Όλοι οι εμπλεκόμενοι στη διαπραγμάτευση δείχνουν συμφωνία τον Απρίλιο. Ο ίδιος ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ εκτιμά πως “μια γρήγορη ολοκλήρωση της εν εξελίξει δεύτερης αξιολόγησης από τους πιστωτές είναι μάλλον δύσκολο” και προσθέτει ότι δεν πιστεύει πως “οι θεσμοί θα την ολοκληρώσουν πριν από τη συνεδρίαση του Eurogroup στη Μάλτα, τον Απρίλιο”.
Ωστόσο, Ευρωπαίος, αξιωματούχος, με γνώση της διαπραγμάτευσης, έχει αμφιβολίες ως προς το αν προλαβαίνουν, ακόμα και αν η ελληνική κυβέρνηση συμφωνήσει σε όλες τις απαιτήσεις των δανειστών. Παραδέχεται, ότι η στασιμότητα δεν αποτελεί λύση. Δύσκολα, όμως το Μαξίμου και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, θα πουν “ναι” σε:
– Εφάπαξ περικοπή των συντάξεων από την 1η Ιανουαρίου του 2019,
- Πώληση μονάδων της ΔΕΗ,
- Πάγωμα των συλλογικών διαπραγματεύσεων, αύξηση των ομαδικών απολύσεων, αλλαγή συνδικαλιστικού νόμου, κ.λπ.
Στις Βρυξέλλες και η Έφη Αχτσιόγλου
Στις Βρυξέλλες θα βρίσκεται εκτός από τους μόνιμους διαπραγματευτές, Ευ. Τσακαλώτο και Γ. Χουλιαράκη, και η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου. Δεν θα μετέχει στο Eurogroup, αυτό απαγορεύεται από τους κανονισμούς της ΕΕ, αλλά δίπλα τους, έτοιμη να προστρέξει σε κάθε απορία ή πρόβλημα που θα παρουσιαστεί. Κι’ αυτό γιατί τα δύο σοβαρά θέματα με τα οποία θα ασχοληθεί το Eurogroup είναι “δικά” της: εργασιακά και περικοπές συντάξεων. Οι εντολές, βέβαια, από τον Πρωθυπουργό είναι σαφείς και όλοι γνωρίζουν μέχρι πού φτάνουν τα όρια των υποχωρήσεων -άλλωστε, υπάρχουν και τα time out όπου κάθε υπουργός μπορεί να ζητήσει, αλλά υπάρχουν τεχνικές λεπτομέρειες που είναι κρίσιμες.
Η παρουσία, βέβαια, της κ. Αχτσιόγλου στις Βρυξέλλες προοιωνίζεται επαφή των ενδιαφερομένων μερών πριν το Eurogroup προκειμένου να υπάρξει συνεννόηση και να ανιχνευθούν προθέσεις. Στέλεχος, πάντως, του Μαξίμου μας έλεγε ότι δεν έχει κανένα νόημα να βγει μια ανακοίνωση από το Eurogroup, όπως τις προηγούμενες φορές, που θα μιλά για πρόοδο και θα προαναγγέλλει νέα κάθοδο των θεσμών στην Αθήνα. “Να έρθουν στην Αθήνα γιατί; Γνωρίζουμε τις απόψεις τους, γνωρίζουν τις δικές μας. Οι διαφορές μας είναι πολιτικές. Δεν λύνονται σε επίπεδο Κοστέλο και Ντέλιας, όσες μέρες και αν καθίσουν στην Αθήνα, όσες ώρες και αν συζητάμε μαζί τους”, μας είπε χαρακτηριστικά.
Τα πράγματα γίνονται ακόμα πιο δύσκολα από την στάση του ΔΝΤ. Θέλει να μείνει στο πρόγραμμα; Δεν θέλει; Δεν έχει αποφασίσει ακόμα και περιμένει τον Τραμπ; Ουδείς γνωρίζει, λέει στέλεχος του Μαξίμου. Ακόμα και ο Γ. Ντάισελμπλουμ μοιάζει να σηκώνει τα χέρια ψηλά! Αν και αναμένει ότι το ΔΝΤ θα αποφασίσει, τελικά, να μετάσχει στο πρόγραμμα δεν γνωρίζει το πότε θα γίνει αυτό! Θα ήταν “πολύ ευπρόσδεκτο”, λέει σε συνέντευξή του (στην FAZ), αν αυτό γινόταν πριν από το καλοκαίρι. Αν, όμως, φτάσουμε καλοκαίρι και η δεύτερη αξιολόγηση δεν έχει κλείσει τότε τα πράγματα είναι εξαιρετικά δύσκολα για τη χώρα. Τότε όπως παραδέχεται κορυφαίος υπουργός κανείς δεν θα ενδιαφέρεται για το ποια κυβέρνηση υπάρχει ή πότε θα γίνουν εκλογές. Για τον απλούστατο λόγο ότι οριακά θα στέκεται στα πόδια της η χώρα…