Στην ανάγκη επικαιροποίησης του σχεδίου αντιμετώπισης του προσφυγικού αναφέρθηκε ο Πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας, Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός μιλώντας στη συνεδρίαση του ΔΣ της ΕΝΠΕ στη Θεσσαλονίκη.
«Η χώρα μας μέχρι σήμερα έχει ξοδέψει πάνω από 1,2 δισεκατομμύριο ευρώ για την αντιμετώπιση του προσφυγικού και μεταναστευτικού ζητήματος και έχει λάβει μόλις το 40% από την ΕΕ», επισήμανε και περιέγραψε τη ζοφερή εικόνα που επικρατεί σε σχέση με το προσφυγικό, η οποία επιδεινώνεται όσο περνά ο χρόνος και δεν υπάρχει ένα επικαιροποιημένο σχέδιο διαχείρισης του προβλήματος, με την ενεργό συμμετοχή της Αυτοδιοίκησης.
«Ο χρόνος ανοχής και αντοχής στις τοπικές κοινωνίες που δοκιμάζονται έχει ξεπεραστεί. Ο κοινωνικός ιστός δεν πρέπει να διαρραγεί. Οφείλουμε να διατηρήσουμε την κοινωνική συνοχή. Όλες οι Περιφέρειες έχουν δηλώσει πρόθυμες να πάρουν έναν αριθμό προσφύγων. Δεν μπορεί να σηκώνουν μία ή δύο Περιφέρειες όλο το βάρος του προσφυγικού», τόνισε ο κ. Κ. Αγοραστός.
ΕΠΤΑ ΣΥΝ ΔΕΚΑ ΣΗΜΕΙΑ
Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΝΠΕ κατέληξε σε κείμενο συμπερασμάτων επτά σημείων, υιοθετώντας παράλληλα και τα δέκα σημεία της κοινής δήλωσης – απόφασης του ΕΛΚ της Επιτροπής των Περιφερειών της ΕΕ, στη χτεσινή συνεδρίαση της Θεσσαλονίκης.
Η ΕΝΠΕ εκφράζει την ανάγκη συνέχισης αντιμετώπισης του πρωτόγνωρου ζητήματος του προσφυγικού, με βάση τις πανανθρώπινες αρχές και αξίες του αλληλοσεβασμού και της αλληλεγγύης.
Επίσης ζητά:
-Επικαιροποιημένο εθνικό σχεδιασμό αντιμετώπισης του προσφυγικού με τη συμμετοχή των Περιφερειών.
-Αναλογικό επιμερισμό του αριθμού των προσφύγων και μεταναστών σε όλες τις Περιφέρειες της χώρας.
-Δυνατότητα για απευθείας χρηματοδότηση των Περιφερειών και Δήμων από τα ευρωπαϊκά διαρθρωτικά ταμεία για την αντιμετώπιση του προσφυγικού.
-Παροχή θεσμικών αρμοδιοτήτων στις Περιφέρειες για τη διαχείριση και αντιμετώπιση του προσφυγικού.
-Ενίσχυση των υπηρεσιών απονομής ασύλου.
-Έλεγχος των ΜΚΟ, που εμπλέκονται στο προσφυγικό.
-Παροχή αξιοπρεπούς υγειονομικής περίθαλψης, ομαλή ενσωμάτωση και ένταξη στην εκπαίδευση των προσφύγων που θα παραμείνουν στη χώρα.
Τα δέκα σημεία της απόφασης του ΕΛΚ της Επιτροπής των Περιφερειών της ΕΕ, που έγιναν αποδεκτά από το ΔΣ της ΕΝΠΕ είναι:
1.Απαιτείται μια ευρωπαϊκή μεταναστευτική πολιτική που να εφαρμόζεται ομαλά. Δηλαδή, όλα τα επίπεδα διακυβέρνησης, ιδίως οι τοπικές και περιφερειακές αρχές, να συμμετέχουν στο σχεδιασμό και την εφαρμογή της πολιτικής, επιδεικνύοντας πνεύμα συνεργασίας και αλληλεγγύης.
2.Η μεταναστευτική πολιτική να προβλέπει μεταξύ άλλων το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των μεταναστών, οι οποίοι πρέπει να αναγνωρίζονται ως κάτοχοι δικαιωμάτων.
3.Οι τοπικές και περιφερειακές αρχές βρίσκονται στην πρώτη γραμμή για την παροχή βοήθειας σε μετανάστες που είναι σε ανάγκη και καταφθάνουν στην ΕΕ. Σε αυτό το πλαίσιο ζητούμε να διατεθούν περισσότεροι χρηματοδοτικοί πόροι στις τοπικές και περιφερειακές αρχές για το προσφυγικό.
4.Τα προγράμματα στο πλαίσιο του Ταμείου Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης θα πρέπει να εφαρμόζονται κυρίως από τις τοπικές ή τις περιφερειακές αρχές και για το σκοπό αυτό απαιτείται καλύτερη συνεργασία με τις εθνικές αρχές διαχείρισης.
5.Μηδενική ανοχή έναντι των διακινητών και εμπόρων ανθρώπων.
6.Προετοιμασία μιας ολοκληρωμένης και αποτελεσματικής μεταρρύθμισης του κοινού ευρωπαϊκού συστήματος ασύλου.
7.Απαιτείται να τεθεί σε εφαρμογή ένα αποδοτικό και εφικτό σχέδιο για την κατανομή των προσφύγων σε όλες τις χώρες της ΕΕ.
8.Διαχωρισμός προσφύγων και παράνομων μεταναστών.
9.Διαφύλαξη των τεσσάρων ελευθεριών της ενιαίας αγοράς της ΕΕ (ελεύθερη κυκλοφορία εμπορευμάτων, υπηρεσιών, κεφαλαίων και προσώπων).
10.Υποστήριξη των τρίτων χωρών διέλευσης, ώστε να προλαμβάνονται οι αναχωρήσεις εκτοπισμένων ανθρώπων προς την ΕΕ.