Η κρίση στην Ελλάδα του 2014 έχει χτυπήσει «κόκκινο», επηρεάζοντας καταλυτικά τις συνθήκες στην αγορά εργασίας.
Ενδεικτικά της κατάστασης είναι τα στοιχεία του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ, τα οποία αποτυπώνουν με τα πιο μελανά χρώματα τις εργασιακές συνθήκες που επικρατούν στις επιχειρήσεις, με τους εργαζομένους να πληρώνονται σε… είδος ή στην καλύτερη περίπτωση με κουπόνια.
Καθυστέρηση πληρωμών από 3-12 μήνες!
Οι «τυχεροί» που εξακολουθούν να λαμβάνουν μισθούς χρειάζεται να οπλιστούν με υπομονή, καθώς, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΓΣΕΕ, η καθυστέρηση καταβολής τους μπορεί να είναι από 3-12 μήνες.
Οι υπόλοιποι πληρώνονται σε είδος, τουτέστιν η επιχείρηση στην οποία απασχολούνται είτε τους παρέχει δωρεάν διαμονή σε ξενοδοχεία, είτε δωρεάν σίτιση, είτε κουπόνια για την αγορά τροφίμων και άλλων προϊόντων από σούπερ μάρκετ.
Να σημειωθεί ότι τέτοια φαινόμενα δεν παρατηρούνται μόνο σε χώρους εργασίας όπως για παράδειγμα υπεραγορές αλλά και σε άλλες επιχειρήσεις λιανεμπορίου που καταβάλλουν έως και το 1/3 των μισθών στους εργαζομένους, ενώ τα υπόλοιπα χρήματα αντικαθίστανται από κουπόνια.
Τι δίνουν οι επιχειρήσεις
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΓΣΕΕ, οι εργοδότες που δεν δύνανται να καταβάλλουν μισθούς παρέχουν στους εργαζομένους:
– μισθούς σε είδος: δωρεάν διαμονή σε δωμάτιο ξενοδοχείου, είτε σίτιση
– μισθούς με καθυστέρηση τουλάχιστον τριών μηνών και όχι μηνιαίως.
Επίσης:
– προσλαμβάνουν νέους και νέες έως 25 ετών ακόμα και με μηνιαία σύμβαση ημιαπασχόλησης με μισθό 180 ευρώ
– δεν καταβάλλουν δώρα, αντ’ αυτού παρέχουν τρόφιμα, καύσιμα και άλλα αγαθά ή μπορεί να δώσουν το μισό για παράδειγμα δώρο αντί για ολόκληρο, υποχρεώνοντας τον εργαζόμενο να υπογράψει ότι το εισέπραξε ολόκληρο
– δεν καταβάλλουν το επίδομα αδείας: χαρακτηριστικό είναι ότι περίπου 1.000.000 εργαζόμενοι δεν το έχουν λάβει
– οι εργοδότες δίνουν χρηματικά ποσά «έναντι» κάθε μήνα στους εργαζομένους αντί για ολόκληρο τον μισθό.
Ακόμη ένα «σημάδι» των δύσκολων καιρών που διανύουμε είναι ότι βάσει των στοιχείων του συστήματος «Εργάνη» οι ευέλικτες μορφές εργασίας υπερισχύουν έναντι των υπολοίπων. Για παράδειγμα, από τις 423.174 αναγγελίες προσλήψεων κατά την περίοδο Ιανουάριος-Απρίλιος 2014 οι 232.383 ήταν πλήρους απασχόλησης, οι 140.527 μερικής και οι 50.264 εκ περιτροπής απασχόλησης.
Zougla.gr