Το Γενικό Νοσοκομείο – Κέντρο Υγείας Καλαβρύτων εφημερεύει με ένα ειδικευμένο ιατρό, έναν ειδικευόμενο και μία νοσηλεύτρια. Δεν έχει ορθοπεδικό, ούτε ασθενοφόρο παρά την ύπαρξη και λειτουργία του χιονοδρομικού και την αυξημένη τουριστική κίνηση, και κυρίως, τη γεωγραφική και κλιματική ιδιομορφία της περιοχής. Στο Κέντρο Υγείας Ζαγοράς, στο Βόρειο Πήλιο, δεν προβλέπεται και ούτε υπάρχει ορθοπεδικός και όταν χτυπήσει κάποιος στα χιόνια πρέπει να μεταφερθεί σε απόσταση μιας ώρας στο νοσοκομείο Βόλου για ορθοπεδική κάλυψη. Επίσης δεν μπορεί να καλύψει μικροβιολογικές εξετάσεις. Τα ίδια ισχύουν και για το Κέντρο Υγείας Αργαλαστής, το οποίο επίσης είναι κοντά σε χιονοδρομικό κέντρο. Το Κέντρο Υγείας Πύλης που καλύπτει μια περιοχή με αυξημένη τουριστική κίνηση τον χειμώνα λόγω του χιονοδρομικού κέντρου, το ασθενοφόρο δεν μπορεί να καλύψει την 24ωρη βάρδια. Επίσης δεν λειτουργεί το ακτινολογικό λόγω συνταξιοδότησης του χειριστή.
Αυτά είναι ορισμένα μόνο παραδείγματα ελλιπέστατης στελέχωσης των Κέντρων Υγείας ορεινών περιοχών, με βάση την καταγραφή που έχει κάνει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων. Η Ομοσπονδία κάνει λόγο για «κατάρρευση» των μονάδων της Πρωτοβάθμιας, τονίζοντας χαρακτηριστικά, «στα Κέντρα Υγείας, μόνο οι ταμπέλες θυμίζουν Πρωτοβάθμιες Μονάδες Υγείας, καθότι στενάζουν από τις ελλείψεις υλικών και προσωπικού».
Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, σήμερα λειτουργούν 209 κέντρα Υγείας εκ των οποίων 9 μόνο στα χαρτιά. Επίσης λειτουργούν 12 Νοσοκομεία-Κέντρα Υγείας. Σε 7.000 οργανικές θέσεις ιατρών υπηρετούν 3.000 ιατροί εκ των οποίων 2.000 είναι αγροτικοί. Στις 10.000 οργανικές θέσεις του προσωπικού πλην ιατρών υπηρετούν 3.500 επαγγελματίες Υγείας. Η κάλυψη των οργανικών θέσεων είναι 35%. Σε 30 δήμους της χώρας δεν υπάρχουν ειδικευμένοι ιατροί στο Δημόσιο Σύστημα Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης (κέντρα Υγείας, Πολυϊατρεία, συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ ιατροί). Σε 145 δήμους δεν υπάρχει καρδιολόγος, σε 115 δήμους δεν υπάρχει γυναικολόγος και σε 75 δήμους δεν υπάρχει παιδίατρος.
«Κέντρα υγείας λειτουργούν με μία μόνο νοσηλεύτρια, είναι απομακρυσμένα από τα νοσοκομεία και αποκλεισμένα συχνά λόγω των καιρικών συνθηκών», επισημαίνει η ΠΟΕΔΗΝ και συνεχίζει, «κάθε ημέρα όλο και περισσότερα Κέντρα Υγείας περιορίζουν το ωράριο λειτουργίας τους και κλείνουν από το μεσημέρι. Παράδειγμα είναι το Κ.Υ. Φραγκίστα που καλύπτει το Δυτικό Καρπενήσι –μία ιδιαίτερα δύσβατη περιοχή– μένει κλειστό πολλές φορές λόγω έλλειψης ιατρών και ασθενοφόρων.
Η ΠΟΕΔΗΝ κάνει ειδική αναφορά και στην αδυναμία προμήθειας υλικών για τα κέντρα Υγείας από τις Υγειονομικές Περιφέρειες. Οπως επισημαίνει «αδυνατούν να προμηθευτούν γάντια, βαμβάκι, μάσκες οξυγόνου, κολάρα, συσκευές ορού, φλεβοκαθετήρες, ράμματα, επιδέσμους, γάζες, σύριγγες, φάρμακα, βενζίνη για τα οχήματα, πετρέλαιο για το καλοριφέρ. Οι εργαζόμενοι συγκεντρώνουν χρήματα για να αγοράσουν χαρτί υγείας, γάντια, λάμπες και επισκευάζουν μόνοι τους τις τεχνικές βλάβες. (…) Τα Κέντρα Υγείας συντηρούνται με εράνους».