Το μοντέλο εργασίας τριών ημερών χωρίς μείωση μισθών, που ακούστηκε σε επιχειρηματικό συνέδριο, γίνεται δεκτό με ενθουσιασμό από τους Financial Times.
Διαβάστε όλο το άρθρο των Financial Times.
Η εργασιακή εβδομάδα των… τριών ημερών είναι μια καλή ιδέα
Η ιδέα του Κάρλος Σλιμ να δουλεύουμε τρεις ημέρες την εβδομάδα ακούγεται τρελή. Οι περισσότεροι όμως, χαρακτήριζαν τρελό και το Χένρι Φορντ, όταν το 1922 ανακοίνωσε ότι οι εργαζόμενοι στα εργοστάσιά του θα δούλευαν πέντε ημέρες την εβδομάδα.
«Οι άνθρωποι θα χρειάζεται να δουλεύουν περισσότερα χρόνια, μέχρι τα 70 ή τα 75 και να δουλεύουν μόνο τρεις ημέρες την εβδομάδα, ίσως 11 ώρες την ημέρα»
Η πενθήμερη εργασία μας φαίνεται φυσιολογική επειδή πάντα αυτό γνωρίζαμε. Στο μεγαλύτερο μέρος του κόσμου – αν και όχι παντού- το Σάββατο και η Κυριακή είναι αργίες. Όσοι όμως, είναι κάπως μεγαλύτεροι σε ηλικία θυμούνται ότι κάποτε οι άνθρωποι δούλευαν και τα πρωινά του Σαββάτου.
Θα μπορούσε λοιπόν ο κ. Σλιμ, ο Μεξικανός μεγιστάνας των τηλεπικοινωνιών και ο δεύτερος πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο, να κηρύττει μία αλλαγή στην εργασιακή ζωή των ανθρώπων τόσο σημαντική όσο ήταν εκείνη του Χένρι Φορντ;
Όταν διατύπωσε τη συγκεκριμένη πρόταση σε ένα επιχειρηματικό συνέδριο στην Παραγουάη στο μυαλό του είχε τους εργαζόμενους που δεν μπορούν ακόμη να συνταξιοδοτηθούν. Όπως είπε και ο ίδιος, πλέον δεν έχει κανένα νόημα να σταματούν οι άνθρωποι να εργάζονται σε ηλικία 50 ή 60 ετών, καθώς δεν έχουν διανύσει ακόμη ούτε τα δύο τρίτα της ζωής τους. «Οι άνθρωποι θα χρειάζεται να δουλεύουν περισσότερα χρόνια, μέχρι τα 70 ή τα 75 και να δουλεύουν μόνο τρεις ημέρες την εβδομάδα, ίσως 11 ώρες την ημέρα» δήλωσε.
Για τις κοινωνίες είναι λογικό να παραμένουν στην εργασία τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας. Ειδικότερα μάλιστα για τις κοινωνίες που αντιμετωπίζουν δημογραφικό πρόβλημα, όπου οι νεότεροι αναλαμβάνουν το δύσκολο έργο να στηρίξουν οικονομικά τους συνταξιούχους που πλέον ζουν πολύ περισσότερο.
Είναι επίσης λογικό και για τους ίδιους τους εργαζόμενους. Οι περισσότεροι άλλωστε, ζητούν ένα μείγμα αναψυχής και εργασίας στη ζωή τους. «Με τρεις ημέρες εργασία την εβδομάδα θα έχουμε περισσότερο χρόνο να ξεκουραστούμε, θα έχουμε ποιότητα ζωής. Εάν είχαμε 4 ημέρες την εβδομάδα αργία, τότε θα μπορούσαμε να δημιουργήσουμε νέες δραστηριότητες ψυχαγωγίας και να απασχοληθούμε με άλλους τρόπους» δήλωσε ο 74χρονος κ. Σλιμ.
Φάνηκε μάλιστα να υποστηρίζει πως οι μισθοί των εργαζόμενων του τριημέρου θα πρέπει να είναι οι ίδιοι με εκείνους που εργάζονται 5ήμερο. Αυτό συμβαίνει στην Telmex, την εταιρεία σταθερής τηλεφωνίας του Μεξικού, όπου όσοι έχουν θεμελιώσει δικαίωμα συνταξιοδότησης μπορούν να επιλέξουν να εργάζονται 4 ημέρες την εβδομάδα με πλήρη μισθό.
Σε άλλα μέρη, οι μεγαλύτεροι σε ηλικία εργαζόμενοι, μπορούν να επιλέξουν μικρότερο εργασιακό ωράριο αλλά με μειωμένο μισθό – 8 ή 9 ώρες την ημέρα αντί για 11. Οι επιχειρήσεις τους ενδεχομένως να θέλουν να εκμεταλλευθούν την εμπειρία των συγκεκριμένων εργαζομένων, εξοικονομώντας παράλληλα κάποια χρήματα από τους μισθούς τους.
Μια σύντομη εβδομάδα θα λειτουργούσε για πολλούς αν οι εταιρίες είχαν την φαντασία να την εφαρμόσουν. Δούλεψα με περίπου 12 άτομα (που ήταν και γονείς) και εργάζονταν τρεις ή τέσσερις ημέρες την εβδομάδα. Σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις περισσότερο παραγωγικοί από τους συναδέλφους τους που εργάζονταν πέντε ημέρες την εβδομάδα.
Ηταν επίσης περισσότερο συγκεντρωμένοι και καλύτερα οργανωμένοι.
Η “σύντομη” εβδομάδα δεν μπορεί να λειτουργήσει σε όλες τις εργασίες, αλλά σίγουρα μπορεί να εφαρμοστεί σε περισσότερες από όσες πιστεύουν οι παραδοσιακοί managers.
Η αποδοχή της προϋποθέτει δυο “στροφές” στην λογική του management. Η πρώτη είναι πως έτσι και αλλιώς πολύς χρόνος που δαπανάται στο γραφείο είναι χαμένος (και τα περισσότερα από τα mails που αποστέλλονται δεν είναι απαραίτητα).
Μάλιστα οι ώρες εργασίας των ανωτέρων υπαλλήλων είναι πολύ συχνά οι λιγότερο παραγωγικές. Ο Henry Mintzberg, Καναδός συγγραφέας εγχειριδίων για το management αναφέρει ότι οι top managers πολύ συχνά “χαζεύουν”…
Ο Sir Gerry Robinson (πρώην επικεφαλής τηλεοπτικού ομίλου) ανέφερε στους FT: “Πάντοτε εργαζόμουν για λίγες ώρες. Έτσι βεβαιώνεσαι πως δεν σπαταλάς χρόνο για ζητήματα που δεν είναι σημαντικά”.
Δεύτερον οι top managers οφείλουν να καταλάβουν ότι πρέπει να μετρούν τις επιδόσεις των ατόμων από την παραγωγικότητα και το αποτέλεσμα και όχι την διάρκεια που αφιερώνουν στην εργασία τους.
Πάνω από όλα οφείλουν να καταλάβουν ότι οι ζωές των ανθρώπων έχουν αλλάξει. Έχουν παιδιά και ηλικιωμένους γονείς. Υπάρχουν περίοδοι που τα παιδιά τους χρειάζονται περισσότερη φροντίδα και άλλες λιγότερη. Αν οι εταιρίες προάγουν σε θέσεις τις γυναίκες εργαζόμενες οφείλουν να το λάβουν αυτό σοβαρά υπόψη.
Σε γεύμα που παραβρέθηκα σε εταιρία στο Χονγκ Κονγκ την προηγούμενη εβδομάδα, γυναίκες δικηγόροι της επιχείρησης τόνιζαν πόσο σημαντική είναι η ευελιξία για την επαγγελματική τους ανέλιξη.
Πλέον οι οι άνθρωποι ζουν περισσότερο, απολαμβάνουν καλύτερης υγείας και αλλάζουν επαγγελματική ζωή. Οι προτάσεις του κ. Slim βρίσκονται σε αρμονία με την εποχή.
πηγή: newsit.gr
Ακολουθήστε το tameteora.gr στο Google News!