Με κόσμο στις εξέδρες του Γουέμπλεϊ θα διεξαχθεί φέτος ο τελικός του Κυπέλλου Αγγλίας, καθώς ο συγκεκριμένος αγώνας συμπεριλαμβάνεται στις διοργανώσεις – «πιλότους» για την πιθανή επιστροφή μεγάλου αριθμού φιλάθλων το καλοκαίρι στα βρετανικά γήπεδα.
Η κυβέρνηση της χώρας κατέστρωσε τον Φεβρουάριο ένα σχέδιο τεσσάρων σταδίων για τη χαλάρωση των περιορισμών που επιβλήθηκαν στο πλαίσιο του lockdown λόγω κορονοϊού. Οι εκδηλώσεις-«πιλότοι», στις οποίες περιλαμβάνεται μεταξύ άλλων και το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα σνούκερ στο Θέατρο Κρούσιμπλ του Σέφιλντ, εντάσσονται στο Πρόγραμμα Έρευνας Εκδηλώσεων (ERP).
Αυτές θα προσφέρουν πολύτιμες πληροφορίες για τις κυβερνητικές αποφάσεις στο στάδιο 4, το οποίο δεν θα αρχίσει νωρίτερα από τις 21 Ιουνίου, όταν εκφράζεται η ελπίδα ότι οι περιορισμοί στις κοινωνικές επαφές και στις μεγάλες εκδηλώσεις θα μπορούν να αρθούν. Το Λονδίνο, το Λίβερπουλ και το Σέφιλντ είναι οι πόλεις που θα πάρουν μέρος στο πιλοτικό πρόγραμμα, με τεστ σε ένα μεγάλο εύρος αθλητικών και πολιτιστικών χώρων.
Οι αποφάσεις για τον επιτρεπόμενο αριθμό θεατών δεν έχουν ληφθεί ακόμη, αλλά ο τελικός του Κυπέλλου Αγγλίας θα μπορούσε να φιλοξενήσει περισσότερους από 10.000, στους οποίους αναμένεται να επιτρέπεται η είσοδος σε μεγάλους εξωτερικούς χώρους από τις 17 Μαΐου, βάσει του σταδίου 3.
Από τον ερχόμενο Απρίλιο, νυχτερινά κέντρα στη χώρα θα αρχίσουν να δοκιμάζουν ασφαλείς στρατηγικές επαναλειτουργίας, στο πλαίσιο του κυβερνητικού σχεδίου για τη χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων με χρονικό ορίζοντα το ερχόμενο καλοκαίρι.
Το «ερευνητικό πρόγραμμα εκδηλώσεων» θα καλεί εθελοντές σε νυχτερινά κέντρα, συναυλίες, θέατρα και γήπεδα και, σύμφωνα με τους Times, η δοκιμή θα περιλαμβάνει δέκα πιλοτικά γεγονότα, βοηθώντας στον καθορισμό των προτύπων ελέγχων και ασφάλειας που θα πρέπει να εφαρμοστούν, ώστε να ανοίξει ξανά η βιομηχανία της διασκέδασης.
Μεταξύ των μέτρων που θα δοκιμαστούν θα είναι ένα σύστημα επαλήθευσης κατά την άφιξη στις όποιες εκδηλώσεις, ο εξαερισμός στους χώρους και η είσοδος σε «δόσεις». Τον περασμένο Νοέμβριο, η Ένωση για τις Επιχειρήσεις της Νυχτερινής Ζώνης (The Night Time Industries Association -NTIA) του Ηνωμένου Βασιλείου κατηγόρησε την κυβέρνηση πως απέτυχε να αναγνωρίσει τον καταστροφικό αντίκτυπο των στρατηγικών της στον κλάδο.
Στη Γερμανία, σε ένα παρόμοιο πείραμα, ερευνητές εξέτασαν τη διασπορά του κορωνοϊού σε τρεις συναυλίες τον Αύγουστο, καταλήγοντας στο συμπέρασμα πως ο κίνδυνος εξάπλωσης του ιού σε χώρους που τηρούνται αυστηρά πρωτόκολλα είναι «από χαμηλός έως πολύ χαμηλός».