Το βόλεϊ σαν άθλημα έχει μπει για τα καλά στην αθλητική ζωή της πόλης με την λειτουργία του γυναικείου τμήματος του ΑΟ Καλαμπάκας.
Η προσπάθεια αυτή ξεκίνησε από τη γυμνάστρια Βούλα Μάστορα και συνεχίζεται από τον γυμναστή Γιώργο Τσικέλη, ο οποίος είναι ο σημερινός προπονητής του γυναικείου τμήματος του ΑΟ Καλαμπάκας. Ένα τμήμα που διαθέτει στις τάξεις του πάνω από 80 κορίτσια και λειτουργεί πλέον συστηματικά.
Στη συνέντευξη που ακολουθεί ο Γιώργος Τσικέλης μας μιλά για το πολύ όμορφο αυτό άθλημα και πόσο ταιριάζει στις γυναίκες, όπως επίσης για τη λειτουργία του τμήματος, αλλά και τις φιλοδοξίες που υπάρχουν.
Η συνέντευξη
Πώς ξεκίνησε να λειτουργεί το γυναικείο τμήμα βόλεϊ και πώς ξεκίνησε η ενασχόλησή σας με την ομάδα του ΑΟΚ, κύριε Τσικέλη;
Το τμήμα γυναικείου βόλεϊ το είχε ιδρύσει η κ. Βούλα Μάστορα και λειτούργησε για 2-3 χρόνια.
Το 2006-2007 είχα κατεβάσει σχολική ομάδα βόλεϊ κοριτσιών στο 2ο Γυμνάσιο και φτάσαμε ως τα ημιτελικά του πρωταθλήματος. Την επόμενη χρονιά η κ. Μάστορα σταμάτησε και ουσιαστικά από εκεί και πέρα η δουλειά που είχε ξεκινήσει συνεχίστηκε από εμένα.
Όλα αυτά τα χρόνια λειτουργίας του τμήματος πώς θα τα περιγράφατε;
Αγωνιστικά τα πάμε πολύ καλά σε όλα τα πρωταθλήματα που συμμετέχουμε. Τόσο στις Νεανίδες, Παγκορασίδες Α΄ και Β΄ όσο και στις Κορασίδες τερματίζουμε πάντα πάνω από τη μέση της βαθμολογίας και πολλές φορές στις τρεις πρώτες θέσεις.
Από προσέλευση και συμμετοχή των κοριτσιών, δεδομένου του πληθυσμού της πόλης, πάμε επίσης πολύ καλά. Αυτή τη στιγμή έχουμε στο τμήμα μας πάνω από 80 κοριτσάκια και η μεγάλη μας φιλοδοξία είναι να γίνουν πολλά περισσότερα.
Ποιά είναι η μεγαλύτερη επιτυχία σας ως προπονητής της ομάδας;
Η μεγαλύτερη επιτυχία για μένα είναι να έχει μεγάλο αριθμό κοριτσιών η ακαδημία βόλεϊ και να διαπαιδαγωγούνται σωστά και σύμφωνα με το αθλητικό ιδεώδες.
Η ανταπόκριση που έχετε βρει από τα κορίτσια της πόλης, όσον αφορά στο άθλημα του βόλεϊ, σας ικανοποιεί;
Η ανταπόκριση είναι ιδιαίτερα ικανοποιητική όχι μόνο στην προσέλευση και συμμετοχή, αλλά και στη προσπάθεια που γίνεται. Μπορώ να πω ότι ακόμα είναι και συνεργάτες. Μέχρι και για χορηγούς ψάχνουν πολλές φορές, πάντα με δικιά τους πρωτοβουλία.
Ειδικά τα πρώτα χρόνια μαζί με τα κορίτσια καταφέραμε και χτίσαμε όλο αυτό το οικοδόμημα.
Θεωρείτε πως το βόλεϊ ταριάζει στα κορίτσια και γενικά στις γυναίκες;
Το γυναικείο βόλεϊ είναι ο βασιληάς του γυναικείου αθλητισμού στα ομαδικά αθλήματα, διότι δεν υπάρχει σωματική επαφή και ταιριάζει στη φύση και στην ιδιοσυγκρασία της γυναίκας. Αυτό άλλωστε αποδεικνύεται κι από τον μεγάλο αριθμό σωματείων βόλεϊ γυναικών.
Πώς βλέπετε το μέλλον του αθλήματος στην πόλη γενικότερα;
Προσδοκούμε στο μέλλον το επίπεδο του βόλεϊ να ανέβει ακόμα περισσότερο. Αυτό μπορεί να γίνει όταν επιστρέψουν κάποια κορίστια και πάλι στην πόλη μας, αφού τελειώσουν τις σπουδές τους. Σημειώνω πως τώρα αγωνίζονται σε συλλόγους των πόλεων όπου σπουδάζουν.
Το άθλημα του βόλεϊ τι μπορεί να προσφέρει σ’ ένα κοριτσάκι που θα ενδιαφερθεί να ασχοληθεί μ’ αυτό;
Το βόλεϊ είναι ένα άθλημα, το οποίο προσφέρει γενικά σε όσους ασχοληθούν ενεργά πολλά πράγματα, όπως: βοηθάει στην ορθοσωματική ανάπτυξη του παιδιού, καλλιεργεί τις ψυχικές ικανότητες του παιδιού: επιμονή, υπομονή, αγωνιστικότητα, ομαδικό πνεύμα, θέληση, πειθαρχία, αυτοσυγκέντρωση, αυτοπειθαρχία και αυτοπεποίθηση. Μαθαίνει να πειθαρχεί και να συμπεριφέρεται μέσα στο σύνολο και να έχει σωστή αντιμετώπιση τόσο στις νίκες όσο και στις ήττες.
Ποιοι άλλοι συμμετέχουν σε όλο αυτό το εγχείρημα της ακαδημίας τού βόλεϊ;
Φυσικά και θα ήθελα να τους αναφέρω, όπως επίσης να ευχαριστήσω τον πρόεδρο του τμήματος βόλεϊ, Αντώνη Ζάρα, και τη διοίκηση που είναι πάντα κοντά μας, τους γονείς των παιδιών, οι οποίοι συμπαρίστανται στην προσπάθεια που κάνουμε καθώς, και τη συνάδελφο προπονήτρια των μικρών τμημάτων της ακαδημίας, Λένα Δήμου ,για την πολύ καλή δουλειά που κάνει.