Οι Περιφερειάρχες συναντήθηκαν με τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης Αλ. Χαρίτση και τον Γενικό Γραμματέα Δημοσίων Επενδύσεων και Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς (ΕΣΠΑ) Π. Κορκολή
«Ανοίγει ο δρόμος για τις δράσεις επιχειρηματικότητας των Περιφερειακών Επιχειρησιακών προγραμμάτων (ΠΕΠ) του ΕΣΠΑ, ο συνολικός προϋπολογισμός των οποίων προσεγγίζει το 1 δις ευρώ σ’ όλη τη χώρα», τόνισε ο Πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ), Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός σε δηλώσεις του μετά τη σημερινή συνάντηση των Περιφερειαρχών με τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης κ. Αλέξανδρο Χαρίτση και τον Γενικό Γραμματέα Δημοσίων Επενδύσεων και Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς (ΕΣΠΑ) κ. Παναγιώτη Κορκολή.
Στη συνάντηση έλαβαν μέρος οι Περιφερειάρχες Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, Βορείου Αιγαίου κα Χριστιάννα Καλογήρου, Πελοποννήσου κ. Πέτρος Τατούλης, Δυτικής Ελλάδας κ. Απόστολος Κατσιφάρας, Ιονίων Νήσων κ. Θόδωρος Γαλιατσάτος, Δυτικής Μακεδονίας κ. Θόδωρος Καρυπίδης και Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης κ. Χρήστος Μέτιος, ο Αντιπεριφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας κ. Θέμης Χειμάρας εκπροσωπώντας τον Περιφερειάρχη κ. Κώστα Μπακογιάννη καθώς και υπηρεσιακοί παράγοντες του Υπουργείου και των Περιφερειών.
Μετά τη συνάντηση ο κ. Κώστας Αγοραστός δήλωσε:
«Ανοίγει ο δρόμος για τις δράσεις της επιχειρηματικότητας των Περιφερειακών Επιχειρησιακών προγραμμάτων (ΠΕΠ), ανοίγει ο δρόμος για την αξιοποίηση και παροχέτευση στην πραγματική οικονομία πόρων του ΕΣΠΑ ύψους περίπου 1 δισεκατομμυρίου ευρώ που ως σήμερα παραμένουν αναξιοποίητοι.
Με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης συμφωνήσαμε σ’ ένα σφιχτό χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης των απαιτούμενων διαδικασιών έως το τέλος Οκτωβρίου ώστε στη συνέχεια κάθε Περιφέρεια να προχωρήσει στην έκδοση των σχετικών προκηρύξεων.
Κοινή είναι η εκτίμησή ότι το ενδιαφέρον σ’ όλη τη χώρα είναι πολύ μεγάλο. Οι επιχειρηματικός κόσμος ζητά τις δράσεις επιχειρηματικότητας του ΕΣΠΑ προκειμένου σ’ αυτή τη δύσκολη συγκυρία να μπορέσει να προβεί στις απαραίτητες επενδύσεις ώστε να σταθεί με αξιώσεις αλλά και να βελτιώσει τη θέση της επιχείρησής του στο σημερινό ανταγωνιστικό περιβάλλον.
Κοινή είναι επίσης η εκτίμηση ότι οι επενδύσεις είναι απολύτως αναγκαίες για τη χώρα μας γιατί επενδύσεις σημαίνουν πάνω απ’ όλα νέες θέσεις εργασίας, που είναι το υπ’ αριθμόν 1 ζητούμενο σήμερα για την ελληνική κοινωνία.
Με τον κ. Α. Χαρίτση και τον κ. Κορκολή συζητήσαμε επίσης και για τα χρηματοδοτικά εργαλεία, το Ταμείο Επιχειρηματικότητας και το Ταμείο Κεφαλαιακών Συμμετοχών, που επίσης σκοπεύουν στην ενίσχυση της επιχειρηματικότητας. Κάθε Περιφέρεια έχει τη δυνατότητα να συνεισφέρει από τον προϋπολογισμό του οικείου ΠΕΠ επιπλέον πόρους σ’ αυτά τα δύο Ταμεία, και οι πόροι αυτοί θα διατεθούν αποκλειστικά σε επιχειρήσεις της περιφέρειάς της. Κι αυτό δίνει τη δυνατότητα μιας επιπλέον ουσιαστικής παρέμβασης των Περιφερειών στην πραγματική οικονομία.
Στη συνάντηση συζητήσαμε ακόμη και για άλλα, τεχνικής φύσεως ζητήματα, τα οποία, όμως, είναι καθοριστικής σημασίας όχι μόνο για την επιτάχυνση της απορρόφησης των πόρων του ΕΣΠΑ αλλά – κυρίως – για τη βέλτιστη αξιοποίησή τους. Αναφέρω χαρακτηριστικά τη δέσμευση της πολιτικής ηγεσίας του
Υπουργείου να εγκρίνει αυξημένα ποσοστά υπερδέσμευσης σε συγκεκριμένους άξονες των προγραμμάτων.
Είχαμε πραγματικά μια παραγωγική συζήτηση με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου, οι αρμοδιότητες του οποίου συμπίπτουν ακριβώς με τον στενό πυρήνα των αρμοδιοτήτων των Περιφερειών, που είναι εκ των βασικών αναπτυξιακών πυλώνων της χώρας μας. Συμφωνήσαμε αυτή η συνάντηση να επαναλαμβάνεται σε μηνιαία βάση προκειμένου αφ’ ενός να επιδιορθώνονται αρρυθμίες και να επιλύονται τυχόν προβλήματα που παρουσιάζονται και αφ’ ετέρου να εμβαθύνουμε τη συνεργασία μας προς όφελος των τοπικών κοινωνιών και της πραγματικής οικονομίας.
Ευελπιστούμε και αισιοδοξούμε να έχουμε ανάλογα αποτελέσματα και με άλλα Υπουργεία που εμπλέκονται στη διαχείριση των πόρων του ΕΣΠΑ, όπως το Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης, το Υγείας και το Εργασίας για την κοινωνική οικονομία.
Γνώμονας των ενεργειών μας είναι ότι ο χρόνος είναι χρήμα και θέσεις εργασίας και πρέπει να κερδίσουμε το χρόνο».
Δημοσιογράφος: «Το 1 δισεκατομμύριο ευρώ που είπατε, σε ποιους τομείς θα κατευθυνθεί;»
Κ. Αγοραστός: «Στην επιχειρηματικότητα. Στις μικρές, μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις καθώς και για προγράμματα καινοτομίας που οδηγούν στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και των προϊόντων των επιχειρήσεων».
Ακολουθήστε το tameteora.gr στο Google News!