Σε “Γολγοθά” εξελίσσεται για την κυβέρνηση το κλείσιμο των 15 προαπαιτούμενων που θα ξεκλειδώσουν την υποδόση των 2,8 δισ. ευρώ, καθώς οι θεσμοί όχι μόνο έβαλαν φρένο σε όλες τις εξαγγελίες Τσίπρα από την ΔΕΘ αλλά βρήκαν και σοβαρές εκκρεμότητες στα μισά από τα προαπαιτούμενα μέτρα για την ολοκλήρωση του πρώτου ελέγχου.
Η Τρόικα που ήδη αναχώρησε από την Αθήνα έβαλε τίτλους τέλους στον ακατάσχετο επαγγελματικό λογαριασμό και το «πάγωμα» των οφειλών προς τον ΟΑΕΕ και το ΕΤΑΑ, στις οποίες είχε προχωρήσει ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρα, από το βήμα της ΔΕΘ το προηγούμενο Σάββατο.
Διαφώνησε με την διάταξη Φίλη για τους εκπαιδευτικούς στα ιδιωτικά σχολεία ζητώντας την κατάργησή της.
Άφησε ανοιχτούς λογαριασμούς για το φλέγον ζήτημα της ρύθμισης των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τον ΟΑΕΕ και το ΕΤΑΑ. Για τους δανειστές τέτοιες ρυθμίσεις αντιστρατεύονται την προσπάθεια για να δημιουργηθεί κουλτούρα πληρωμών ενώ αμφισβητούν και την δημοσιονομική απόδοση του μέτρου.
Πλέον, το οικονομικό επιτελείο έχει στη διάθεσή της μόλις 10 ημέρες για να κλείσει τον έλεγχο χωρίς να δημιουργηθούν νέες καθυστερήσεις και προβλήματα, ώστε να εγκριθεί η εκταμίευση της υποδόσης των 2,8 δισ. ευρώ –μεγάλο μέρος της οποίας (1,7 δισ. ευρώ) έχει συμφωνηθεί να διοχετευτεί στην αγορά για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου– και να ξεκινήσει ο δεύτερος έλεγχος στα μέσα Οκτωβρίου.
Την εμπλοκή που σημειώνεται παραδέχθηκε υψηλόβαθμο στέλεχος του οικονομικού επιτελείου επιβεβαιώνοντας ότι μετά την ισχυρή αντίθεση των δανειστών δεν θα προχωρήσει η εξαγγελία για τη δημιουργία του ακατάσχετου λογαριασμού.
Επίσης, στον «αέρα» βρίσκεται ακόμη ο τρόπος με τον οποίο θα χρηματοδοτηθεί το ΚΕΑ, ενώ τα τρία (από το σύνολο των πέντε) μέλη που πρότεινε η κυβέρνηση για το Εποπτικό Συμβούλιο του νέου υπερταμείου Αποκρατικοποιήσεων προκάλεσαν το «βέτο» των δανειστών. Για το θέμα αυτό, η διαπραγμάτευση διεξάγεται πλέον σε επίπεδο Eurogroup και Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) και όχι σε εκείνο των κλιμακίων της τρόικας.
Οι συζητήσεις κυβέρνησης και τρόικας έδειξαν ότι δεν έχουν υλοποιηθεί ούτε σχεδόν τα μισά από τα 15 προαπαιτούμενα μέτρα που θα ξεκλειδώσουν την εκταμίευση της υποδόσης των 2,8 δισ. ευρώ. Πλέον, η κυβέρνηση έχει μπροστά της 10 ημέρες για να κλείσει όλες τις εκκρεμότητες, ώστε το Euroworking Group της 29ης Σεπτεμβρίου να εγκρίνει την εκταμίευση της υποδόσης. Στο πλαίσιο αυτό, η κυβέρνηση σχεδιάζει να καταθέσει μέσα στην εβδομάδα ή το αργότερο στις αρχές της επομένης πολυνομοσχέδιο με όλες τις δράσεις που απαιτούν νομοθετική ρύθμιση.
Αν οι εκκρεμότητες δεν κλείσουν εγκαίρως, τότε η επόμενη κρίσιμη ημερομηνία είναι η 10η Οκτωβρίου που συνεδριάζει το Eurogroup ενω αξίζει να σημειωθεί πως τα 2,8 δισ. ευρώ είναι διαθέσιμα για την Ελλάδα έως τις 31 Οκτωβρίου.