγκόσμιας οικονομίας και όπως είναι λογικό δεν θα μπορούσε να ξεφύγει από τις τραγικές συνέπειες της πανδημίας με τις απώλειες να είναι τεράστιες για τους συλλόγους. Ειδικά στα κορυφαία πρωταθλήματα της Ευρώπης τα νούμερα της «χασούρας» των ομάδων προκαλούν ίλιγγο με την κατάσταση να έχει μην έχει εκτιμηθεί ακόμα πλήρως. Και αυτό γιατί κανείς δεν μπορεί να προδικάσει τι θα συμβεί τους προσεχείς μήνες σε ό,τι αφορά τον κορονοϊό σε χώρες που στο πρώτο κύμα χτυπήθηκαν ανελέητα, όπως είναι η Ιταλία, η Ισπανία, η Γαλλία και η Αγγλία.
Τραγικά τα πράγματα σε Γαλλία, Ολλανδία και Αγγλία στο πρώτο κύμα
Για να κατανοήσει κανείς το μέγεθος της καταστροφής, αρκεί να ρίξει μία ματιά στους αριθμούς με τρανταχτό παράδειγμα τη Γαλλία. Όταν τον περασμένο Απρίλιο ο πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν αποφάσισε για «λουκέτο» σ’ όλες τις αθλητικές διοργανώσεις λόγω έξαρσης του κορονοϊού στη χώρα, οι ομάδες της πρώτης κατηγορίας, της Ligue 1 όπως λέγεται, έχασαν περίπου 600 εκατ. ευρώ από τα τηλεοπτικά συμβόλαια. Στην Αγγλία το πρωτάθλημα συνεχίστηκε κεκλεισμένων των θυρών και έτσι οι ζημιές για τις ομάδες της Πρέμιερ Λιγκ περιορίστηκαν στα 180 εκατ. ευρώ. Και σίγουρα θα ανακουφίστηκαν και αυτό γιατί αν ο Μπόρις Τζόνσον βάδιζε στα χνάρια του Μακρόν και αποφάσιζε «Λήξις», τότε οι σύλλογοι θα έχαναν από 750 εκατ. από τα τηλεοπτικά συμβόλαια.
Στην Ολλανδία οι ομάδες ακόμα κλαίνε… Έπειτα από την απόφαση της Ομοσπονδίας ) να κατεβάσει οριστικά… ρολά για την αγωνιστική περίοδο 2019/20, μετά την κυβερνητική οδηγία για «λουκέτο» σε όλες τις αθλητικές δραστηριότητες έως την 1η Σεπτεμβρίου, το ποδόσφαιρο της Ολλανδίας μετρά τις «πληγές» του. Η μη ολοκλήρωση των υπολειπόμενων αγωνιστικών της περιόδου 2019-20, καθώς επίσης κι όλοι οι περιορισμοί που υπάρχουν στην εκκίνηση της σεζόν που διανύουμε, σύμφωνα με τον διευθυντή της Πμοσπονδίας Έρικ Γκούντε,έχουν προκαλέσει ζημία περίπου 300 εκατ. ευρώ, ενώ το εκτιμώμενο ποσό που χάνουν οι σύλλογοι ως έσοδο από τις μεταγραφές, υπολογίζεται από 60 έως 100 εκατ. ευρώ.
Απώλειες 4 δισ. ευρώ στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο
Σε πρόσφατη έρευνα που παρουσίασε ο Σύνδεσμος Ευρωπαϊκών συλλόγων, γνωστός ο ECA, οι ευρωπαϊκοί σύλλογοι αναμένεται να χάσουν 4 δισ. ευρώ. Συγκεκριμένα, η περίοδος 2019-20 που έκλεισε όπως-όπως στις περισσότερες από τις 55 ευρωπαϊκές χώρες άφησε πίσω της απώλειες 1,6 δισ. ευρώ, ενώ τη σεζόν 2020-21 ο κορονοϊός αναμένεται να στερήσει περί τα 2,4 δισ. ευρώ από τους συλλόγους στη Γηραιά Ήπειρο. Τα ποσά αυτά δεν περιλαμβάνουν κέρδη από μεταγραφές, αλλά τα τακτικά έσοδα των συλλόγων.
«Τα στοιχεία καταδεικνύουν ότι ο οικονομικός αντίκτυπος του κορωνοϊού στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο αποτελεί ήδη σεισμική δόνηση,» δήλωσε ο γενικός διευθυντής του συνδέσμου, Τσάρλι Μάρσαλ.
«Οι οικονομικές συνέπειες δε σταματούν όταν επαναρχίζει το παιχνίδι,» είπε ο κ. Μάρσαλ, «αντιθέτως θα συνεχισθούν και την επόμενη σεζόν, και πρέπει να λάβουμε μέτρα για να έχουμε μια πιο βιώσιμη ποδοσφαιρική αγορά μακροπρόθεσμα,» πρόσθεσε.
Και αυτά τη στιγμή που ο πρόεδρος της FIFA, Τζιάνι Ινφαντίνο σε συνέντευξή Τύπου που είχε παραχωρήσει στη Ρώμη τον περασμένο Σεπτέμβριο ήταν ακόμη πιο απαισιόδοξος. «Ως FIFA ανησυχούμε για τους συλλόγους παγκοσμίως. Οι οικονομικές επιπτώσεις στο ποδόσφαιρο θα είναι τεράστιες, ίσως περισσότερο και από τα 4 δισεκατομμύρια που αντιστοιχούν στην Ευρώπη», είπε χαρακτηριστικά ο Ινφαντίνο.
Άλλη έρευνα κάνει λόγο και για απώλειες έξι δισεκατομμυρίων
Την περασμένη Κυριακή, όμως, υπήρξε νέα έρευνα που έκανε τον ποδοσφαιρικό κόσμο να «παγώσει» ακόμη περισσότερο. Συγκεκριμένα, η ανάλυση της PricewaterhouseCoopers (PwC) δείχνει πως η πρώτη πρόβλεψη έπεσε έξω κατά πολύ, με τις ομάδες να κινδυνεύουν να χάσουν τουλάχιστον έξι δισεκατομμύρια ευρώ σε κέρδη.
Η ανάλυση αυτή δημοσιεύθηκε στην ετήσια αναφορά της ECA για το 2019/20, με τον Πρόεδρο της ECA, Τσάρλι Μάρσαλ, να μιλά για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μεγάλες ευρωπαϊκές ομάδες και να παραδέχεται πως η αρχική πρόβλεψη τους ήταν πολύ αισιόδοξη.
Ο κορονοϊός φέρνει μειώσεις εσόδων 4% για τις ομάδες του Champions League και του Europa League
Ο κορονοϊός έπληξε και στα έσοδα των ομάδων του Champions League. Σύμφωνα με δημοσίευμα των Times του Λονδίνου στα μέσα Οκτώβρη, η UEFA έχει αποφασίσει να μοιραστεί με τις ομάδες που συμμετέχουν στις διοργανώσεις της, τις απώλειες εσόδων που έχει εξαιτίας του κορονοϊού και θα το κάνει σε βάθος πενταετίας.
Οι απώλειες της υπολογίζονται περίπου στα 600 εκατ. ευρώ κι αυτή τη χασούρα η UEFA σκοπεύει να τη μοιραστεί εν μέρει και με τις ομάδες που συμμετέχουν στις διοργανώσεις της. Ωστόσο, για να βοηθήσει κάπως τα clubs που αγωνίζονται στο Champions και το Europa League, η μείωση θα είναι σταδιακή και σε βάθος πενταετίας, με την ετήσια απώλεια εσόδων για τις ομάδες να είναι στο 4% των τωρινών κερδών τους.
Χαρακτηριστικά παραδείγματα ομάδων με τεράστιες απώλειες
Η Μπαρτσελόνα ανακοίνωσε πριν λίγες ημέρες ζημίες-ρεκόρ 97 εκατ. ευρώ για την προηγούμενη οικονομική χρήση, με την πτώση των εσόδων να φτάνει το 14%. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του συλλόγου, η επίπτωση της πανδημίας στα φετινά οικονομικά αποτελέσματα αναμένεται ακόμη δυσμενέστερη, αφού θα επηρεαστεί η χρονιά στο σύνολό της και όχι μόνο το τελευταίο κομμάτι, όπως συνέβη πέρυσι.
Ο κορονοϊός έχει επηρεάσει οικονομικά και ποδοσφαιρικές ομάδες, όπως η Ρεάλ Μαδρίτης, η οποία βιώνει ζημιά ύψους 100.000 ευρώ τη μέρα. Η οικονομική ζημιά απορρέει από χαμένα έσοδα από τα εισιτήρια για την περιήγηση φιλάθλων και τουριστών στο «Σαντιάγκο Μπερναμπέου», αλλά και από τις απώλειες από τις πωλήσεις της μπουτίκ των Μαδριλένων.
Ο κορονοϊός άφησε το οικονομικό του σημάδι σε όλες τις ομάδες παγκοσμίως. Το ίδιο συνέβη και στην Bundesliga, παρόλο που κατάφερε να ολοκληρωθεί. Η Ντόρτμουντ ανακοίνωσε ότι ο COVID-19 προξένησε μεγάλα προβλήματα και αναμένεται να υπάρξει ζημιά ύψους 45.000.000 ευρώ τη σεζόν 2019/2020.
Τα κεκλεισμένων των θυρών παιχνίδια προκάλεσαν προβλήματα στις γερμανικές ομάδες. Συγκεκριμένα οι Βεστφαλοί, οι οποίοι διαθέτουν ένα από τα μεγαλύτερα γήπεδα στην Bundesliga, έχασαν ένα ποσό που φτάνει τα 15.000.000 ευρώ. Οι εργασίες του ταξιδιωτικού γραφείου που διαθέτει η Ντόρτμουντ, όπως και η πώληση των εισιτηρίων, πάγωσαν. Επιπλέον, τα έσοδα από διαφημιστικές συμφωνίες μειώθηκαν, ενώ την κατάσταση έκανε ακόμη χειρότερη η παγκόσμια ποδοσφαιρική αγορά, η οποία έμεινε στάσιμη την περίοδο της καραντίνας.
Με απώλειες 25,5 εκατ. ευρώ έκλεισε το προηγούμενο οικονομικό έτος για τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, ως συνέπεια της τρίμηνης αναστολής λόγω της πανδημίας.
Οι απώλειες εσόδων από εισιτήρια και λοιπές υπηρεσίες τις ημέρες των αγώνων, αλλά και από το μουσείο του συλλόγου, μαζί με το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους προκάλεσαν ζημίες 25.5 εκατ. ευρώ. Τα πράγματα θα μπορούσαν να ήταν χειρότερα για τη Γιουνάιτεντ, ωστόσο η ζημία μετριάστηκε κάπως λόγω του χαμηλότερου κόστους διεξαγωγής αγώνων και τη μείωση των εξόδων μετακίνησης.
«Μαύρη τρύπα» στο ταμείο της Γιουβέντους αποκάλυψε η ετήσια συνέλευση των μετόχων της εταιρείας, η οποία πραγματοποιήθηκε σήμερα (15/10) υπό την προεδρία του Αντρέα Ανιέλι. Συγκεκριμένα η συνέλευση ενέκρινε τις οικονομικές καταστάσεις της 30ής Ιουνίου 2020, σύμφωνα με τις οποίες υπάρχει σοβαρή ζημία που ανέρχεται στο ύψος των 89,7 εκατομμυρίων ευρώ. Οι παραπάνω απώλειες αφορούν την περίοδο 2019-20 και εμφανίζονται αυξημένες κατά 125% περίπου συγκρινόμενες με την αμέσως προηγούμενη χρονιά (2018-19), η οποία είχε κλείσει με αρνητικό οικονομικό αποτέλεσμα 39,9 εκατομμυρίων ευρώ.
Η πανδημία του κορονοϊού έχει προκαλέσει τεράστια οικονομική ζημία στο διεθνές ποδόσφαιρο. Και απ΄ αυτόν τον κανόνα, δεν εξαιρούνται ούτε οι μεγάλοι ευρωπαϊκοί σύλλογοι, τα οικονομικά «μεγαθήρια» της «γηραιάς ηπείρου», όπως η Ρόμα.
Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η «Calcio Finanzia», κατόπιν σχετικού αιτήματος της «Consob», οι «τζιαλορόσι» παρείχαν προκαταρκτικές πληροφορίες για τα οικονομικά αποτελέσματα της εταιρείας και του ομίλου από τις 30 Ιουνίου 2020.
Σύμφωνα με τους συγκεκριμένους υπολογισμούς, οι ζημίες για το οικονομικό έτος 2019-2020 εκτιμώνται σε 204 εκατομμύρια ευρώ και το ενοποιημένο κεφάλαιο στις 30 Ιουνίου 2020 εκτιμάται ότι είναι αρνητικό στα 242,5 εκατομμύρια € , δηλαδή παρουσιάζει απώλειες, ύψους 115 εκατομμυρίων ευρώ σε σύγκριση με τον Ιούνιο του 2019.
Ζημιές 14 δισεκατομμυρίων βλέπει η FIFA
Η πανδημία είναι πολύ πιθανό να κοστίσει 14 δισ. δολάρια φέτος στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο, περίπου δηλαδή να χάσει το 1/3 της αξίας του, όπως τόνισε αξιωματούχος της FIFA.
O Όλι Ρεν, που είναι επικεφαλής της επιτροπής για τις επιπτώσεις της πανδημίας, είπε ότι η Συνομοσπονδία, μαζί με οικονομικούς συμβούλους, είχε εκτιμήσει ότι όσον αφορά στους συλλόγους οι απώλειες θα είναι 40 με 45 δισ. δολάρια.
Τα 14 δισεκατομμύρια δολάρια προκύπτουν βάσει των τωρινών δεδομένων και του restart που έχει γίνει, όμως θα ήταν τελείως άλλη η εικόνα αν δεν υπήρχε το τρίμηνο lockdown.
«Το ποδόσφαιρο χτυπήθηκε πολύ από την πανδημία κι έχει δημιουργήσει μεγάλα προβλήματα, με τις ομάδες να αντιμετωπίζουν σοβαρές δυσκολίες. Επίσης, ανησυχώ πολύ για τις ποδοσφαιρικές ακαδημίες και τους συλλόγους στις χαμηλές κατηγορίες» είπε ο άλλοτε Ευρωπαίος Επίτροπος και νυν επικεφαλής της Τράπεζας της Φινλανδίας.
Ο Ρεν τόνισε πως το ποδόσφαιρο έχει σοβαρά προβλήματα στη Νότια Αμερική, ενώ εξίσου ανησυχητική είναι η κατάσταση σε Ασία και Αφρική.
Η FIFA έχει διαθέσει κονδύλι ενίσχυσης 1,5 δισ. δολαρίων για να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες από την πανδημία και ήδη οι 150 από τις 211 Ομοσπονδίες έχουν ζητήσει οικονομική βοήθεια.