Ανεξάρτητα από το επιστημονικό πεδίο για το οποίο ενδιαφέρονται οι φετινοί υποψήφιοι των Πανελλαδικών που ξεκίνησαν με το μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας, μπορούν να βρουν αρκετές ευκαιρίες υψηλόβαθμων/περιζήτητων τμημάτων τα οποία θα απορροφήσουν τον ερχόμενο Σεπτέμβριο περισσότερους φοιτητές σε σχέση με πέρυσι.
Σε αυτά τα τμήματα, μάλιστα, εάν δεν δοθούν πολύ δυσκολότερα θέματα από τα προηγούμενα χρόνια και δεν αλλάξει δραματικά ο αριθμός των υποψηφίων που θα τα επιλέξει ως πρώτη προτίμηση στο μηχανογραφικό, τότε είναι πολύ πιθανόν να σημειωθεί υποχώρηση στις βάσεις εισαγωγής.
Πιο συγκεκριμένα, πραγματική αύξηση των εισακτέων στα πανεπιστήμια παρουσιάζεται σε τμήματα της Ψυχολογίας, των Μηχανολόγων Μηχανικών, της Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής, σε ξενόγλωσσα και Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού.
Η μεγαλύτερη αύξηση στα πανεπιστήμια καταγράφεται στο τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας (+32,8%), αφού οι ενδιαφερόμενοι θα διεκδικήσουν φέτος 225 θέσεις έναντι 151 πέρυσι.
Στο τμήμα Ψυχολογίας Θεσσαλίας, όπου οι περσινές πρώτες προτιμήσεις έφτασαν τις 1.647, αυξήθηκαν οι θέσεις σε 175 από 162. Στο τμήμα Ψυχολογίας Παντείου δόθηκαν 10 παραπάνω θέσεις.
Μικρή είναι η αύξηση των θέσεων στο τμήμα Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας Αθήνας, το οποίο πέρυσι συγκέντρωσε 1.044 πρώτες προτιμήσεις και το επέλεξαν συνολικά σχεδόν 4.000 υποψήφιοι. Στο ΤΕΦΑΑ Θεσσαλονίκης αυξάνονται οριακά οι θέσεις. Πέρυσι, το τμήμα επιλέχθηκε ως πρώτη προτίμηση από 1.102 υποψηφίους όλων των κατηγοριών, ενώ συνολικά από 5.744.
«Στροφή» στα τμήματα των ΤΕΙ που δίνουν δουλειά
Ακόμη καλύτερες προοπτικές έχουν όσοι υποψήφιοι ενδιαφέρονται να εισαχθούν στα πρωτοκλασάτα τμήματα των τεχνολογικών ιδρυμάτων που υπόσχονται επαγγελματικές προοπτικές, αφού σε ορισμένες περιπτώσεις αυξάνονται οι θέσεις έως και 45%. Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα είναι το τμήμα Λογοθεραπείας του ΤΕΙ Ηπείρου, όπου οι υποψήφιοι θα διεκδικήσουν 150 θέσεις από 82 πέρυσι. Στη Νοσηλευτική Αθήνας οι θέσεις αυξάνονται κατά 25%, με τους ενδιαφερόμενους να διεκδικούν 50 επιπλέον θέσεις σε σχέση με πέρυσι, εξέλιξη που θα μειώσει σημαντικά τον ανταγωνισμό και κατ’ επέκταση τη βάση εισαγωγής.
Σημαντική αύξηση καταγράφεται και στο τμήμα Μαιευτικής του ΤΕΙ Αθήνας, ένα από τα πλέον περιζήτητα, καθώς από τις 82 θέσεις που δόθηκαν πέρυσι, φέτος αυξάνονται σε 110 (+25,4%).
Αξίζει να επισημανθεί ότι την περσινή χρονιά, τα 15 πιο υψηλόβαθμα πανεπιστημιακά τμήματα συγκέντρωσαν περισσότερες από 12.000 πρώτες προτιμήσεις, ενώ ο συνολικός αριθμός των υποψηφίων που τα δήλωσαν στο μηχανογραφικό ανεξαρτήτως σειράς ξεπέρασε τους 50.000, δηλαδή σχεδόν οι μισοί υποψήφιοι που συμμετέχουν στις εξετάσεις.
Ακολουθήστε το tameteora.gr στο Google News!