Τραγωδία σημειώθηκε τα ξημερώματα της Δευτέρας ανοιχτά της Λέσβου, όταν αρχικά εντοπίστηκαν οι σοροί πέντε ανθρώπων στη θάλασσα από σουηδικό σκάφος της Frontex.
Λίγη ώρα αργότερα ο αριθμός των θυμάτων αυξήθηκε στους 16 καθώς είναι σε εξέλιξη μεγάλη επιχείρηση τόσο από τις ελληνικές όσο και από τις τουρκικές αρχές.
Σύμφωνα με το Λιμενικό νεκροί έχουν ανασυρθεί 9 άνθρωποι. Πιο τυχερή αποδείχθηκε μια έγκυος που σώθηκε από το πλήρωμα πλωτού του Λιμενικού που έσπευσε στην περιοχή. Όπως είπε στους Λιμενικούς, αν και βρισκόταν σε κατάσταση σοκ, στο πλοίο που είχε ξεκινήσει στις 11 το βράδυ από τα τουρκικά παράλια επέβαιναν συνολικά περίπου 25 πρόσφυγες.
Εκτός από την έγκυο, σύμφωνα με πληροφορίες του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων, έχει διασωθεί άλλο ένα άτομο.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι επτά από τις 16 σορούς έχουν ανασύρει σκάφη του τουρκικού λιμενικού που πραγματοποιούν έρευνες στα τουρκικά χωρικά ύδατα καθώς το ναυάγιο συνέβη βόρεια του Μολύβου, ανάμεσα από Ελλάδα και Τουρκία υπό συνθήκες που δεν έχουν ακόμα διευκρινιστεί.
Από ελληνικής πλευράς στις έρευνες συμμετέχουν πλωτό σκάφος του Λιμενικού, ένα πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού, ιδιωτικά σκάφη αλλά και ένα σκάφος και ένα ελικόπτερο της Frontex.
Η ανακοίνωση του Λιμενικού
Ενημερώθηκε, πρωινές ώρες σήμερα, το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής για τον εντοπισμό και την περισυλλογή πέντε (05) σορών από σκάφος δύναμης Frontex το οποίο βρισκόταν σε περιπολία στη θαλάσσια περιοχή Μολύβου Λέσβου στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής επιχείρησης «ΠΟΣΕΙΔΩΝ 2017».
Άμεσα ξεκίνησε ευρεία επιχείρηση έρευνας και διάσωσης στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή. Η επιχείρηση βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και σε αυτή συμμετέχουν πλωτό Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., σκάφος δύναμης Frontex, τορπιλάκατος του Πολεμικού Ναυτικού, ιδιωτικά σκάφη, ελικόπτερο Super Puma της Πολεμικής Αεροπορίας, εναλλάξ με ελικόπτερο δύναμης Frontex, ενώ από ξηράς όχημα Λ.Σ. – ΕΛ.ΑΚΤ. και όχημα δύναμης Frontex.
Από τις έως τώρα έρευνες, έχουν εντοπιστεί και περισυλλεγεί εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων, συνολικά εννέα (09) σοροί (έξι (06) γυναίκες, δύο (02) άνδρες και ένα (01) παιδί) ενώ έχουν επίσης περισυλλεγεί σώες δύο (02) γυναίκες, η μία (01) εκ των οποίων έγκυος η οποία και μεταφέρθηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Μυτιλήνης.
Επιπρόσθετα, σύμφωνα με πληροφορίες που έχουν περιέλθει στο Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. από τις τουρκικές Αρχές, έχουν περισυλλεγεί εντός τουρκικών χωρικών υδάτων επτά (07) σοροί (έξι (06) άνδρες και ένα (01) παιδί).
Οι έρευνες συνεχίζονται ενώ εξελίξεις πρόκειται να γνωστοποιηθούν με νεότερο δελτίο τύπου.
Δήλωση του υπουργού Ναυτιλίας, Παναγιώτη Κουρουμπλή
Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής εκφράζει την βαθιά της θλίψη για το τραγικό ναυάγιο που έλαβε χώρα σήμερα στο Αιγαίο.
Ο χαμός των συνανθρώπων μας και ειδικά των μικρών παιδιών που αναζητούσαν την ευκαιρία για μια καλύτερη ζωή, σε μια άλλη πατρίδα, μας επηρεάζει όλους και μας προκαλεί μεγάλη οδύνη.
H αντοχή μας μπροστά στην ανθρώπινη απώλεια, δεν έχει άλλα περιθώρια. Η ελληνική κυβέρνηση έχει καταβάλει κάθε έμπρακτη δυνατή προσπάθεια, τόσο στο πλαίσιο της συμφωνίας για το προσφυγικό, όσο και κατά μόνας, ώστε να περιοριστούν οι προσφυγικές ροές στο ελάχιστο και να δημιουργηθούν εκείνες οι προϋποθέσεις που θα τερματίσουν τις απώλειες ανθρώπινων ζωών και θα δώσουν προοπτική σε όσους, ανέστιοι, ψάχνουν ένα καλύτερο αύριο.
Η Ευρώπη οφείλει να αναγνωρίσει τον ρόλο που έχει διαδραματίσει η Ελλάδα και τα ελληνικά νησιά στην αντιμετώπιση αυτής της κρίσης και να αναλάβει αντίστοιχες πρωτοβουλίες που να ταιριάζουν με τις ανθρωπιστικές και αλληλέγγυες ιδρυτικές της αρχές.
Τέλος, είμαστε περήφανοι και οφείλουμε να συγχαρούμε το Ελληνικό Λιμενικό Σώμα που από την πρώτη στιγμή έσπευσε στον τόπο του δυστυχήματος, συνέδραμε με αυτοθυσία στην περισυλλογή ζώντων και σωρών και ακόμη και τώρα, ακούραστα, συμμετέχει με πρωταγωνιστικό ρόλο στις έρευνες.