Το Κέντρο Πολιτισμού και Ανάπτυξης AVANTGARDE σε συνεργασία με τον Δήμο Τρικκαίων διοργανώνει στα πλαίσια του Έτους Ρωσικής Λογοτεχνίας συνάντηση του ελληνικού κοινού με τον Ρώσο ποιητή και συγγραφέα Μιχαήλ Ταρκόφσκι.
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 25/4/2015 και ώρα 7.00′ μ.μ. στην αίθουσα του Επιμελητηρίου Τρικάλων.
Θα προβληθεί το αυτοβιογραφικό ντοκιμαντέρ του Μιχαήλ Ταρκόφσκι «Παγωμένος Χρόνος».
Λίγα λόγια για τον Μιχαήλ Ταρκόφσκι
Ο Μιχαήλ Ταρκόφσκι γεννήθηκε στη Μόσχα το 1958, στην οικογένεια του σκηνοθέτη του κινηματογράφου Αλεξάντρ Γκορντόν και της συγγραφέα Μαρίνα Ταρκόφσκαγια, κόρης του τελευταίου ποιητή του Αργυρού αιώνα της Ρωσικής ποίησης, Αρσένι Ταρκόφσκι, και αδερφής του σκηνοθέτη Αντρέι Ταρκόφσκι.
Ολοκλήρωσε τις σπουδές του στη Σχολή Βιολογίας και Γεωγραφίας του Παιδαγωγικού Πανεπιστημίου της Μόσχας, και σχεδόν αμέσως, το 1981, εγκαταστάθηκε στην Ανατολική Σιβηρία, όπου στην αρχή εργαζόταν ως ζωολόγος στον τοπικό Βιολογικό Σταθμό και από το 1986 – ως επαγγελματίας κυνηγός.
Η επιλογή του τόπου, αλλά και του τρόπου ζωής, δεν ήταν ούτε τυχαία, ούτε εξαναγκαστική: δεν υπήρχε αμφιβολία, ότι για έναν Ταρκόφσκι οι πόρτες στην ρωσική πρωτεύουσα ήταν πάντα ανοιχτές, ειδικά για έναν Ταρκόφσκι, συνεχιστή της διάσημης καλλιτεχνικής «δυναστείας».
Στην απόφαση αυτή τον κύριο ρόλο έπαιξε η γιαγιά του Μιχαήλ, η οποία τον μύησε στη μεγάλη ρωσική λογοτεχνία και του έδειξε την απερανατοσύνη και το βάθος του ρωσικού κόσμου.
Ο Μιχαήλ ήταν ο δεύτερος Ταρκόφσκι, που επέλεξε ως εφαλτήριο τη Σιβηρία. Με την προτροπή της μητέρας του, στη δεκαετία του ΄60 σ΄αυτά τα μέρη εφυγε να εργαστεί ως απλός εργάτης στη γεωλογική αποστολή ο Αντρέι Ταρκόφσκι, ο οποίος, επιστρέφοντας στη Μόσχα, έδωσε εξετάσεις στη Σχολή Κινηματογράφο και ως εισαγωγική εργασία παρουσίασε την ταινία του «Συγκέντρωση» για τη ζωή του σιβηρικού δάσους, της τάιγκα.
Η απόφαση του Μιχαήλ όμως να μείνει στη Σιβηρία, στην τάιγκα ήταν αμετάκλητη.
Ζώντας εκεί, έχει ολοκληρώσει τις σπουδές δι’ αλληλογραφίας στο Λογοτεχνικό Ινστιτούτο Γκόρκι, απόφοιτοι του οποίου υπήρξαν κάποτε ο Μήτσος Αλεξανδρόπουλος, ο Αλέξης Πάρνης και άλλοι σπουδαιοι έλληνες λογοτέχνες-πολιτικοί πρόσφυγες. Παράλληλα ο Μιχαήλ Ταρκόφσκι συνέχισε να γράφει ποίηση και πεζογραφία.
Το έργο του είναι ευρέως γνωστό στους ρωσόφωνους αναγνώστες από τις δημοσιεύσεις στα μεγαλύτερα λογοτεχνικά περιοδικά, από τα βιβλία, που βγήκαν στις Εκδόσεις της Μόσχας και της Σιβηρίας, από τα 3 λογοτεχνικά βραβεία, που έχει κερδίσει, μεταξύ των οποίων, το 2010– το λογοτεχνικό βραβειο «Γιάσναγια Πολιάνα» στην κατηγορία «ο 21ος αιώνας».
Ο Μιχαήλ Ταρκόφσκι έχει εκδόσει έναν τόμο ποιημάτων και 5 βιβλία, μυθιστορήματα και διηγήματα, είναι μέλος της Εταιρείας Συγγραφέων της Ρωσικής Ομοσπονδίας.
Στις 6 Μαρτίου του 2015, στα πλαίσια του Έτους Λογοτεχνίας, ο Μιχαήλ Ταρκόφσκι ξεκίνησε στο Κρατικό Πανεπιστήμιο του Αλτάι έναν κύκλο διαλέξεων για τη ρωσική λογοτεχνία, που απευθύνονται όχι μόνο στους φοιτητές, αλλά και στους συγγραφείς και ποιητές.
Ακολουθήστε το tameteora.gr στο Google News!