Τον κώδωνα του κινδύνου για τις εξαγωγές των ελληνικών αγροτικών προϊόντων και ιδιαίτερα των φρούτων, εξαιτίας της όξυνσης των σχέσεων ΕΕ και Ρωσίας, κρούει ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, με ερώτησή του προς τους Υπουργούς Εξωτερικών, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας. Αφορμή υπήρξε το εμπάργκο της Ρωσίας στο ελληνικό νεκταρίνι, και η πληροφορία ότι οι απαγορεύσεις θα επεκταθούν και στα υπόλοιπα αγροτικά προϊόντα. Ο πρώην υπουργός ζητά να πληροφορηθεί τι ενέργειες έχουν γίνει ώστε να αποφευχθεί το κραχ στις ελληνικές εξαγωγές στην Ρωσία ή τι εναλλακτικές λύσεις έχει επεξεργασθεί η ελληνική πλευρά ώστε να διοχετευθούν τα αγροτικά προϊόντα.
Στην ερώτησή του ο κ. Χαρακόπουλος επισημαίνει τα εξής:
«Η σοβαρή κρίση στην Ουκρανία έχει επιδεινώσει τις σχέσεις της Ρωσίας με τη Δύση. Η ΕΕ, επιδιώκοντας να πείσει τη Μόσχα να μην υποστηρίζει τους ρωσόφιλους αυτονομιστές αντάρτες, εφαρμόζει ένα «πακέτο» κυρώσεων στον τομέα της οικονομίας και των εμπορικών συναλλαγών. Αντιδρώντας η Ρωσία λαμβάνει αντίμετρα, που θα πλήξουν τις ευρωπαϊκές εξαγωγές προς αυτήν.
Η Ελλάδα, σύμφωνα με ανακοίνωση του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων, απειλείται με σοβαρότατες επιπτώσεις από μια πιθανή απορρύθμιση των εμπορικών σχέσεων με τη Ρωσία. Ο ΠΣΕ είχε επισημάνει, από τον περασμένο Απρίλιο, τις αρνητικές συνέπειες από έναν εμπορικό πόλεμο Ρωσίας-ΕΕ για τη χώρα μας, καθώς στο «μάτι του κυκλώνα» θα βρεθούν κρίσιμοι τομείς της οικονομίας, όπως ο τουρισμός και η αγροτική παραγωγή.
Το ενδεχόμενο αυτό πρέπει να σημάνει συναγερμό στους αρμοδίους, καθώς οι εξαγωγές αγροτικών προϊόντων από την Ελλάδα στη Ρωσία ανέρχονται ετησίως στο ποσό των 200 εκατομμυρίων ευρώ. Η ρωσική αγορά αποτελεί σημαντική διέξοδο για τη διάθεση των ελληνικών φρούτων –κυρίως νεκταρίνια, βερίκοκα, ροδάκινα, κεράσια, ακτινίδια. Δυστυχώς, οι ρωσικές αρχές, ήδη, μετά το εμπάργκο στις εισαγωγές φρούτων από την Πολωνία, ανακοίνωσαν ότι ενδέχεται να απαγορεύσουν και τις εισαγωγές από την Ελλάδα, ξεκινώντας από τα νεκταρίνια, με «πρόσχημα» -σύμφωνα με δημοσιεύματα- την ανίχνευση είδους επικίνδυνης προνύμφης. Σε αυτή την περίπτωση, εμπειρογνώμονες εκτιμούν ότι θα χαθεί το 40-50% των ποσοτήτων που προορίζονται φέτος για τη Ρωσία, δηλαδή γύρω στους 5.000 τόνους. Αν, μάλιστα, η απαγόρευση επεκταθεί και στα ροδάκινα θα χαθούν άλλοι 15.000 τόνοι.
Αυτή η δυσμενής εξέλιξη, λαμβάνει χώρα σε μια ιδιαίτερα δύσκολη οικονομική συγκυρία για την Ελλάδα, ενώ ταυτοχρόνως, φέτος διαπιστώνεται και υπερπαραγωγή στην Ευρώπη των συγκεκριμένων φρούτων, που θα συμπιέσει τις τιμές προς τα κάτω, προκαλώντας σοβαρές παρενέργειες στα αγροτικά εισοδήματα».
Κατόπιν τούτων ο κ. Χαρακόπουλος ρωτά τους αρμόδιους υπουργούς:
1. Τι θα πράξουν ώστε να αποφευχθεί η επιδείνωση των εμπορικών σχέσεων μεταξύ της Ελλάδος και της Ρωσίας και να συνεχισθούν απρόσκοπτα οι επικερδείς και για τις δύο πλευρές συναλλαγές;
2. Τι μέτρα θα ληφθούν στην περίπτωση που οι εξαγωγές αγροτικών μας προϊόντων πληγούν από πιθανά αντίμετρα της Ρωσίας στην ΕΕ και αν υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις ώστε να μην καταρρεύσουν οι τιμές των προϊόντων και καταστραφούν οικονομικά οι παραγωγοί;