Πως θα κουρευτούν τα χρέη σε τράπεζες, Δημόσιο, Ταμεία και προμηθευτές για επιχειρήσεις και ελευθέρους Επαγγελματίες! Οι τράπεζες ρυθμίζουν και «κουρεύουν» δάνεια, για να μην τα χάσουν από τα funds!
Την ώρα που η κυβέρνηση ετοιμάζει τη νέα ρύθμιση, που θα βάζει μαζί όλα τα χρέη μίας επιχείρησης, από δάνεια, εφορία και ασφαλιστικά ταμεία και θα περιλαμβάνει ευνοϊκούς όρους με σημαντική μείωση των απαιτήσεων, οι τράπεζες έχουν τον εποπτικό μηχανισμό (SSM) της ΕΚΤ, που ασκεί πιέσεις για μείωση του βάρους των κόκκινων δανείων στις τράπεζες.
Η μεγάλη ρύθμιση που ετοιμάζει το υπουργείο Οικονομίας, είναι άμεσα συνδεδεμένη και με τις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές και αφορά τη διαμόρφωση του πλαισίου διευθέτησης των κόκκινων επιχειρηματικών δανείων, που θα ανοίξει τον δρόμο στις τράπεζες, να ρυθμίσουν τα δάνεια χιλιάδων επιχειρήσεων, που βρίσκονται στο χείλος του γκρεμού. Αν και οι δανειστές είναι αντίθετοι σε μεγάλες ρυθμίσεις και ειδικά το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, η κατάσταση είναι τραγική και αν τα χρέη δεν ρυθμιστούν, τα «λουκέτα» στην αγορά εκτιμάται ότι θα πέσουν βροχή!
Η ρύθμιση για τον εξωδικαστικό διακανονισμό βάζει στο επίκεντρο τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων και με τον νέο σχέδιο νόμου που προωθείται, όσες επιχειρήσεις είναι μη βιώσιμες θα οδηγούνται σε εκκαθάριση. Για τις άλλες οι ρυθμίσεις αναμένεται να τους δώσουν «νέα ζωή», όπως και στους ελεύθερους επαγγελματίες.
Στόχος κυβέρνησης και δανειστών είναι οι διαδικασίες να γίνουν με ταχύτατους ρυθμούς και μέσα σε δύο μήνες, όλοι οι υπερχρεωμένοι να μπορέσουν να «ανασάνουν», υποβάλλοντας μελέτη βιωσιμότητας ακόμη και με «κούρεμα», των οφειλών τους.
Κεντρικό ρόλο στον νέο μηχανισμό αναμένεται να έχουν το νέο μητρώο με 2.500 αξιολογητές που συντάσσει το υπουργείο Δικαιοσύνης. Ο στόχος είναι να εξετάζονται περίπου 25.000 το μήνα. Για εταιρίες με τζίρο κάτω από τα 2,5 εκατ. ευρώ, θα υπάρχουν
τυποποιημένες μελέτες βιωσιμότητας, οι οποίες θα είναι προσβάσιμες, μέσω ιστοσελίδας, με στόχο να γίνει πιο γρήγορα η διαδικασία.
Ο επιχειρηματίας θα συναντάται με τους πιστωτές τράπεζες, εφορία, ασφαλιστικά Ταμεία. ΔΕΚΟ κ.α. και θα ακολουθείται σχέδιο εξυγίανσης. Προϋπόθεση είναι να υπάρχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές, από 5% του συνολικού χρέους και πάνω.
Για να προχωρήσει το σχέδιο θα πρέπει να συμφωνεί το 60% των πιστωτών, αλλά θα είναι υποχρεωμένοι από τον νόμο να την ακολουθήσει και το υπόλοιπο 40%. Η συμφωνία πρώτα θα επικυρώνεται από τα Πρωτοδικεία και δικαίωμα να ενταχθούν θα έχουν όλοι οι επιχειρηματίες και ελεύθεροι επαγγελματίες.
Σε αυτό το πλαίσιο, κυβέρνηση και δανειστές, συμφωνούν ότι η λύση πρέπει να είναι συνολική και πέραν των τραπεζικών δανείων να καλύπτει όλες τις ληξιπρόθεσμες οφειλές των επιχειρήσεων όπως Εφορία, Ταμεία και διάφορους πιστωτές.
Βασικά αντικείμενα διαφωνίας ανάμεσα στις δύο πλευρές είναι, το ποσοστό κουρέματος των χρεών, τα κριτήρια με τα οποία μία επιχείρηση θα χαρακτηρίζεται βιώσιμη ή όχι , το ποιες οφειλές θα μπορούν να «κουρευτούν» κ.α.
Σε αυτά που συμφωνούν, είναι ότι κούρεμα πρέπει να δέχονται οι προσαυξήσεις και τα πρόστιμα και όχι η κύρια οφειλή, ενώ για τις μικρές επιχειρήσεις, τα χρέη να περνούν από τυποποιημένες διαδικασίες, χωρίς να χρειάζεται ιδιαίτερο «παζάρι» από τις τράπεζες και οι ρυθμίσεις να βγαίνουν γρηγορότερα.
Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, οι Ευρωπαίοι ασκούν ασφυκτικές πιέσεις, για μείωση των κόκκινων δανείων και οι τράπεζες έχουν ξεκινήσει ακόμα ένα γύρο ρυθμίσεων που με τον νέο Κώδικα Δεοντολογίας που έχει βγάλει η Τράπεζα της Ελλάδος, μπορεί να είναι πολύ ωφέλιμες για τους υποχρεωμένους δανειολήπτες.
Προσφέρονται πλήθος κινήτρων, όπως:
-επιμήκυνση του δανείου,
-χαμηλή δόση ανάλογα το εισόδημα των δανειοληπτών,
-μερική διαγραφή χρέους.
Η διάθεση από πλευράς τραπεζών να μετατρέψουν την «φύρα» των κόκκινων δανείων σε πράσινα που θα φέρνουν έσοδα στην τράπεζα, είναι πραγματική και υπάρχουν χιλιάδες Έλληνες υπερχρεωμένοι δανειολήπτες που μπορούν να επωφεληθούν άμεσα, μειώνοντας τις οφειλές τους.
«Ο χρόνος είναι χρήμα», και για τις τράπεζες ισχύει περισσότερο από οποιονδήποτε. Το χρονοδιάγραμμα είναι πολύ αυστηρό και ο SSM, θα ελέγχει κάθε τρίμηνο, την πρόοδο τους στην μείωση των δανείων. Ο πρώτος έλεγχος θα γίνει τον Δεκέμβριο και σύμφωνα τους στόχους που έχουν τεθεί, μέχρι και το 2019 οι τέσσερεις συστημικές τράπεζες θα πρέπει να έχουν «ξεφορτωθεί» με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, 41 δισ. ευρώ ή το 40-45% των κόκκινων δανείων που έχουν στα χαρτοφυλάκιά τους.
Αυτές οι πιέσεις έχουν κάνει τραπεζικά στελέχη να δηλώνουν ότι θα κάνουν ευνοϊκές ρυθμίσεις και πως οι δόσεις των δανείων θα πέφτουν στα σημερινά οικονομικά δεδομένα του κάθε δανειολήπτη που. Για να αντέξει η ρύθμιση και να μην την χάσει ο δανειολήπτης μετά από μερικούς μήνες.
Ειδικά για τα επιχειρηματικά δάνεια οι τράπεζες «τρέχουν» τις ρυθμίσεις ενώ από την νέα χρονιά έρχεται τσουνάμι κατασχέσεων και πλειστηριασμών για τους στρατηγικούς κακοπληρωτές. Αυτούς που μπορούν να πληρώνουν αλλά δεν το κάνουν, ελπίζοντας να επωφεληθούν από κάποιο παραθυράκι του νόμου και την βγάλουν «τζάμπα».
kontranews.gr
Ακολουθήστε το tameteora.gr στο Google News!