Τέλος για τους αιώνιους φοιτητές από Σεπτέμβρη, όπως ανακοίνωσε ο Ανδρέας Λοβέρδος.
Όπως αναφέρεται στο Βήμα, “πρωταθλητές” στους “αιώνιους” φοιτητές είναι το Πανεπιστήμιο Αθηνών, όπου περίπου 60.000 φοιτητές (50.000 προπτυχιακοί και 10.000 μεταπτυχιακοί) καταγράφονται στο περιθώριο των αρχείων του Πανεπιστημίου.
Ακολουθούν το Πάντειο και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, στο οποίο καταγράφονται περίπου 16.500 ανενεργοί φοιτητές.
Στο Πανεπιστήμιο Πάτρας οι «αιώνιοι» φοιτητές υπολογίζονται περίπου σε 3.000, ενώ περίπου 2.500 υπολογίζεται ότι είναι οι “αιώνιοι” φοιτητές στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.
Το πρόβλημα διαφέρει από τμήμα σε τμήμα, καθώς όσα είναι καινούργια (με χρόνο ζωής περί τα 10 έτη) έχουν ελάχιστους “αιώνιους” φοιτητές, ενώ επίσης δεν επιβαρύνονται με αντίστοιχα προβλήματα και τα τμήματα που έχουν εργαστήρια.
Σύμφωνα με στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας, από τους 596.000 φοιτητές ΑΕΙ και ΤΕΙ οι 300.000 χαρακτηρίζονται μη ενεργοί, καθώς έχουν εγκαταλείψει οριστικά τις σπουδές τους, ενώ δεν αποκλείεται κάποιοι να έχουν καθυστερήσει να πάρουν το πτυχίο τους.
Ο υπουργός Παιδείας Ανδρέας Λοβέρδος ξεκαθάρισε πάντως ότι ο νόμος για τους “αιώνιους φοιτητές” θα εφαρμοστεί κανονικά από το νέο ακαδημαϊκό έτος.
Ανακοίνωση ΣΥΡΙΖΑ
Για το θέμα έβγαλε ανακοίνωση αργά χθες ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος κάνει λόγο για μεγιστοποίηση της ταξικής επίθεσης προς τα χαμηλά και λαϊκά στρώματα της κοινωνίας μέσα στην κρίση.
Ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε τροπολογία με την οποία ζητεί τα Πανεπιστήμια να προβαίνουν, μόνο στη διαγραφή των φοιτητών που δεν εγγράφονται σε δύο συνεχόμενα εξάμηνα, ή που δεν ενδιαφέρονται να συνεχίσουν τις σπουδές τους, «με εξαίρεση την περίπτωση συνδρομής ανωτέρας βίας ή πραγματικού και σοβαρού κωλύματος».
Ο κ. Λοβέρδος στη συνέντευξή του στο Σκάι έκανε επίσης σαφές ότι δεν πρόκειται να λειτουργήσει κανένα νέο Τμήμα απαντώντας σε ερώτηση για το θέμα της Αρχιτεκτονικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.
Ακολουθήστε το tameteora.gr στο Google News!