Η «Ταυτότητα κτηρίου» είναι ο νέος θεσμός που δημιουργεί το κράτος, προκειμένου να αποκτήσει εικόνα για όλα τα κτήρια, δημόσια και ιδιωτικά.
Δημόσια κτήρια και χώροι συνάθροισης κοινού (Νοσοκομεία, σχολεία, θέατρα κ.ά.) είναι υποχρεωμένα να συμπληρώσουν την ταυτότητα κτηρίου εντός τριετίας από τη δημοσίευση του νόμου, οι ιδιοκτήτες σπιτιών και παρεμφερών κτηρίων (γραφεία, ιατρεία, καταστήματα, γραφεία ελευθέρων επαγγελματιών, χώροι παροχής υπηρεσιών) εντός πενταετίας, ενώ οι ιδιοκτήτες αποθηκών και αποθηκευτικών χώρων εντός οκταετίας.
Η συμπλήρωση του φακέλου για την «Ταυτότητα Κτηρίου» θα γίνεται ηλεκτρονικά, με τη βοήθεια επιβλέποντος μηχανικού και θα περιλαμβάνει όλα τα στοιχεία του ακινήτου.
H επίβλεψη του μηχανικού για τη δημιουργία του φακέλου «Ταυτότητας κτηρίου» συνεπάγεται και αμοιβή αυτού και άρα έξτρα επιβάρυνση για τους ιδιοκτήτες που τα τελευταία χρόνια πληρώνουν «χρυσό» τις ιδιοκτησίες τους με τον ΕΝΦΙΑ.
Ο αρμόδιος μηχανικός πρέπει να επανελέγχει τα στοιχεία της ταυτότητας του κτηρίου κάθε επτά χρόνια από την υποβολή τους.
Βασικός στόχος αυτού του νομοσχεδίου είναι να καταγραφούν τα εκατομμύρια των αυθαίρετων οικοδομών, θεσπίζοντας αλλαγές σε ό,τι ισχύει μέχρι τώρα στα παράβολα και τα πρόστιμα, τη δήλωση αλλά και τον έλεγχο των παραβάσεων.
«Δεν ξέρουμε ποια είναι η πραγματική εικόνα δόμησης, δεν υπάρχουν επίσημα στοιχεία, μόνο ανεπίσημες εκτιμήσεις. Υπολογίζουμε πως το 1,5 εκατ. αυθαίρετες οικοδομές που έχουν δηλωθεί αντιπροσωπεύουν λιγότερο από το 50% του συνόλου των αυθαιρέτων», επισήμανε ο αρμόδιος αναπληρωτής υπουργός Γιάννης Τσιρώνης.
Τα πρόστιμα για ψευδή στοιχεία κυμαίνονται από 2.000 έως 20.000 ευρώ, ενώ ο μηχανικός κινδυνεύει με αναστολή της άδειας λειτουργίας του. Χωρίς την Ηλεκτρονική Ταυτότητα το ακίνητο δεν θα μπορεί να πωληθεί ή να μεταβιβαστεί, όπως σημειώνει ο Ελεύθερος Τύπος.
Με την ολοκλήρωση της διαβούλευσης στις 22 Σεπτεμβρίου, το νομοσχέδιο θα πάρει γρήγορα το δρόμο για τη Βουλή τον Οκτώβρη, ενώ είναι πιθανό αρκετές διατάξεις του να προστεθούν και σε άλλα νομοσχέδια για την επίσπευση των διαδικασιών έναρξης λειτουργίας των νέων ηλεκτρονικών πλατφορμών που δημιουργούνται. Από την ημερομηνία εφαρμογής του (είναι πιθανό να είναι η 8η Οκτωβρίου ή και μετά, αφήνοντας για λίγες μέρες ένα κενό νόμου) όλοι οι πολίτες έχουν προθεσμία 5 χρόνια για να συμπληρώσουν την «Ταυτότητα Κτηρίου», το νέο δηλαδή θεσμό, ώστε το κράτος να αποκτήσει σαφή εικόνα για όλα τα κτήρια.