Ολοκληρώθηκε η ανάκριση για την υπόθεση της Χρυσής Αυγής από τις ειδικές εφέτες ανακρίτριες, Ιωάννα Κλάπα και Μαρία Δημητροπούλου.
Παρά τα αλλεπάλληλα αιτήματα που υπέβαλλαν οι βουλευτές και τα στελέχη της οργάνωσης, οι ανακρίτριες κήρυξαν και επισήμως το τέλος της πολύμηνης έρευνας τους και η δικογραφία διαβιβάζεται πλέον στα χέρια του εποπτεύοντα την ανάκριση εισαγγελέα Ισίδωρου Ντογιάκου.
Ο κ. Ντογιάκος θα διατυπώσει την πρόταση του προς το αρμόδιο δικαστικό συμβούλιο σχετικά με την παραπομπή ή μη των 78 κατηγορουμένων ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων της Αθήνας. Οι δικαστές του Συμβουλίου Εφετών σε διάστημα δύο μηνών από την στιγμή που θα παραλάβουν τη πρόταση του κ. Ντογιάκου πρέπει να έχουν εκδώσει το αμετάκλητο βούλευμα τους για την υπόθεση. Κατόπιν αυτού αναμένεται να γίνει ο προσδιορισμός της δίκης η οποία εκτός απροόπτου αναμένεται να ξεκινήσει μέχρι τις αρχές του 2015.
Η δικαστική έρευνα για την υπόθεση της Χρυσής Αυγής ξεκίνησε στις 20 Σεπτεμβρίου 2013 λίγες ημέρες μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα από τον προφυλακισμένο Γιώργο Ρουπακιά. Προηγήθηκε η διαβίβαση από τον πρώην υπουργό Προστασίας του Πολίτη Νίκο Δένδια στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου φακέλου με 33 υποθέσεις οι οποίες είχαν ως κοινό παρανομαστή την αξιόποινη δράση μελών της Χρυσής Αυγής.
Η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου έδωσε παραγγελία για την διενέργεια κατεπείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης στον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Χαράλαμπο Βουρλιώτη και σε σύντομο χρονικό διάστημα άρχισαν οι συλλήψεις βουλευτών και στελεχών του κόμματος.
Συνολικά στην ογκωδέστατη δικογραφία της υπόθεσης περιλαμβάνονται τα ονόματα 78 κατηγορουμένων εκ των οποίων οι 30 έχουν κριθεί με σύμφωνη γνώμη ανακριτών και εισαγγελέα προσωρινά κρατούμενοι ενώ και οι 18 βουλευτές που εκλέχθηκαν με την Χρυσή Αυγή αντιμετωπίζουν το κακούργημα της ένταξης και διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης.
Στην ογκωδέστατη δικογραφία της υπόθεσης περιλαμβάνονται 200 μαρτυρίες και πλέον μάρτυρες, ομολογίες πρώην μελών της Χρυσής Αυγής είτε επώνυμες είτε ως προστατευόμενοι μάρτυρες και στοιχεία από τα ηλεκτρονικά αρχεία που βρέθηκαν και κατασχέθηκαν στα γραφεία και στα σπίτια των κατηγορουμένων.
Όλο αυτό το πλήθος μαρτυριών και στοιχείων θα αναλάβει να αξιολογήσει ποινικά το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας το οποίο θα δικάσει την υπόθεση, χωρίς ακόμα να έχει διευκρινιστεί ωστόσο που θα πραγματοποιηθεί η δίκη. Λόγω του μεγάλου αριθμού κατηγορουμένων, δικηγόρων, μαρτύρων κ.λπ. πρέπει να βρεθεί μία αίθουσα που να καλύπτει όλες τις προϋποθέσεις χωρίς να αποκλείεται γι’ αυτό τον λόγο να αξιοποιηθούν ακόμα και αίθουσες των Ολυμπιακών Ακινήτων.
Ακολουθήστε το tameteora.gr στο Google News!