Ακριβότερο κατά 2,42% σε σχέση με το 2015, αναμένεται το φετινό χριστουγεννιάτικο τραπέζι, σύμφωνα με δειγματοληπτικό έλεγχο που πραγματοποίησε το Ινστιτούτο Εμπορίου και Υπηρεσιών (ΙΝ.ΕΜ.Υ.) της Ε.Σ.Ε.Ε. κατά την περίοδο 14 έως 19 Δεκεμβρίου 2016.
Πιο συγκεκριμένα, το χριστουγεννιάτικο οικογενειακό τραπέζι (6-8 ατόμων) θα κοστίσει 150,96 € έναντι 147,39 € που κόστιζε πέρυσι και 144,76 το 2014, την ίδια ακριβώς περίοδο, με τα ίδια ακριβώς προϊόντα. Η καταγεγραμμένη, σε σύγκριση με τον Δεκέμβριο του 2015, μικρή αύξηση των 3,57 € (που αντιστοιχεί σε ποσοστιαία αύξηση 2,42%), οφείλεται κατά κύριο λόγο στην ανοδική τάση των τιμών των Γλυκισμάτων (Κουραμπιέδες και Μελομακάρονα), ενώ οι τιμές των Κρεατικών παρουσίασαν οριακή αύξηση (1,52%), η οποία οφείλεται στην αύξηση της τιμής του αρνιού (δειγματοληψία από Βαρβάκειο αγορά).
Αναλυτικότερα, στην κατηγορία των Κρεατικών η μικρή άνοδος αποδίδεται αποκλειστικά και μόνο στην αύξηση της τιμής του αρνιού κατά 0,2 €/κιλό, καθώς οι τιμές τόσο της Γαλοπούλας όσο και του Χοιρινού αναμένεται να κυμανθούν στα περυσινά επίπεδα. Ανάμικτη, με αυξητικό όμως πρόσημο είναι η διακύμανση των τιμών των προϊόντων που προμηθεύονται οι καταναλωτές από τα Super Market. Ειδικότερα, για τα Αναψυκτικά, τις Μπύρες και τα Κρασιά καταγράφεται άνοδος του κόστους, λόγω και της μετάταξης του υψηλού συντελεστή ΦΠΑ από το 23% στο 24%, ενώ πτωτικά κινούνται οι τιμές της Φέτας και του Ελαιόλαδου.
Αναφορικά με τις τιμές των Φρούτων και των Οπωροκηπευτικών, το κόστος προμήθειάς τους κινείται σε υψηλότερα από τα περυσινά επίπεδα (4,62% σε μεσοσταθμική βάση), με την τιμή των Πορτοκαλιών να καταγράφει την μεγαλύτερη αύξηση (22,64%), σε αντίθεση με την υποχώρηση της τιμής του Λάχανου (-16,67%) που σημειώνει την μεγαλύτερη ετήσια πτωτική πορεία.
Όπως και το 2015, έτσι και φέτος η ετήσια αυξητική τάση του κόστους του χριστουγεννιάτικου τραπεζιού, προέρχεται σε μεγάλο ποσοστό από την άνοδο των τιμών της κατηγορίας των Γλυκών/Εδεσμάτων. Η εκτιμώμενη μεσοσταθμική αύξηση, εξαιτίας και της μετάταξης του υψηλού συντελεστή ΦΠΑ από 23% στο 24% στα Μελομακάρονα και στους Κουραμπιέδες, προσεγγίζει το 8,36% σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.
Οι υπολογισμοί για συρρίκνωση του κύκλου εργασιών του μηνός Δεκεμβρίου 2016 κατά 2,0% – 2,5% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο του 2015, εδράζονται σε μία αλληλουχία γεγονότων, που επέδρασαν αρνητικά τόσο στη ψυχολογία των καταναλωτών (μείωση δαπάνης), όσο και στην ομαλή λειτουργία των επιχειρήσεων.
Η εκτίμηση του τζίρου για τον φετινό Δεκέμβριο, σύμφωνα με προβολές του ΙΝ.ΕΜ.Υ. στα διαθέσιμα στοιχεία του Γενικού Δείκτη Κύκλου Εργασιών στο Λιανικό Εμπόριο που δημοσιεύεται από την ΕΛ.ΣΤΑΤ., αναμένεται να διαμορφωθεί στα επίπεδα των περίπου 4,00 δις €, έναντι των 4,09 δις € το 2015 και των 6,43 δις € τζίρου το 2009 (σωρευτική μείωση 37,8% ή απώλεια 2,43 δις €).
Η εκτιμώμενη πτωτική πορεία του τζίρου στα καταστήματα λιανικής, οφείλεται εν πολλοίς στους εξής λόγους:
• Η πληθώρα φορολογικών υποχρεώσεων που πρέπει να διευθετηθούν μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου (4η δόση ΕΝΦΙΑ, πληρωμή τελών κυκλοφορίας 2017, δόση στο πλαίσιο ρύθμισης ληξιπρόθεσμων οφειλών, καταβολή παρακρατούμενων φόρων από τις επιχειρήσεις, π.χ. ΦΠΑ & ΦΜΥ), συνιστά παράγοντα περιορισμού της καταναλωτικής δαπάνης και απομύζησης δυνητικών πόρων που θα κατευθύνονταν στην πραγματική οικονομία.
• Οι διαρκείς και απρόσμενες απαιτήσεις που εγείρουν σε τακτική βάση οι εκπρόσωποι των δανειστών μας, πέραν του εκνευρισμού που προκαλούν στην Αγορά, συντελούν ταυτόχρονα στη διαμόρφωση κλίματος αβεβαιότητας, αδυναμίας προγραμματισμού και συνεχούς αναβλητικότητας.
Στην έρευνα παρατίθενται δύο αναλυτικοί πίνακες. Ο πρώτος περιλαμβάνει τις ποσοστιαίες μεταβολές ανά μονάδα προϊόντος ανάμεσα στο 2016 και το 2015, καθώς επίσης και τη συνολική επιβάρυνση του χριστουγεννιάτικου τραπεζιού για το καταναλωτικό κοινό σε σχέση με την περυσινή περίοδο. Ο δεύτερος πίνακας περιλαμβάνει τους τζίρους Δεκεμβρίου, χωρίς ΦΠΑ, για τα έτη 2009-2015 (εκτιμήσεις ΙΝ.ΕΜ.Υ. για 2016), όπως αυτοί προκύπτουν κατόπιν επεξεργασίας των στοιχείων της ΕΛ.ΣΤΑΤ. (ΔΚΕ στο Λιανικό Εμπόριο). Οι συγκεκριμένες εκτιμήσεις γίνονται κατά προσέγγιση και προέρχονται από επεξεργασία/προβολές του ΙΝ.ΕΜ.Υ., σύμφωνα με τη συμμετοχή του δείκτη του μηνός Δεκεμβρίου στο συνολικά καταγεγραμμένο τζίρο, όπως αυτός προκύπτει από τον ετήσιο Γενικό Δείκτη Κύκλου Εργασιών στο Λιανικό Εμπόριο.
Πίνακας 1: Ετήσια σύγκριση τιμών προϊόντων που αποτελούν το χριστουγεννιάτικο τραπέζι | ||||||
Είδη | 2016 | 2015 | Μεταβολή (%) κόστους 2016/2015 ανά μονάδα προϊόντος | |||
Ποσότητα | Τιμή / Μονάδα προϊόντος | Κόστος (σε €) | Τιμή / Μονάδα προϊόντος | Κόστος
(σε €) |
||
Αρνί | 5 κιλά | 6,40 | 32,00 | 6,20 | 31,00 | 3,23% |
Γαλοπούλα (κατεψυγμένη) | 5 κιλά | 3,20 | 16,00 | 3,20 | 16,00 | 0,00% |
Χοιρινό (σπάλα χωρίς κόκαλο) | 5 κιλά | 3,80 | 19,00 | 3,80 | 19,00 | 0,00% |
Πατάτες | 3 κιλά | 0,71 | 2,13 | 0,64 | 1,92 | 10,94% |
Ντομάτες | 2 κιλά | 1,28 | 2,56 | 1,25 | 2,50 | 2,40% |
Μαρούλι | 2 τεμάχια | 0,45 | 0,90 | 0,42 | 0,84 | 7,14% |
Μήλα | 2 κιλά | 1,20 | 2,40 | 1,17 | 2,34 | 2,56% |
Πορτοκάλια | 2 κιλά | 0,65 | 1,30 | 0,53 | 1,06 | 22,64% |
Λάχανο | 3 κιλά | 0,30 | 0,90 | 0,36 | 1,08 | -16,67% |
Γλυκίσματα – Ποτά – Προϊόντα Super market | ||||||
Κουραμπιέδες (τυποποιημένοι) | 1 κιλό | 7,10 | 7,10 | 6,90 | 6,90 | 2,90% |
Κουραμπιέδες (ζαχαροπλαστείου) | 1 κιλό | 15,50 | 15,50 | 15,40 | 15,40 | 0,65% |
Μελομακάρονα (τυποποιημένα) | 1 κιλό | 6,50 | 6,50 | 6,20 | 6,20 | 4,84% |
Μελομακάρονα (ζαχαροπλαστείου) | 1 κιλό | 15,10 | 15,10 | 14,90 | 14,90 | 1,34% |
Φέτα | 1 κιλό | 7,81 | 7,81 | 8,03 | 8,03 | -2,74% |
Ελαιόλαδο | 1 λίτρο | 6,17 | 6,17 | 6,20 | 6,20 | -0,48% |
Αναψυκτικά
(1,5 lt) |
2 φιάλες | 1,33 | 2,66 | 1,28 | 2,56 | 3,91% |
Μπύρες (500 ml) | 5 φιάλες | 1,36 | 6,80 | 1,14 | 5,70 | 19,30% |
Κρασί Ρετσίνα
(500 ml) |
2 φιάλες | 1,69 | 3,38 | 1,52 | 3,04 | 11,18% |
Κρασί κόκκινο
(1,5 lt) |
1 φιάλη | 2,75 | 2,75 | 2,72 | 2,72 | 1,10% |
Συνολική επιβάρυνση | 150,96 € | 147,39 € |
Μεταβολή (%) 2,42% |
|||
Μεταβολή | 3,57 € |
Πίνακας 2: Διαχρονική μεταβολή του κύκλου εργασιών (σε δις €) στα καταστήματα Λιανικής κατά το μήνα Δεκέμβριο
(Γενικός Δείκτης Κύκλου Εργασιών στο λιανικό Εμπόριο, ΕΛ.ΣΤΑΤ 2009-2016) |
||||||||
Έτη | 2009 | 2010 | 2011 | 2012 | 2013 | 2014 | 2015 | 2016 (εκτίμηση) |
Κύκλος Εργασιών κατά την περίοδο των Χριστουγέννων | 6,43 | 5,56 | 4,95 | 4,56 | 4,25 | 4,10 | 4,09 | 4,00 |
Σωρευτική Μεταβολή (%) 2016/2009: -37,8% ή -2,43 δις € | 2010/2009 | 2011/2010 | 2012/2011 | 2013/2012 | 2014/2013 | 2015/2014 | 2016/2015 (εκτίμηση) | |
-13,5% | -11,0% | -7,9% | -6,8% | -3,5% | -0,2% | -2,0% έως -2,5% |
O Πρόεδρος της ΕΣΕΕ, κ. Βασίλης Κορκίδης, προέβη στην ακόλουθη δήλωση:
«Οι εκτιμήσεις του ΙΝΕΜΥ της ΕΣΕΕ καταδεικνύουν μία ανοδική τάση του κόστους του φετινού χριστουγεννιάτικου τραπεζιού σε σύγκριση με το 2015, ως συνέπεια των συνεχών φορολογικών βαρών άμεσου και έμμεσου χαρακτήρα αλλά και των συρρικνωμένων τζίρων των καταστημάτων. Οι παθογένειες του υφιστάμενου πλαισίου λειτουργίας της αγοράς, όπως το καθεστώς των ενδιάμεσων εκπτωτικών περιόδων, το οποίο στην πραγματικότητα συρρικνώνει αντί να τονώνει την χριστουγεννιάτικη καταναλωτική δαπάνη, αποτελούν τροχοπέδη στην προσπάθεια ανάκαμψης του εγχώριου επιχειρείν. Ο διαρκώς μειούμενος εορταστικός τζίρος των τελευταίων ετών αποτυπώνει τις ολοένα και δυσχερέστερες συνθήκες κάτω από τις οποίες καλούνται να επιβιώσουν επιχειρήσεις και νοικοκυριά. Η υιοθέτηση προτάσεων που έχουν κατατεθεί από πλευράς παραγωγικών τάξεων, οι οποίες διαθέτουν τόσο την απαιτούμενη εμπειρία όσο και την επιστημονική τεκμηρίωση, αποτελεί την πλέον ενδεδειγμένη λύση για άρση του αδιεξόδου. Ευελπιστούμε η έλευση του νέου έτους, να φέρει εφαρμογή μέτρων που θα προσιδιάζουν στις ανάγκες της αγοράς, επιλύοντας χρονίζουσες αδυναμίες και παθογένειες, ώστε να επιφέρουν την αναγκαία αύξηση της καταναλωτικής δαπάνης και του τζίρου των επιχειρήσεων.
Καλά Χριστούγεννα!»