Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Παιδείας, στα ίδια επίπεδα με την περυσινή χρονιά ανέρχεται ο αριθμός των εισακτέων για το ακαδημαϊκό έτος (2014-2015), ενώ ευνοούνται σαφώς οι υποψήφιοι των Θετικών Επιστημών που θα έχουν στη διάθεσή τους περισσότερες θέσεις, με λιγότερες θέσεις αντίστοιχα να διατίθενται στους ενδιαφερομένους για τις σπουδές Θεωρητικής Κατεύθυνσης.
Συνολικά φέτος θα δοθούν στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ της χώρας 70.305 θέσεις – 1,5% περισσότεροι από πέρυσι όταν είχαν δοθεί 907 θέσεις λιγότερες -, εκ των οποίων οι 46.735 θέσεις στα πανεπιστήμια και στις ανώτατες Εκκλησιαστικές Ακαδημίες και οι 23.570 θέσεις στα ΤΕΙ, ΑΣΠΑΙΤΕ και τις Σχολές Τουριστικής Εκπαίδευσης (ΑΣΤΕ).
Πάντως, στον αριθμό των εισακτέων θα προστεθούν το επόμενο χρονικό διάστημα οι θέσεις εισακτέων για τις Στρατιωτικές Σχολές και τις Σχολές της Αστυνομικής και της Πυροσβεστικής Ακαδημίας, για τις Σχολές των Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού, όπως και οι θέσεις που ορίζονται καθ’ υπέρβαση για τις ειδικές κατηγορίες υποψηφίων (αθλητές με διακρίσεις, Έλληνες του εξωτερικού, αλλοδαποί-αλλογενείς, πάσχοντες από σοβαρές παθήσεις κ.ά.).
Πτώση των βάσεων φαίνεται ότι θα καταγραφεί και στα υπόλοιπα επιστημονικά πεδία: στο 1ο των ανθρωπιστικών σπουδών, στο 2ο των θετικών σπουδών, στο 3ο των επιστημών Υγείας και στο 4ο των τεχνολογικών επιστημών.
Όλα αυτά βέβαια θα ισχύσουν εφόσον τα θέματα που θα επιλεγούν στις πανελλαδικές εξετάσεις, που ξεκινούν στις 27 Μαΐου, είναι στον ίδιο βαθμό δυσκολίας με τα περσινά και δεν θα παρατηρηθούν βαθμολογικές εκπλήξεις.
Σε κάθε περίπτωση, περισσότεροι φοιτητές θα απορροφηθούν φέτος σε πολυτεχνικές σπουδές που εντάσσονται στο 4ο επιστημονικό πεδίο, σε τμήματα Φυσικής και Χημείας, Μαθηματικών, Γεωγραφίας του 2ου πεδίου και οπωσδήποτε στις οικονομικές σχολές που έχουν και μεγάλη απορροφητικότητα στην αγορά εργασίας.
Ωστόσο τμήματα που οδηγούν σε επαγγέλματα με μεγαλύτερα ποσοστά ανεργίας, όπως τα τμήματα Νομικής και Φιλολογίας, θα έχουν φέτος λιγότερους εισακτέους.
Οι θέσεις για τους υποψηφίους της γενικής σειράς αυξήθηκαν οριακά φέτος και αυτό αναμένεται να οδηγήσει σε μικρή πτώση των βάσεων εισαγωγής σε όλα τα επιστημονικά πεδία και ειδικά στο 5ο, που περιλαμβάνει τις σχολές Οικονομίας και Διοίκησης.
Στα τμήματα του πεδίου αυτού έχει ήδη καταγραφεί και μικρότερος αριθμός υποψηφίων σε σχέση με πέρυσι, οι οποίοι έχουν προτιμήσει τα μαθήματα επιλογής που απαιτούνται για το πεδίο (Αρχές Οικονομικής Θεωρίας και Μαθηματικά Γενικής Παιδείας).
ΑΡΙΘΜΟΣ ΕΙΣΑΚΤΕΩΝ ΣΕ ΑΕΙ – ΤΕΙ
Ο γενικός αριθμός εισακτέων ανέρχεται σε 70.305 θέσεις και αναλυτικά:
– 46.735 θέσεις στα Πανεπιστήμια και στις Ανώτατες Εκκλησιαστικές Ακαδημίες
– 23.570 θέσεις στα ΤΕΙ, Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε. και Α.Σ.Τ.Ε.
Ο γενικός αριθμός εισακτέων είναι αυξημένος από τον αντίστοιχο περσινό (57.895) κατά περίπου 20%.Η φαινομενική αυτή αύξηση προκύπτει από την κατάργηση των επιπλέον θέσεων που δίνονταν ως πέρυσι στις ειδικές περιπτώσεις υποψηφίων (πολύτεκνοι, τρίτεκνοι, κοινωνικά κριτήρια) και την ενσωμάτωσή τους στο γενικό αριθμό εισακτέων, που θα διεκδικούν πλέον όλοι οι υποψήφιοι. Άρα, σε πραγματικούς αριθμούς ο φετινός αριθμός εισακτέων είναι σχεδόν ίσος με τον περσινό, όπως εμφαίνεται και στον παρακάτω πίνακα.
Ακαδημαϊκό έτος Αριθμός εισακτέων Πανεπιστήμια ΤΕΙ
2014-5 70.305 46.735 23.570
2013-4 69.398
(57.895 γενική σειρά + 11.503 θέσεις για τις υπό κατάργηση ειδικές περιπτώσεις υποψηφίων ήτοι πολύτεκνοι, τρίτεκνοι και κοινωνικά κριτήρια ) 46.494 22.904
Ο αριθμός εισακτέων για τα Πανεπιστήμια αναλύεται κατά επιστημονικό πεδίο, ως εξής:
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ ΚΑΤΑ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΠΕΔΙΟ
1οπεδίο Ανθρωπιστικών, Νομικών και Κοινωνικών Επιστημών 18.690
2ο πεδίο Θετικών Επιστημών 10.480
3ο πεδίο Επιστημών Υγείας 2.935
4ο πεδίο Τεχνολογικών Επιστημών 7.525
5ο πεδίο Επιστημών Οικονομίας και Διοίκησης 7.105
ΣΥΝΟΛΟ 46.735
Ο αριθμός εισακτέων για τα ΤΕΙ αναλύεται κατά επιστημονικό πεδίο, ως εξής:
ΤΕΙ ΚΑΤΑ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΠΕΔΙΟ
1οπεδίο Ανθρωπιστικών, Νομικών και Κοινωνικών Επιστημών 1.170
2ο πεδίο Θετικών Επιστημών 800
3ο πεδίο Επιστημών Υγείας 4.000
4ο πεδίο Τεχνολογικών Επιστημών 11.555
5ο πεδίο Επιστημών Οικονομίας και Διοίκησης 6.035
ΣΥΝΟΛΟ 23.570
Στον ανωτέρω αριθμό εισακτέων (70.305 θέσεις) δεν συμπεριλαμβάνονται και άρα προστίθενται οι θέσεις εισακτέων:
1. Για τις Στρατιωτικές Σχολές
2. Για τις Σχολές της Αστυνομικής Ακαδημίας και της Πυροσβεστικής Ακαδημίας
3. Για τις Σχολές των Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού
4. Οι θέσεις που ορίζονται καθ’ υπέρβαση του αναφερόμενου αριθμού εισακτέων για τις ειδικές κατηγορίες υποψηφίων, όπως αθλητές με διακρίσεις, Έλληνες του εξωτερικού, αλλοδαποί-αλλογενείς, πάσχοντες από σοβαρές παθήσεις κλπ.
Με συμπληρωματική Υπουργική Απόφαση που θα ακολουθήσει, θα καθοριστούν οι θέσεις καθ’ υπέρβαση του αναφερόμενου αριθμού εισακτέων και η ποσοστιαία κατανομή των θέσεων εισακτέων για το ακαδημαϊκό έτος 2014-5.
Β. Άλλες ρυθμίσεις για την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.
Σύμφωνα με νομοθετικές ρυθμίσεις που προωθούνται άμεσα, για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση το ακαδημαϊκό έτος 2014-2015, προβλέπονται τα παρακάτω.
1. Οι ειδικές περιπτώσεις υποψηφίων (πολύτεκνοι, τρίτεκνοι, κοινωνικά κριτήρια) που ως τώρα εισάγονταν καθ’υπέρβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση σε δικό τους ποσοστό θέσεων καταργούνται. Όλοι οι υποψήφιοι πλέον θα διεκδικούν των εισαγωγή τους επί ίσοις όροις και μετά την εισαγωγή τους θα δίνονται ελεύθερες μετεγγραφές στους πολύτεκνους, τρίτεκνους και όσους πληρούν κοινωνικά κριτήρια.
2. Ειδικά και μόνο στους υποψηφίους της Κεφαλλονιάς, που θα συμμετάσχουν στις πανελλαδικές εξετάσεις των Γενικών Λυκείων (ΓΕΛ) ή των Επαγγελματικών Λυκείων(ΕΠΑΛ), προβλέπονται θέσεις σε ποσοστό 0,5% επιπλέον του αριθμού εισακτέων για την εισαγωγή τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση το ακαδημαϊκό έτος 2014-2015.
3. Όσοι υποψήφιοι συμμετείχαν στις πανελλαδικές εξετάσεις των ΓΕΛ και ΕΠΑΛ το 2012 θα έχουν κι αυτοί το δικαίωμα να διεκδικήσουν την εισαγωγή τους το 2014 σε ποσοστό 10% των θέσεων εισακτέων, χωρίς δηλαδή νέα εξέταση, καταθέτοντας μόνο μηχανογραφικό δελτίο.