Ολοκληρώθηκε πριν από λίγη ώρα το Eurogroup με την συμφωνία να κλείνει στα 8,5 δισ. ευρώ για την εκταμίευση της επόμενης δόσης, στο πλαίσιο της ολοκλήρωσης της δεύτερης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος, επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες της «Κ» περί «σίγουρης» συμφωνίας.
Ο πρόεδρος του Eurogroup, Γ. Ντάισελμπλουμ, χαιρέτισε την «φιλόδοξη» συμφωνία στη συνέντευξη τύπου, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη και στην οποία παρίστανται ο Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις Οικονομικές Υποθέσεις Πιερ Μοσκοβισί, η επικεφαλής τοτ ΔΝΤ. Κριστίν Λαγκάρντ και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ), Κλάους Ρέγκλινγκ.
Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση, από την πλευρά της η Αθήνα δεσμεύτηκε να επιτύχει πρωτογενή πλεονάσματα 3,5 % μέχρι το 2022 και μεσοσταθμικά 2% για κάθε έτος μέχρι το 2060.
Ακόμη, το Eurogroup επανέφερε το ζήτημα της βιωσιμότητας του χρέους σημειώνοντας ότι θα εξεταστεί βάσει όσων είχαν συμφωνηθεί το Μάιο του 2016 (σ.σ. μετά το τέλος του προγράμματος, το 2018) με στόχο οι άμεσες ανάγκες εξυπηρέτησης του χρέους να μην υπερβαίνουν το 15% του ΑΕΠ για το βραχυπρόθεσμο πλαίσιο και το 20% στη συνέχεια, ώστε η καμπύλη χρέους να μειώνεται διαρκώς.
Όπως σημείωσε ο κ. Ντάισελμπλουμ, τα μεσοπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους θα υιοθετηθούν στο τέλος του προγράμματος, υπό την προϋπόθεση της επιτυχούς εφαρμογής του και στο βαθμό που είναι αναγκαίο.
Στο τέλος του προγράμματος θα υπάρχουν μέτρα ξεκάθαρα για τη βιωσιμότητα του χρέους, δήλωσε από την πλευρά του ο επίτροπος Οικονομικών υποθέσεων της Ε.Ε. Πιερ Μοσκοβισί. Ο ίδιος έκανε λόγο για καλά νέα, τόσο για την Ελλάδα όσο και για την ευρωζώνη, ενώ επαίνεσε τη χώρα, καθώς όπως είπε, έκανε όσα της αναλογούσαν.
Το Eurogroup δηλώνει ακόμη έτοιμο να υλοποιήσει ένα δεύτερο πακέτο μέτρων, στο εύρος που απαιτείται ώστε να επιτευχθούν οι παραπάνω στόχοι (15% και 20% του ΑΕΠ), μεταξύ των οποίων, η ρύθμιση του περιθωρίου του επιτοκίου, η επιστροφή των κερδών των κεντρικών τραπεζών (SMPs, ANFAs) καθώς και μέτρα βελτίωσης του προφίλ του ελληνικού χρέους. Παράλληλα, δηλώνει έτοιμο να υλοποιήσει μέτρα όπως η επέκταση του μέσου όρου των λήξεων και περαιτέρω πάγωμα των τόκων των δανείων του ESM ως 15 χρόνια.
Νωρίτερα, στο Euroworking Group τονίστηκε ότι τα προαπαιτούμενα που αναμενόταν να υλοποιήσει η ελληνική κυβέρνηση θεωρούνται ολοκληρωμένα και οι εθνικές διαδικασίες ψήφισης από τα ευρωπαϊκά κοινοβούλια για την εκταμίευση της ελληνικής δόσης μπορούν να ξεκινήσουν, σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο.