Για ορισμένες και όπου χρειάζεται αλλαγές, έκανε λόγο ο Υφυπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Γιάννης Μπαλάφας, σε συνέντευξη που παραχώρησε, σήμερα, στον ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο» Πάτρας 107,7 αναφερόμενος στο έργο της Επιτροπής, που έχει συσταθεί στο ΥΠ.ΕΣ., με αντικείμενο την προετοιμασία του Νέου «Καλλικράτη».
«Θα προσπαθήσουμε να υπάρχουν Δήμοι ισχυροί και αποτελεσματικοί, και Δήμοι που θα εξασφαλίζουν το στοιχείο της εγγύτητας που είναι σύμφυτο με την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Σε μεγάλο βαθμό στην σημερινή διάρθρωση αυτό καλύπτεται, όπου δεν καλύπτεται θα προσπαθήσουμε σε συνεννόηση με τους ενδιαφερόμενους να προχωρήσουμε σε ορισμένες και όπου χρειάζεται, αλλαγές», τόνισε.
Ειδικότερα, για το πρόγραμμα «Καλλικράτης», ο Υφ.Υπ.Εσ.Δ.Α., Γ. Μπαλάφας, είπε:
“Το πρόγραμμα «Καλλικράτης», δηλαδή το πώς ρυθμίζονται τα ζητήματα στην Αυτοδιοίκηση, είναι ένας νόμος του 2010, που έλυσε θετικά ορισμένα θέματα, αλλά όπως απέδειξε η εξαετία που πέρασε, έχει πολλά αρνητικά και έχουμε μπει ήδη στην αναθεώρηση του θεσμικού πλαισίου. Δουλεύει ήδη μεγάλη επιτροπή και ομάδες εργασίας και μέχρι τέλους του έτους θα έχουμε διαμορφώσει τις βελτιώσεις και τις αλλαγές του υφιστάμενου πλαισίου στο θεσμικό επίπεδο, για να μπορούμε να δούμε και πιθανές αλλαγές σε αυτό που λέμε χωροταξικό. Αυτό γίνεται σε συνεργασία, όπως και άλλες ενέργειες, με τους Δήμους και τις Περιφέρειες.
Θα προσπαθήσουμε να υπάρχουν Δήμοι ισχυροί και αποτελεσματικοί, και Δήμοι που θα εξασφαλίζουν το στοιχείο της εγγύτητας που είναι σύμφυτο με την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Σε μεγάλο βαθμό στην σημερινή διάρθρωση αυτό καλύπτεται, όπου δεν καλύπτεται θα προσπαθήσουμε σε συνεννόηση με τους ενδιαφερόμενους να προχωρήσουμε σε ορισμένες και όπου χρειάζεται, αλλαγές.”
Ο Υφυπουργός τοποθετήθηκε μεταξύ άλλων και για το Συνέδριο του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., λέγοντας:
“Είναι το πρώτο Συνέδριο που γίνεται σε διαφορετικές συνθήκες, δηλαδή είναι το Συνέδριο ενός κόμματος που δεν κάνει πια αντιπολίτευση, όπως γινόταν τα προηγούμενα χρόνια. Οι συνθήκες είναι δύσκολες και πρωτόγνωρες, έχει αλλάξει και το πλαίσιο. Τι σχέση έχει το σημερινό πλαίσιο στην Ελλάδα, στην Ευρώπη, στον κόσμο, με το παλιότερο πλαίσιο που χαρακτηριζόταν από σταθερότητα, από μια ισορροπία ανάμεσα στην τότε Σοβιετική Ένωση και των ΗΠΑ, ακόμη και με την σχετική σταθερότητα που υπήρχε μέχρι το 2000. Τώρα μιλάμε για μια εποχή με αστάθεια, με μεγάλη ρευστότητα, με προσπάθεια από τους ισχυρούς για μόνιμη λιτότητα και καταστολή, όπου πάντα όμως, θα υπάρχουν και οι αισιόδοξες εξελίξεις, για τις οποίες παλεύουμε.
Ο δε κόσμος είναι ζορισμένος από όλα όσα του φορτώσανε τα προηγούμενα χρόνια, αλλά και από το γεγονός ότι εμείς δεν καταφέραμε εξαιτίας των δυσκολιών και της συμφωνίας που υπογράψαμε το προηγούμενο καλοκαίρι, να δώσουμε ολοκληρωμένα δείγματα μιας άλλης πολιτικής, ιδιαίτερα στον οικονομικό τομέα. Στους άλλους τομείς, δημοκρατία, κοινωνία και άλλων αλλαγών, έχουμε δώσει σημαντικά δείγματα γραφής. Καταλαβαίνω λοιπόν, πάρα πολύ καλά τον κόσμο που απογοητεύεται, που αντιδρά, ιδιαίτερα για 2 ζητήματα: στα συνταξιοδοτικά και στον τομέα της σεμνότητας, κατανόησης και της επαφής με τον κόσμο, τα οποία αγωνιζόμαστε να ξεπεράσουμε.
Θυμίζω ότι το προηγούμενο καλοκαίρι αναγκαστήκαμε να υπογράψαμε μια δύσκολη συμφωνία, γιατί μπήκε το εκβιαστικό δίλημμα, ή την υπογράφετε με χρηματοδότηση μέχρι το 2018 ή χρεοκοπείτε και βγαίνετε από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι εξελίξεις και μάλιστα στην ευρύτερη μας περιοχή, επιβεβαιώνουν ότι καλά κάναμε.
Καταλαβαίνουμε πολύ καλά την απογοήτευση των συμπολιτών μας και μάλιστα των άνεργων, διότι περίμεναν συνταρακτικές αλλαγές, οι οποίες δεν είναι εύκολο να γίνουν άμεσα, αλλά ο κόσμος έχει ανάγκη να γίνουν. Όμως δεν πρέπει να τα μηδενίζουμε όλα.
Μια πλευρά της συμφωνίας ήταν να μειώσουμε κατά 1% τη συνταξιοδοτική δαπάνη. Για να μπορέσουμε να τηρήσουμε τη συμφωνία, είπαμε να μην προχωρήσουμε σε οριζόντια μείωση των συντάξεων, αλλά θέσαμε ένα όριο, οι κάτω των 1350 ευρώ συντάξεις, να το πούμε χοντρικά, δεν θα πειραχθούν. Από εκεί, μέχρι ένα όριο θα έχουμε μια σχετικά μικρή μείωση και οι υψηλές συντάξεις θα μειωθούν περισσότερο. Προσπαθήσαμε να είμαστε όσο πιο κοντά στις ευπαθείς ομάδες γίνεται. Όσο για την ανεργία, αυτήν την περίοδο, με την συμφωνία και τον έλεγχο που μας γίνεται είναι εξαιρετικά δύσκολο να μειωθεί και έχουμε κάνει μικρά βήματα, είμαστε στο 23% από το 27%. Όπου μπορούμε με μόνιμες θέσεις από 1/1/2017, με την κοινωφελή εργασία, με προσωρινές θέσεις, με την αντιμετώπιση του προσφυγικού, με ότι μπορούμε.
Εμείς γίναμε κυβέρνηση γιατί οι άλλοι τα έκαναν όπως τα έκαναν, για να βγάλουμε τα κάστανα από την φωτιά. Αναλάβαμε την κυβέρνηση γιατί το πράγμα έφτασε στο μη περαιτέρω και προσπαθούμε βήμα-βήμα να βελτιώσουμε την κατάσταση. Κάναμε όμως και πράγματα, όπως δωρεάν γεύματα, επιδότηση ενοικίου, ανθρωπιστική κρίση, τις 100 δόσεις, τα 2,5 εκατομμύρια ανασφάλιστων.
Δεν μιλάω για success story, αλλά υπερασπίζομαι μια πολιτική που δεν μπορεί να κάνει πολλά πράγματα και εκεί που δεν υπάρχουν δεσμεύσεις κάναμε πολλά, όπως η επαναλειτουργία της ΕΡΤ, οι λίστες Λαγκάρντ και Μπόγιαρνς, ο αναπτυξιακός νόμος, ο νέος νόμος για τα Δημόσια Έργα, προχωράμε τα έργα στους οδικούς άξονες που είχαν βαλτώσει, δώσαμε το παραλιακό μέτωπο της Πάτρας. Και όλα αυτά γίνονται μέσα σε συνθήκες μιας «λυσσασμένης», από όλη την αντιπολίτευση, αντίδραση και μιας επίθεσης και από τους εξωτερικούς παράγοντες, αν και καταφέραμε να αποκτήσουμε συμμάχους και να μην είμαστε μόνοι μας μέσα στην Ευρώπη. Άλλο παράδειγμα, τα χρήματα από τις τηλεοπτικές άδειες που θα έρθουν σταδιακά στο σύνολό τους μέχρι τέλος του 2017, θα πάνε στις ευάλωτες ομάδες.”
epoli.gr
Ακολουθήστε το tameteora.gr στο Google News!