Ολοκληρώθηκε το κρίσιμο Eurogroup, στο οποίο οι θεσμοί ζήτησαν, έστω και έμμεσα, από τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών προληπτική νομοθέτηση συγκεκριμένων μέτρων που θα τεθούν σε ισχύ μετά την ολοκλήρωση του Μνημονίου, δηλαδή από το 2019, σε περίπτωση που η Ελλάδα δεν επιτύχει τους στόχους που έχουν τεθεί, δηλαδή πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% για τα επόμενα δέκα χρόνια.
Αν και οι εκπρόσωποι των θεσμών μίλησαν γενικά με θετικά σχόλια για τα δημοσιονομικά αποτελέσματα που παρουσίασε το ελληνικό επιτελείο, ζητούν άμεσα την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, ενώ ξεκαθαρίζουν ότι η παραμονή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα είναι «αδιαπραγμάτευτη».
Η ιδιαίτερα ανησυχητική για την ελληνική πλευρά εξέλιξη είναι ότι «έχασε» και τον τελευταίο «σύμμαχό» της, την Κομισιόν, η οποία συντάσσεται με τις απαιτήσεις του ΔΝΤ και του Σόιμπλε για νομοθέτηση μέτρων από το 2018 και μετάΟι δανειστές συγκεκριμένα ζητούν να ψηφιστούν προληπτικά τα μέτρα τα οποία θα αφορούν περαιτέρω μεταρρυθμίσεις στο ασφαλιστικό και μείωση του αφορολόγητου ορίου. Η ελληνική κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει πως δεν προτίθεται να ψηφίσει προληπτικά μέτρα λιτότητας, κάτι που δημιουργεί σκηνικό εμπλοκής με τους δανειστές.
O κ. Τσακαλώτος έφτασε στις Βρυξέλλες έχοντας στείλει δεύτερη επιστολή με την οποία προτείνει πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% για τρία χρόνια, ή 3% για πέντε χρόνια μετά το 2018.
Ο ίδιος ανέφερε πως οι θεσμοί ζήτησαν από τον Έλληνα υπουργό περισσότερα μέτρα λιτότητας, πέραν του 2018, ήτοι και μετά τη λήξη του προγράμματος διάσωσης της χώρας. Η πίεση εκδηλώνεται από όλους του θεσμούς που φέρονται να είχαν κοινή θέση απέναντι στον Ευκλείδη Τσακαλώτο.
Η ιδιαίτερα ανησυχητική για την ελληνική πλευρά εξέλιξη είναι ότι «έχασε» και τον τελευταίο «σύμμαχό» της, την Κομισιόν, η οποία συντάσσεται με τις απαιτήσεις του ΔΝΤ και του Σόιμπλε για νομοθέτηση μέτρων από τώρα για την περίοδο μετά το μνημόνιο, από το 2018 και μετά.
Νωρίτερα, πραγματοποιήθηκε -σε έντονο κλίμα διαφωνίας- η συνάντηση Σόιμπλε-Τσακαλώτου, στο περιθώριο της συνεδρίασης του Eurogroup. Σύμφωνα με τις πληροφορίες από τις Βρυξέλλες, στο τετ α τετ των δύο ανδρών δεν υπήρξε σημείο σύγκλισης. Προσερχόμενος στο Eurogroup ο Β. Σόιμπλε δήλωσε με νόημα πως «ήρθε η ώρα, η Ελλάδα να εφαρμόσει τις δεσμεύσεις της».
Το επόμενο Eurogroup είναι προγραμματισμένο για τις 20 Φεβρουαρίου.
Ντάισελμπλουμ: Πρέπει να κλείσουν γρήγορα οι εκκρεμότητες
Την ανάγκη να κλείσουν το γρηγορότερο δυνατό οι εκκρεμότητες προκειμένου να επιστρέψουν οι θεσμοί στην Αθήνα υπογράμμισε ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε τις εργασίες του Eurogroup.
Όπως είπε αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συνεδριασης «ενθαρρύναμε τους Έλληνες να ολοκληρώσουν τις υποχρεώσεις τους προκειμένου να επιστρέψουν οι θεσμοί το γρηγορότερο δυνατό».
Έκανε θετική αναφορά στα αποτελέσματα της οικονομίας υπογραμμίζοντας ότι θα ξεπεραστούν οι στόχοι του 2016 για τα δημοσιονομικά καθώς και ότι η οικονομία ανακάμπτει γρηγορότερα από ό,τι αναμενόταν.
Τόνισε ότι «υπάρχει σαφής κατανόηση πως η ολοκλήρωση της αξιολόγησης είναι στόχος όλων».
Μοσκοβισί: Χρειαζόμαστε μηχανισμό που να διασφαλίζει και τις δύο πλευρές
Στην ανάγκη επίτευξης μιας καθολικής συμφωνίας πάνω στα εκκρεμή ζητήματα, τις μεταρρυθμίσεις και τα δημοσιονομικά, στάθηκε ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της Ε.Ε. Πιερ Μοσκοβισί, κατά τη συνέντευξη Τύπου μετά το πέρας του Eurogroup, ενώ τόνισε ότι απαιτείται η δημιουργία ενός μηχανισμού που να διασφαλίζει και τις δύο πλευρές, καθώς και τους στόχους του προγράμματος.
Όπως είπε, «είχαμε καλή συζήτηση, που μας επιτρέπει να δούμε τα επόμενα βήματα με αισιοδοξία». Ο κ. Μοσκοβισί σημείωσε ότι η Ελλάδα πέτυχε θαυμαστά επιτεύγματα το 2016 και εξέφρασε την εκτίμηση ότι η επιστροφή των θεσμών θα λάβει χώρα γρήγορα.
«Μπορούμε να τα καταφέρουμε αν όλοι καταβάλουν προσπάθειες», συμπλήρωσε και πρόσθεσε ότι «δεν είμαστε μακριά».
Ρέγκλινγκ: Η επιτυχία του προγράμματος εξαρτάται από την υλοποίηση μεταρρυθμίσεων
Πολύ σημαντικά για την Ελλάδα χαρακτήρισε τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ, μιλώντας στη συνέντευξη Τύπου μετά την ολοκλήρωση των εργασιών του Eurogroup, ενώ υπογράμμισε ότι, εν τέλει, η επιτυχία του προγράμματος εξαρτάται από τη συνέχιση υλοποίησης μεταρρυθμίσεων από την ελληνική κυβέρνηση.
O κ. Ρέγκλινγκ επανέλαβε ότι, μέσω των μέτρων, μειώνεται ο κίνδυνος των επιτοκίων και βελτιώνεται η βιωσιμότητα του χρέους, τονίζοντας εκ νέου ότι τα βραχυπρόθεσμα μέτρα θα οδηγήσουν σε σωρευτική μείωση του λόγου χρέους προς ΑΕΠ κατά 20 ποσοστιαίες μονάδες μέχρι το 2060. Πρόσθεσε ωστόσο ότι «δεν πιστεύω ότι αυτό θα είναι επαρκές για το ΔΝΤ».
Πρόσθεσε ότι οι ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες στην Ελλάδα θα μειωθούν κατά περίπου 5%, ενώ συμπλήρωσε ότι τα συγκεκριμένα μέτρα θα συμβάλουν σε μια επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές. Είπε επίσης ότι δεν υπάρχουν δημοσιονομικές επιπτώσεις για τα κράτη μέλη του ESM.