Ψηφίστηκε από την κυβερνητική πλειοψηφία η τροπολογία με την οποία γίνονται αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας των ΜΜΕ αλλά και με την διαφημιστική αγορά.
Η συζήτηση έγινε σε κλίμα έντασης με τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ να αποχωρούν από τη συνεδρίαση σε ένδειξη διαμαρτυρίας.
Σε μια προσπάθεια να εκτονώσει το κλίμα και ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η απεργία των δημοσιογράφων, ο υπουργός Επικρατείας Δημ. Σταμάτης απέσυρε τα άρθρα 2 και 3 της τροπολογίας που ανέφερε πως στο προβλεπόμενο προσωπικό ενός ομίλου ΜΜΕ (που βεβαίως θα προέκυπτε από συγχωνεύσεις) θα συνυπολογιζόταν και το προσωπικό των συνδεδεμένων επιχειρήσεων (αυτών δηλ. που συγχωνεύτηκαν), ρύθμιση, που κατά την ΕΣΗΕΑ θα επέφερε καίριο πλήγμα στην απασχόληση στον χώρο των ΜΜΕ.
Επιπλέον, η τροπολογία προβλέπει τη δυνατότητα συγχωνεύσεων στον χώρο των ΜΜΕ και τη δημιουργία ομίλων, ενώ επιφέρει και αλλαγές στη διαφημιστική αγορά, επιτρέποντας στους διαφημιζομένους να κάνουν απευθείας deals με τα μέσα, παραμερίζοντας έτσι τα λεγόμενα media shops.
Στην αίθουσα του β΄ θερινού τμήματος της Βουλής το θερμόμετρο χτύπησε κόκκινο, με τα κόμματα της αντιπολίτευσης να αφήνουν σαφείς αιχμές για σχέσεις διαπλοκής της Κυβέρνησης με ιδιοκτήτες ΜΜΕ και ν καυτηριάζουν το γεγονός ότι η τροπολογία κατατέθηκε βράδυ Παρασκευής, κι ενώ η Βουλή ήταν κλειστή, σε άσχετο νομοσχέδιο που αφορά σε κύρωσης σύμβασης δωρεάς του «ιδρύματος Σταύρου Νιάρχου» στο ογκολογικό νοσοκομείο «’Άγιοι Ανάργυροι».
Έντονη ήταν η αντίδραση της Κυβερνητικής Εκπροσώπου Σοφίας Βούλτεψη, η οποία κατήγγειλε την αποχώρηση των δύο κομμάτων. «Το γεγονός ότι έφυγε ο ΣΥΡΙΖΑ μου κάνει εντύπωση. Αν καθόταν έπρεπε να καταγγείλει τα… «αμαρτωλά», σε εισαγωγικά, ΜΜΕ. Όμως όλα τα στελέχη του είναι πρώτο τραπέζι πίστα στα κανάλια, και μάλιστα σε κανάλια τα οποία καταγγέλει. Δεν ζουν χωρίς αυτά» δήλωσε προσθέτοντας ως «η πολυφωνία δεν εξαρτάται από το αν υπάρχουν όμιλοι ΜΜΕ ή όχι». Παράλληλα εκτίμησε πως μετά την απόσυρση των δύο άρθρων, που ομολόγησε πως ενείχαν κινδύνους για τους εργαζόμενους, δεν συντρέχει λόγος για να συνεχιστεί η απεργία της ΕΣΗΕΑ.
Την απόσυρση της επίμαχης τροπολογίας ζήτησαν και τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης.
Την Τετάρτη ψηφίζεται το πολυνομοσχέδιο, του οποίου διατάξεις έχουν προκαλέσει πλήθος αντιδράσεων, πέραν της κατάργησης της υποχρεωτικής δημοσίευσης στον Τύπο. Κατ’ αρχήν το ΠΑΣΟΚ έχει ζητήσει την απόσυρση των διατάξεων για το «πόθεν έσχες» και στελέχη του έχουν προτείνει να γίνει συζήτηση συνολικά για το πολιτικό χρήμα στην Ολομέλεια, δηλαδή από το φθινόπωρο. Επίσης προβληματισμό σε κυβερνητικούς βουλευτές έχουν προκαλέσει οι αντιδράσεις των συνδικαλιστών των ενστόλων αναφορικά με τις ρυθμίσεις που τους αφορούν.
Ακολουθήστε το tameteora.gr στο Google News!